Кардиологът проф. Младен Григоров пред „Труд“: Не вярвам на пророчествата на Бил Гейтс за COVID-19

Фактите досега говорят, че този вирус е брилянтно биологично оръжие

Хаосът в образованието ни по време на пандемия е виден - мерките, които се препоръчват всеки ден са различни. Това обаче е резултат на цялата неизвестност около всичко, свързано с този коронавирус. Дойде ли втората вълна, как да се справим с всичко около COVID-19 - по тези въпроси разговаряме с доайена на кардиолозите у нас. Проф. Младен Григоров.

- Откакто започна учебната година, чуваме какви ли не притеснителни новини, свързани с пандемията от COVID-19 - РЗИ-та излизат със стряскащи указания да се отменя присъствието в клас, щели да се затварят училища при 15% хремави, директори по места поставят под карантина класове без нужда и още, и още. Как гледате на всичко това, проф. Григоров?
- Когато децата са в своята социална среда, е най-добре за тях. И за обучението, и за възпитанието, и за психиката им, което хич не е без значение. Изолацията е лошо нещо за всички, а колкото е по-млад човек, толкова по-зле.

- Като дългогодишен лекар, какво мислите - ако продължат да се увеличават случаите на COVID-19 смятате, ли че наистина трябва да се затварят училища?
- Ако не дай си Боже, се разгори много голяма епидемия у нас, каквато все още няма, несъмнено ще се стигне и до това. Но поне засега няма признаци да се случи - твърдят го и епидемиолозите. Казвал съм го вече пред вас, че за мен това си е биологично оръжие. Като се имат предвид многото неизвестни около този проблемен вирус, който ни сполетя - неизвестни като епидемиология, патофизиология, клиника, като разпространение или големите разлики между отделните държави, би било твърде авантюристично да се дават каквито и да било прогнози.

- Сред децата наистина има заразени, но се чуват вече не малко гласове, а има и доста случаи, при които тези писиар-тестове не са толкова добри - веднъж дават положителен резултат, после отрицателен, после пак положителен и т. н. Това не влияе ли на общата психоза?
- Това е така по две причини. Първо, няма 100-процентов тест - доколкото зная, верността му се движи около 80% и то при добро взимане на секрета. А това е вторият проблем - как се взима, от кого се взима и дали се изпълняват точно указанията при взимането на секрета. Защото ако не се вземе правилно, при всички случаи ще бъде фалшиво негативен или позитивен.

- Много хора се питат как така при такива масови протести от 3 месеца насам, няма данни за масово заразяване от площадите. Нещо не е както трябва...
- Наистина почти нищо не се разбира. Всяка вечер виждате какво се случва - хиляди, понякога десетки хиляди хора има там, а бумът на заразата го няма. Иначе, българите се оказаха доста дисциплинирани - ходят с маски в обществения транспорт, в моловете има стриктни мерки. Не зная обаче да има епидемиологични изводи от местата, където поголовно не се носят, например в циганските квартали. Тоест, никой не знае дали заболяемостта е по-голяма там или пък на местата, където маските се носят.

- Вижте какво става по света: в Москва обявиха двуседмична ваканция, в гръцките училища обявиха бунт срещу маските, други пък искат намаляване броя на присъстващите в класните стаи...
- Точно това казвам - именно неизвестностите около този вирус водят до всичко това. Започва да се развива принципа на махалото - от едната крайност до другата крайност. От една страна - дайте да спасим икономиката и нищо да не правим, от друга - олеле, всички ще загинем, дайте да вземем най-крути мерки: да затворим училища, направо да затворим живота... И неизвестностите тръгват от това наистина ли вирусът е биологично оръжие, а после това, което ви казах - какви са тънкостите в начина на поразяване на човешкия организъм, клиниката му и т. н.

- Не си ли променихте мнението, че вирусът е биологично оръжие, защо продължавате да мислите така?
- Наистина го казвам убедено, за мен COVID-19 е биологично оръжие, и то изключително перфидно. За какво се водят войните открай време? Водят се за територии или икономическо надмощие, тоест за пари. В последния век войни за територии не се водят, защото те се завладяват по икономически път. Спомнете си кога започна заразата - точно, когато беше върхът на конфликта между икономиките на САЩ и Китай. Какво се постига, ако това е биологично оръжие - постига се това, че ти удряш, направо бастисваш противника точно в най-ранимата част - в икономиката. Постигна ли се това - да. Закъсаха ли икономиките на САЩ, на Бразилия, на Индия, на големите конкуренти от Западна Европа? А в Източна Европа не закъсаха толкова.

- Добре, но това случайно ли е? 
- Явно има и други причини, не казвам, че избирателно е пуснат някъде, вирусът вече е в целия свят. И другото, което ме кара да мисля, че е биологично оръжие са всичките тези неизвестности, които ги споменах. Пълната безпомощност - ще има това, онова, ще го лекуваме с цинк, с витамините А, Е и Д (това, което са давали и на Тръмп). После ще лекуваме с озон, с кислород, с плазма - не ви ли говори за една огромна бъркотия по отношение на това къде е раним този вирус, за да бъде ударен и унищожен? А той не може да не е раним, всяко нещо на света е ранимо. Последваха някакви антибиотици, хинови производни... Ето, това е една огромна медицинска, социална и обществена безпомощност. Преди ден чух, че Бил Гейтс предрекъл, че пандемията ще затихне до 2 години по някакви математически модели. Извинете, но те са доста далече от истинската биология. За съжаление, ако при математиката 2 и 2 е 4, в биологията далече не е така.

- В света се чуват вече доста критични гласове срещу мерките. Ето, белгийските лекари публикуваха доклад, в който призивът е: Прекратете пропагандата за пандемията COVID-19. Според тях целта е да се създаде хаос и страх, което прави възможно да се проведат масови ваксинации и да се генерират милиарди доходи за Биг Фарма. Какво става, професоре?
- В предишните години също имаше подобни примери на атакуване. Спомнете си свинския грип, птичия грип, свинската чума... Според мен, проблем има, но той се раздува прекалено много. И дава своите последици. Ето, имам съседка, която непрекъснато ходи с маска и като ме види, бяга на 2-3 метра, без досега да ми има нищо.

- Вече се говори за доста психични проблеми, увеличават ли се психичноболните хора?
- Не смятам, че се увеличават заради вируса, а заради огромния стрес, на който е подложено човечеството, но пък вирусът е част от него. Но стресът ни идва отвсякъде, не е само заради COVID-19. Новините - истински, раздути или измислени, ни стресират допълнително.

- Какво мислите за ваксините - от няколко държави ни бомбардират с новини за едва ли не готови ваксини?
- Ваксини вероятно ще се появят, но колко ще бъдат ефикасни, едва ли някой може да каже, най-малко пък аз. На част от хората със сигурност ще помогнат, но в какъв процент те ще намалят заболяемостта, не е ясно кой може да каже. Най-важното за ваксините първо е да имат някаква ефикасност и второ, да нямат странични ефекти, да не са опасни за живота и здравето на хората. Както знаете, в света има цяло течение против ваксините изобщо. Защото те са нож с две остриета. Ако се преиграе с биологичния препарат и антигените, могат да се явят неблагоприятни последици.

- Да ви върна към това, което предлагат белгийски лекари в доклада си - прекратяване на всички тези мерки. Трябва ли?
- Това е много труден въпрос. Защото, ако гледаме чисто научно може наистина, да е вярно, че докато не се зарази 70% от човечеството, т. е. докато 70 на сто не изработят собствени защитни сили в резултат на прекарана зараза, вирусът няма да изчезне и няма да се преборим с него. От чисто епидемиологична гледна точка в това има голяма истина - твърдят го и наши големи специалисти в областта на инфекциозните болести и епидемиологията. Гадното обаче е, че докато тези проценти се изпълнят, ще загинат много хора. Те вече в света са над милион души.

- Да, но тук се появява поредната въпросителна - тези хора от вируса ли са загинали или от друго заболяване?
- Точно това е въпросът. Че една част от тях са загинали от вируса е сигурно. Но дали вирусът е бил тласък за умирането им следствие на тежки заболявания, чийто носители са те? Примерно, пациентът има карцином - рак, от който ще умре след 5 месеца. Дали вирусът ускорява тези 5 месеца и ги прави на три или два, е голяма въпросителна. Или пък самият вирус отнася човека без ракът да има отношение за смъртта му? Не сме сигурни... Тоест, една голяма част от загиналите са от основните си заболявания, ако те са тежки. Разбира се, има случаи, в които напълно здрави развиват много тежка пневмония и умират.

- Има ли нещо, което ви кара да мислите, че има лъч надежда или светлина в тунела, както се казва?
- Това е, че както у нас, така и в доста страни в света, поразените пациенти в интензивните отделения са малко - 40-50-60 души. Това е добре. Знае се и това е разликата с другите видове биологични оръжия, че докато при тях става дума за особено опасни инфекции, при които смъртността е над 70 на сто, тук не става дума за особено опасна инфекция, слава Богу. Принципно, смъртността от вируса е под 5%. А ако наистина е биологично оръжие, то е блилянтно избрано - няма особено опасна инфекция, няма кръв, няма бомби, няма разрушения, няма Нагорни Карабах, Сомалия и прочее, а има разрушаване на икономиката, което е крайната цел на всяка една война от памтивека до ден днешен. Да разрушиш икономиката на противника.

- Какво мислите за втората вълна от COVID-19 - тук ли е вече или заразата си върви по същия начин?
- Според мен, заразата си върви - на вълни, на вълни. И тук не можем да разберем каква е причината.

- Но сега се очаква голямо объркване със сезонния грип, ще стане мазало, ако разрешите да използвам тази дума. Как да ги различим?
- Абсолютно съм съгласен с думата. Но има няколко съществени разлики: сезонният грип хваща човек за часове. Ето, аз имам грип, вие сте срещу мен и си говорим. След часове ви втриса, започват общи болки по тялото, по мускулите и ставите, вдигате температур - ето така протича общо-взето сезонният грип. При COVID-19 има много разнообразна клинична картина. Първо, инкубационният период не е няколко часа, а е от няколко дни до 8-10, а според някои до 15 дни. Което е много коварно. По отношение на първоначалната симптоматика и тук има температура, но не е с втрисане - 37-37,5-38 градуса. И другото, което е опасното при този грип, е развиването на двойни бронхопневмонии и на интерстициални пневмонии. И двете протичат тежко и точно те са основната причина за печалния изход при някои хора. Ако се вярва на епидемиолозите, при над 70-80 процента от хората вирусът протича с леки симптоми, с въпросната температура, а някои пък въобще не разбират, че са били заразени. И те са най-опасните от епидемиологична гледна точка. Слава Богу, че са най-много от всички, но лошото е, че точно те сеят заразата, без да знаят, че са нейни носители.

- Идва зима, слънцето ще ни липсва, плодовете и зеленчуците са по-малко, пак ще трябва да говорим за имунитета - какво ще препоръчате на хората?
- Имунитетът е даденост, да се направи някаква съществена промяна с храни и лекарства е малко илюзорно. Но, пазенето от простуда е много важно. Защото, когато организмът на човек настине, започват да го атакуват около 200 вируса. Създават се намалени възможности на организма за защита. Второто важно е в храната да има колкото се може повече витамини и минерали. Ето, Тръмп са го лекували точно с такива неща - цинк, магнезий, витимините А, Ц и Д... Когато се ядат плодове и зеленчуци и се подсилват с малки дози витамини Д и А, е добре. Полезни са и белтъчните храни, защото са свързани с имунитета. Но няма измислено лекарство, с което да спреш вируса на вратата.

- А ако наистина Бил Гейтс е казал, че пандемията ще свърши до 2 години, както споменахте?
- Знаете ли, това е точно толкова вярно, колкото и тези, които преди няколко месеца бяха сигурни, че до лятото, като пекне хубавото слънце, всичко ще изчезне. Не само че не изчезна, а взе че се увеличи. Оказа се, че в страни, в които има най-много слънце, има най-много заразени. Испания, Южна Франция, Италия, Бразилия, в щата Калифорния, в Индия... Тоест, пророчествата в медицината са много лошо нещо. Пророчества могат да се правят само на основата на истинска наука. А ние засега сме далече от точни и ясни научни изводи за този проклет вирус във всяко едно отношение...

Нашият гост
Проф. Младен Григоров е роден на 12 май 1937 г., трето поколение лекар. До 1997 г. е военен лекар. Директор на болница “Лозенец” във времето, когато се извършва трансформацията є от Правителствена болница. Там създава и кардиологичния център. След това е зам.-директор на ВМА, ръководи отделението по кардиология. Носител е на голямата награда на БЛС за цялостен принос в медицината.

Коментари

Задължително поле