Как сезоните влияят на хранителните навици?

Ново проучване доказа връзката със слънчевата светлина

Проучването е първото по рода си

Учени установиха, че съществува връзка между хранителните навици и годишните сезони, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Броят на часовете, през които сме изложени на дневна светлина, влияе на начина на хранене и на изгарянето на енергия. Това може да помогне да се разбере връзката между сезоните и метаболизма, обясняват изследователи от Копенхагенския университет. Хранителните навици през зимата може да са по-добри за метаболизма, отколкото тези през лятото, поне ако сте мишка.

Учените са изследвали метаболизма и теглото на гризачи, изложени на зимна дневна светлина и на лятна такава.

„Установихме, че дори и при животни, които не са сезонни, нееднаквият брой часове със слънчева светлина между лятото и зимата водят до разлики в енергийния метаболизъм. В този случай това се отразява на телесното тегло, мастната тъкан и съдържанието на мазнини в черния дроб“, казва Леуин Смол, който е част от екипа, провел изследването.

Специалистите констатират това най-вече при мишки, изложени на зимна светлина. „Те по-малко увеличаваха телесно тегло и мастна тъкан. При тях се наблюдава по-голяма ритмичност в начина на хранене в рамките на период от 24 часа. Това доведе до ползи в областта на метаболитното здраве“, обяснява експертът от Копенхагенския университет.

Проучването е първото по рода си, което изследва влиянието на часове дневна светлина върху метаболизма при мишки, които не се считат за сезонни животни - подобно на хората те не се размножават само през определено време от годината.

Видовете, които се размножават през определени сезони, наддават на тегло преди размножителния сезон, за да пестят енергийни запаси. Смол предлага да се направи подобно проучване заради значителните разлики в продължителността на светлата част на деня в регионите на света.

Според Смол откритията са важни, за да се разбере как хранителните навици се влияят от светлината и сезоните. Това може да помогне да разбере защо някои хора наддават повече на тегло и дали това се случва през определен период от годината.“Разликите в светлината между лятото и зимата биха могли да повлияя на това кога огладняваме през деня“, казва той. Данните от проучването са публикувани в изданието „Сел метаболизъм“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука