Калоян Методиев - Политолог в екипажа

След няколкомесечно търсене президентът Румен Радев спря своя избор за шеф на кабинета си върху политолога Калоян Методиев. Той заема овакантения пост от Иво Христов, който бе избран за евродепутат от листата на БСП. Преди да излезе указът за назначението, имаше различни догадки. Първото име, което се завъртя, бе на друг политолог - проф. Александър Маринов, свързан от години с БСП като член на Висшия съвет на партията, а след това за кратко и шеф на столичната градска организация на партията.

Едва ли детската мечта на Калоян Методиев е била да влезе като чиновник на „Дондуков” 2 и да отговаря за делата на президента. В голяма степен публичният образ на държавния глава зависи от началника на кабинета му. Другият ключов фактор за добрия имидж на държавния глава е неговият пиар или прессекретар, но този въпрос при сегашния президент е твърде деликатен. По обясними причини... И тъй като прессекретар от началото на мандата на Румен Радев няма, основните имиджови грижи са в ръцете на началника на кабинета. По длъжностна характеристика оня, който заема поста, трябва да „планира, организира, ръководи, да координира и контролира дейностите, подпомагащи президента при вземането на решения, формирането на позиции и становища, както и при подготовката на визити, срещи и публични прояви.”

От Методиев се очакват няколко неща. Първото и най-важното е да промени стила в речите и изказванията на държавния глава, които се посрещат с неодобрение заради конфронтационния тон, който превръща президента в част от опозицията. Има начин да се критикува, без да дразниш и това не е новина. Колкото до визитите, в чиято подготовка участва и началникът на кабинета, време е държавният ни глава да проумее, че и най-успешната визита, ако не е отразена подобаващо, няма как да бъде оценена от обществото. В практика на Румен Радев се превърна деленето на медиите. Във визитите му участват телевизии, БНР и БТА. Радев демонстрира, че няма нужда вестници и сайтове да отразяват посещенията му, в които те са нежелани.

Калоян Методиев не обича интригите и задкулисните игри. Онези, които го познават добре, казват, че е човек на принципите и на изпълнените ангажименти.

Решението му да приеме поста в президентството е доста странно, като се има предвид атмосферата на „Дондуков” 2 и сложната житейска ситуация, в която се намира политологът.

От есента на 2017 г. Калоян Методиев е в Лондон, където в посолството ни работи неговата съпруга. Той й помага в гледането на двете деца. През юли Методиев се върна в България с идеята да прекара месец и отново да отпътува за Лондон. Сега плановете му ще трябва да претърпят промяна, предстои и решение за децата.

Методиев е на 43 г., роден е в София. Завършил е 133 СОУ „Ал. С. Пушкин” с хуманитарен профил и руски език. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където специализира Външна политика и Национална сигурност. Бил е стажант в Европейския парламент в Брюксел. Доктор по политология.

Автор на книгите „Поколения и възраст в политиката. Българският преход” (2012) и „Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)” (2016).

Методиев владее английски, руски, сръбски и хърватски език.

Странно е, че в президентството са редактирали биографията на Методиев, от която е отрязан ключов период - членството и политическата му кариера в СДС.

Самият Методиев едва ли се срамува от този период или пък би искал да остане скрит от публиката. От 2001 г. до 2003 г. е международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС), който след това и оглавява. В периода 2004 - 2006 г. е зам.-председател на Демократични европейски младежки общности със седалище в Копенхаген.

На парламентарните избори през лятото на 2005 г. е водач на листата на ОДС за област Търговище.

На 9 ноември 2005 г. напуска СДС с шумен скандал заедно с по-голяма част от членовете на НИС на МСДС и областните председатели на организацията. Причината за скъсването със СДС е несъгласие с националното ръководство на партията начело с Петър Стоянов. Методиев и местни младежки лидери обвиниха ръководството, че затрива десницата. И днес разговорите с Методиев за краха на дясната идея са изключително интересни заради личните му наблюдения върху самодостатъчността на лидерите.

Две години след като напуска СДС, политологът прави опит за партийно строителство. През 2007 г. е сред основателите на политическа партия Общество за Нова България (ОНБ). Формацията е със социално-консервативни ориентация. Председател е от 2007 до 2013, когато се оттегля от активна политическа дейност.

След партийните игри Методиев решава да се съсредоточи върху научна кариера. Пише докторат и статии в различни издания. От 2015 г. година е главен анализатор на Института за стратегии и анализи. Оказва се, че президентът внимателно следи анализите на Методиев и през месец март политологът получава първа покана от „Дондуков” 2 - да влезе в стратегическия съвет към държавния глава.

 

Доктор е от 2011 г.

През 2011 г. Калоян Методиев става доктор по политически науки, след като защитава дисертация на тема „Генерационна динамика и биологично възрастови фактори в българската политика (1989 - 2007)”.

От 2010 до 2019 г. е хоноруван преподавател в катедра „Политология” на Софийския университет.

От 2012 до 2017 е асистент в ЮЗУ „Неофит Рилски”, където води курсове по Политически маркетинг, Институции на съвременната държава, Политически партии, Имиграционни политики, Енергийни политики, Съвременна политическа история на Балканите.

 

За него

Много точен и разбран в работата

Познавам господин Методиев от няколко години. Работили сме по съвместни проекти и мога да кажа, че е много точен и разбран в работата. Любопитен момент в нашето познанство е история от един коктейл, на който присъствахме и двамата. Докато си говорихме с господин Методиев към нас се приближи друг гост на събитието и ни попита какво правим. Аз отговорих: „Ето - един бивш член на младежкото СДС (б.а. - Калоян Методиев) и един бивш член на БКП (б.а. - Петър Воденски). Обмисляме заедно как да спасим стараната от сегашното й положение.

Петър Воденски, дипломат

 

Качествен човек е

Познавах Калоян Методиев преди 20 години, след това изгубих контакт с него, но тогава беше много сериозен младеж - работлив, интелигентен и амбициозен. Впоследствие се разви като политолог и следях публичните му изяви. Мога да кажа, че Калоян е качествен човек.

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър

 

Лека кавалерия

Лека кавалерия. Румен Радев се излага с тези назначения. Май се е отказал да бъде активен в политиката и се задоволява само да служи за декор и да симулира различие от общия фон с някое и друго вето и все по-вяли речи. Жалко за изпуснатите възможности, но не е толкова зле. Все пак имаме за президент почтен и нормален човек. Такива са българските възможности.

Явор Дачков, журналист

 

Има оригинален ум

Не познавам лично Калоян Методиев, но винаги чета с интерес неговите анализи. Той има оригинален ум, нестандартен подход към темите и казва своята истина, без да му пука кой ще се разгневи от нея. Харесва ми как с един анализ той успява да вбеси и Бойко Борисов и Велислава Дърева едновременно. Това е талантът на собственото мнение във времена, в които всички останали предпочитат да мълчат. Заради това мисля, че той е кадрова находка.

Александър Симов, депутат от БСП

Коментари

Задължително поле