Картина от Пикасо е изложена пред своите 25 000 собственици в Женева

Двадесет и пет хиляди потребители на интернет, които заедно станаха собственици на картина от Пикасо посредством швейцарски сайт за онлайн продажби, днес за пръв път могат да й се полюбуват в Женева, предаде Франс прес.

През декември м.г. сайтът Qoqa, лансиран през 2005 г. с лозунга "Извършваме какво ли не, но го правим за теб", предложил на желаещите да се сдобият с картината "Бюст на мускетар", нарисувана от Пикасо през 1968 г., като заплатят 2 милиона швейцарски франка (1,7 милиона евро).

За три дни 25 000 души купили пуснатите в продажба 40 000 "дяла", всеки от които на стойност 50 швейцарски франка (42 евро), и станали официално щастливите собственици на картината с размери 58 см на 28,5 см.

"Когато ни хрумна тази идея, ни казаха "Забравете, това е невъзможно" - заяви 37-годишният изпълнителен директор на едноименната швейцарска фирма Паскал Майер. - Когато споменахме за Пикасо, ни отвърнаха "Това е още по-невъзможно".

Дадохме си сметка, че предизвикателството е привлекателно, и си казахме, че ще е добре да опитаме да демократизираме този сектор, който изглежда недостъпен за обиконовените хора."

Фирмата ползвала услугите на специалисти, за да се удостовери автентичността на творбата. Майер обаче не пожела да разкрие каква сума ръководената от него фирма е платила на европейски колекционер за покупката на картината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл