Катя Сунгарска: Лекарите на Спешна помощ са в линейките, не във филиалите

В който и да е филиал на Спешна помощ в областта няма лекар и няма как да има лекар. Лекарите на спешна помощ са в линейките. Това каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска по БНР във връзка с вчерашния случай, при който 10-годишно дете почина, след като глътна пионка от детска игра. Родителите твърдят, че ще съдят Спешна помощ, защото в спешния център в поликлиниката в кв. „Ботунец“ е нямало лекар. По думите на майката там е нямало и кислородна бутилка.

"Лекарите на Спешна помощ не лекуват, те отиват на място, стабилизират болния и по най-бързия начин го транспортират до болнично заведение. Ние нямаме стационар, в който да посрещаме болните“, обясни Сунгарска.

Катя Сунгарска обясни, че във филиала в кв. „Ботунец“ на Спешна помощ има два екипа. Единият лекар вчера е бил в болничен, а другият екип е бил в София и е хоспитализирал друго дете в педиатричната болница. Тя бе категорична, че във филиала не е било задължително да има лекар. По думите й в спешния център е имало кислородна бутилка:

„Във филиала има няколко бутилки, които винаги стоят пълни. На детето е правена частична реанимация, подаден е кислород, защото сестрата в своята компетентност може само това да направи. За детето е направено всичко, което е могло да бъде направено, но то е дошло в изключително тежко състояние. Детето вече е било посиняващо, когато са дошли при нас“.

Сунгарска предполага, че ако детето е било в болнично заведение, би могло да се направи пълна реанимация. Тя подчерта, че линейката е била отказана, но след като са разбрали, че детето е спешния център друга линейка е била пренасочена отново към кв. „Ботунец“.

Нямаме притеснение за нашите действия, категорична е Катя Сунгарска.

Коментари

Задължително поле