Как Австрия, Чехия и Словения блокират допълнителните ваксини за България

Разправията между страните от Европейския съюз за това как да се разпределят допълнителните дози Covid-ваксини сред най-нуждаещите се държави-членки заплашва да подкопае деликатния подход на блока към солидарността на ваксините.

Австрия оглави група държави, включваща Чешката република и Словения, която продължи да блокира предложението за пренасочване на 3 милиона допълнителни дози Pfizer към пет държави, които изостават в усилията си за ваксинация, според анонимни източници, запознати с преговорите, пише Bloomberg. Те са част от 10 милиона дози, които Pfizer ще достави предсрочно.

Според предложението България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат допълнителните 3 милиона дози, докато останалите 7 милиона ще бъдат разпределени между 27-те държави-членки пропорционално въз основа на населението им. Чешката република също ще получи повече ваксини.

Тази борба за ваксини подчертава колко трудно е блокът от 27 държави да остане обединен под натиск, подчертава изданието. 

Двама дипломати са разкрили пред медията, че разговорите през последните седмици понякога са били изпълнени със заплахи и обвинения, някои от които са изтекли в публичното пространство. 

Петте страни, които са избрани да получат допълнителните дози от Pfizer, се отказаха от закупуването на пълния им брой в началото на кампанията, като избраха да поръчат повече от по-евтините ваксини на AstraZeneca. Pfizer изпълни ангажиментите си за доставка, докато Astra изпрати само 30 милиона от първоначално обещаните 120 милиона дози на ЕС през първото тримесечие.

Австрия, която недоволства най-силно от преразпределението, няма да получи допълнителни дози по плана, тъй като не изостава във ваксинациите толкова, колкото останалите, заявили източниците.

Ако не се постигне споразумение, всички 10 милиона дози, както и още 100 милиона, които Pfizer трябва доставят през второто тримесечие на тази година, ще бъдат разпределени пропорционално между всички 27 държави в ЕС. Според източниците, разговорите продължават в четвъртък и може да се стигне до гласуване, за да бъде оказан натиск върху трите недоволни държави.

Австрийският канцлер Себастиан Курц се опита да представи въпроса на среща на лидерите на ЕС миналата, но седмица, но след часове безрезултатни дискусии въпросът беше върнат на форума на европейските посланици, базирани в Брюксел.

"Рискът е, че Курц би могъл да застраши самата солидарност, за която казва, че настоява", заявили двамата дипломати под условие за анонимност.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи