Как маймуни се научиха да определят стойността на вещите за кражба

Макаците на остров Бали крадат телефони, фотоапарати и портфейли, а не празни кутии

Проучване на канадските учени показа, че маймуните от остров Бали са се научили да различават кои от вещите са по-ценни за туристите, за да крадат телефони и фотоапарати, а не празни кутии. Тези вещи находчивите примати след това обменят със зяпачите за храна. Някои ''сделки'' по откупа на вещите продължават до десет минути, като през това време маймуната вдига цената. Как приматите са се научили да живеят според законите на пазара? 

Туристите, посещаващи популярната забележителност на Бали, индуската пагода Пура Лухур Улувату, която е на ръба на живописна скала, трябва да бъдат нащрек. Работата е в това, че постоянно живеещите там дългоопашати макаци се чувстват като пълноценни господари на тази територия и си позволяват да крадат особено ценните вещи от туристите, за да ги обменят по-късно за храна. 

По този начин маймуните се изхранват за сметка на пътешествениците, сред които е и Елизабет Гилбърт, авторката на романа „Яж, моли се, обичай“, която описва в книгата близкия плаж Паданг-Паданг. Там е заснет и епизод от едноименния филм с Джулия Робъртс.

Последното проучване на канадски учени показа, че маймуните не само крадат вещи от туристите, но и знаят как да определят кои предмети са най-много ценени от жертвите им. Те използват тази информация, за да увеличат своите печалби. 

„Животните се целеха в предмети, които хората вероятно ще обменят за храна и това е предимно електроника - телефони, камери, лаптопи, а не фиби или празни чанти за фотоапарати“, обясни д-р Жан-Батист Лека, професор от катедрата по психология на университета в Летбридж, Канада и водещ автор на изследването. Той е финансиран от канадския Съвет по естествени науки и инженерни изследвания (NSERC) и Института за изследвания на хазартните игри в Алберта (AGRI), а резултатите от изследването бяха публикувани в списание Philosophical Transactions of the Royal Society. 

Сред най-ценните предмети за маймуните бяха мобилните телефони, портфейлите и очилата - точно за тях животните следяха от високи дървета, за да ги откраднат в удобен момент. Персоналът на храма предупреждава на входа, че трябва да сте по-внимателни и да държите всички неща плътно в ръцете си, но туристите, впечатлени от красотата на това място, забравят за препоръките. 

„Тези маймуни станаха майстори да грабят вещите от разсеяните туристи, които не се вслушваха в препоръките на служителите в храма да пазят всички ценности в торбички с цип, здраво закрепени около врата и гърба“, добави ученият. 

В продължение на близо година канадските психолози наблюдаваха взаимодействията между животните и посетителите на храма. Така установиха, че макаците ще изискват по-голямо възнаграждение - тоест повече храна - за по-ценните предмети. Находчивите маймуни не дават тази вещ веднага при вида на откупа и пазарлъкът между маймуната-разбойник и туриста или служителя в храма понякога трае няколко минути. Най-дългите преговори по време на наблюдението на учените бяха цели 25 минути и в рамките на 17 минути маймуната вдигаше своята цена. 

За по-малко скъпите за сърцето на туристите предмети, маймуните са по-склонни да правят отстъпки и да се съгласяват на по-малки награди. Маймуните се учат на това поведение през цялата си младост, до четиригодишна възраст. 

Грабежите и бартерите са проява на културната интелигентност на маймуните, обяснява Жан-Батист Лека. "Това поведение се научава от маймуни от поколения в продължение на повече от 30 години за тази популация", добави ученият.

Според зоопсихолозите това поведение не е супер способност, но е доста характерно за животните, не само за маймуните, но и за кучетата. „Животно, което има добър контакт със стопанина си, внимателно наблюдава поведението и настроението на своя стопанин, и разбира кога той не е в настроение. За да го ободри, ляга до него или обратно, оставя го на мира, - обяснява зоопсихологът Ника Могилевская. - Кучетата също могат да определят какви неща са значими за хората и за какво са предназначени" 

Като пример, експертът посочва ситуациите, когато куче донася на стопанина маратонките от входа, или каишката, ако иска да се разходи. 

Животните като цяло и още повече приматите, които са възможно най-близо интелектуално до хората, имат способността да разберат от какво се нуждае човека или друг член на тяхното стадо - какво точно трябва да се донесе, за да заслужи някакви ползи за себе си, добавя Могилевская.

„Ако разгледаме връзките в стадото на едни и същи маймуни, ще забележим, че те се опитват да си угаждат една на друга, като носят ценности, които играят роля в тяхното стадо, например вкусна храна, на онези индивиди, които стоят по-високо в йерархията на тяхната социална общност, - добавя експертът. - Кучетата имат същата йерархия: могат да донесат на водачите на глутницата това, което те обичат и ценят“. 

Тази способност на животните се използва при дресировките от хората, които обучават кучетата да носят пръчка в замяна на награда. „Когато дресират кучета, зоопсихолозите съветват собствениците да използват тези методи, така че комуникацията между хората и животните да е най-интересна, както и за да се развие интелигентността на кучето“, обобщава експертът. 

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл