На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Как да се разследват връзките на Тръмп с Русия

Законът на Логан от 1799 година забранява на граждани на САЩ да се опитват да влияят върху чуждо правителство при спорове с Америка.

Правителството на САЩ има достатъчно възможности да разследва връзките на администрацията на Тръмп с Русия. Американските разузнавателни агенции и Конгресът обещаха да проучат намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Натискът върху тях да го направят се увеличи, след като Доналд Тръмп уволни съветника си по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин за това, че не е дал точни сведения за разговорите си с руския посланик преди встъпването в длъжност на президента.

Как правителството може да разследва себе си?

ФБР разследва в момента руската намеса в президентските избори чрез хакерски атаки срещу имейлите на Демократическата партия и по всяка вероятност проучва контактите между руски представители и приближени на Тръмп. ФБР разпита Флин за телефонните му контакти с руския посланик в САЩ. Седмици наред Флин настояваше, че не е обсъждал в тези разговори санкциите срещу Русия, но по-късно призна, че темата може и да е била засегната. Ако е излъгал пред следователите, може да е дал повод срещу него да бъде възбудено наказателно преследване за лъжливи показания.

При управлението на Обама разузнавателните служби на САЩ обявиха, че Русия се е месила в изборите с цел да помогне на Тръмп да победи. Тръмп призна, че Русия е хакнала имейли на демократите, но отрича това да му е помогнало да победи.

Разузнавателните комисии на Камарата на представителите и на Сената вече разследват руската намеса в изборния процес. Сенатската комисия за въоръжените сили също започна разследване. Но конгресните проучвания са изцяло в ръцете на председатели от Републиканската партия, а и постоянните комисии вече имат претрупани законодателни програми и други въпроси за разглеждане. Това накара демократите и други групи да настояват за независимо разследване. Републиканците казват, че започналите анкети в трите комисии са напълно достатъчни. Сенаторът Дик Дърбин, демократ от Илинойс, заяви за Ен Би Си, че намесите на разузнавателните комисии на Конгреса в разследвания ще “погребат” тези разследвания, защото те вършат работата си до голяма степен скрито от обществото.

Тъй като постоянните комисии имат ограничения във времето и ресурсите, конгресните лидери могат да съставят действащи напълно открито за обществеността двупартийни комисии от законодатели на различни комисии, за да проучат руската намеса. Специални комисии бяха формирани за разследване на скандали като “Уотъргейт”, оръжейните сделки “Иран – контри” и съвсем наскоро начина, по който се справи администрацията на Обама след смъртоносното нападение през 2012 г. в Бенгази. Но републиканците до този момент отказват да бъде съставена специална комисия.

Генералният прокурор Джеф Сешънс е подложен на натиск да назначи специален прокурор за независимо разследване. Външни юристи са били привличани за други големи скандали, включително “Уотъргейт” и аферата “Уайтуотър”, в която бяха замесени Бил и Хилъри Клинтън. Но макар да заяви при изслушванията за утвърждаване на номинацията му, че ще назначи специален прокурор, за да се дистанцира от разследването във връзка с използването на частен сървър от Хилъри Клинтън за имейлите й, той досега не е дал знак, че планира да се разграничи от разследванията на руските връзки на Флин.

Демократите настояват също за независима комисия, съставена от лица извън Конгреса, като например бивши съдии и представители на правоналагащите органи или на военните. Подобна комисия може да изисква документи и да призовава свидетели и да организира изслушвания за разследване на руската намеса в изборите.

Телефонните разговори на Майкъл Флин с руския посланик извадиха на бял свят закон отпреди два века, който забранява на граждани на САЩ да се опитват да влияят върху чуждо правителство при спорове със САЩ. Но законът “Логан” е бил прилаган толкова рядко, че според някои експерти може вече да не е валиден. Освен това никой не е бил подвеждан за неговото нарушаване, откакто е бил гласуван през 1799 г. Поводът да бъде приет е визита на Джордж Логан, приятел на президента Томас Джеферсън, във Франция с цел да намали напрежението между двете страни след Френската революция. Пътуването е силно критикувано в САЩ като нерегламентирана намеса в отношенията между двете страни. Оттогава има само няколко обвинения, но не и преследване за нарушаването му. Според правни експерти това обстоятелство прави потенциалните нарушения на закона още по-трудно доказуеми в съда.

Едно от известите обвинения е било отправено през 1803 г., след като фермер от Кентъки пише статия във вестник, призоваваща за превръщане на щата в отделна държава в рамките на САЩ, която да е в съюз с Франция. Но няма наказателни последици.

През годините политици и публични фигури са били обвинявани в нарушаване на закона “Логан”, често от политически съперници. Дипломатическата дейност на преподобния Джеси Джексън в няколко държави през 80-те години, включително пътуването му до Куба, за да преговаря за освобождаване на затворници, повдигна въпроса дали е нарушил закона. Същото стана след пътуването на звездата от Ен Би Ей Денис Родман в Северна Корея, където се срещна с диктатора Ким Чен-ун през 2014 г. Друг случай е изпратеното през 2015 г. писмо от 47 републикански сенатори до лидерите на Иран, в което ги предупреждават да не сключват ядрената сделка с Обама.

Нито един от тези случаи обаче не е довел до наказателни последици.

(БТА, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. повече от половината от известните дипломати могат да бъдат гонени по този закон… а за правителство да разследва себе си – може… след като може данъчна служба да постави себе си под надзор заради финансови неуредици

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.