Кейт Бланшет - Музата от Мелбърн

Аристократичната австралийка от Айвънхоу, Мелбърн Кейт Бланшет създава скандали и се врязва в заглавията на хиляди километри от родния си континент - сред мъглите на Англия. Жители на крайбрежното графство Корнуол се обединиха публично срещу звездата от “Елизабет” и “Авиаторът”, която си взела имение в тяхното “райско кътче”, но прекалила с “вечните си ремонти” и дори застрашила местната фауна с имотната си експанзия.

Британските медии разгласяват как Кейт купила вила преди три години, но решила да разруши сградата и да вдигне там палат с много спални и басейн. Било “еко-къща” според нея, но местните жители не са съгласни. “Като отвориш прозореца, се чува сондиране. Вгорчава ни живота”, оплаква се съседка. Допълнителен шум създавали камионите, които превозват строителни материали до имението.

Извън тези битови проблеми Кейт Бланшет продължава да е в топ творческа форма и към момента е ангажирана за пет нови заглавия в киното и телевизията, които трябва да излязат догодина. Елегантната муза от “долната земя” оглави журито на кино фестивала във Венеция, а преди това беше начело и на журито в Кан. Кейт Бланшет несъмнено е сред най-успешните австралийски експортни стоки за Холивуд. Родена в предградието на Мелбърн Айвъншоу, Кейт става модна и филмова дива в Америка. В края на 90-те Бланшет се доказва като класна актриса в историческата драма “Елизабет”. През 2005-а печели първия си “Оскар” за поддържаща роля за изключителното си превъплъщение в образа на кинолегендата Катрин Хепбърн в епичната биографична продукция за живота на Хауърд Хюз “Авиаторът”, с режисьор великия Мартин Скорсезе.

През 2014-а тя пак стъпва на върха с “Оскар” за главна женска роля в “Син Жасмин” на Уди Алън, частично вдъхновен от класиката “Трамвай Желание”. Бланшет е една от елитните изпълнителки на Холивуд с две награди на Академията от общо седем номинации. Тя е добре позната и с ролята си в трилогията “Властелинът на пръстените”, превърнала се в една от най-успешните филмови поредици в историята. Тя продължава да се снима в най-престижните продукции и да бъде лице на някои от най-известните модни марки.

“Давам всичко от себе си. Една актриса ме посъветва преди време винаги сама да си пера дрехите. Тя ми каза, че това ще ме държи честна и здраво стъпила на земята. Нямам време да се превъзнасям, работя здраво, пътувам мното и се грижа за семейството си”, споделя актрисата.

Тя смята, че “щастието се измъква лесно и последното нещо, което бих позволила е суетата да ме превърне в друг човек”. Бланшет продължава с личните разкрития: “Но и самата концепция за нормално живеене също не е особено приложима към мен. Не искам да живея като разглезена знаменитост, отделена от реалността, но и няма как да съществувам в някакви тесни рамки, които повечето хора приемат за нормални. Такива ограничения са смърт за артиста. Имам нуждата да прекрачвам граници и рамки, за да мога да играя.”

Тя е една от най-смелите актриси в артистичен план. Бланшет не се страхува да критикува някои от по-спорните тенденции във филмовите среди. “От една страна това, което става е страшно важно и здравословно. Най-накрая открито се говори за години на сексуален тормоз, упражняван от могъщи продуценти и други влиятелни фигури, върху млади актриси, които често са нямали избор. Но не мисля, че самото кино трябва да става особено пуританско. За съжаление еротиката от дълго време е ограничавана от големите холивудски студия”, смята тя.

За нея “сексът на екран е застрашен”. “Не трябва да допускаме цензура и излишна пуританщина. Киното може да бъде едновременно сигурно място за жените и творческа територия за разгръщане на свободни идеи. Сексът има място във филмите, но принудата към секс няма място в индустрия, а и извън нея. Ние жените също не трябва да попадаме в капаните на времето и културните моди. Винаги съм харесвала страстните дами - богатите и дълбоки образи, които имат истории за разказване. Истината е, че жената се нуждае от страст”, продължава носителката на две награди “Оскар”. Само ако можеше Холивуд да я послуша и поне малко да се разграничи от радкалния феминизъм, който обрича и отрича женската чувственост на дами като Бланшет.

 

Много я исках в “Странният случай с Бенджамин Бътън”

Много исках тя да играе ключова роля в моя филм “Странният случай с Бенджамин Бътън” и бях страшно удовлетворен, когато се съгласи и започнахме работа. Тя е актриса от старата школа, подготвя се старателно, притежава аристократично излъчване и много лесно може да пренесе зрителя през различни епохи от американската история. И не само. Бланшет може да играе всякакви роли. В “Елизабет” беше феноменална.

Дейвид Финчър, режисьор

 

Идеална за гения на Толкин

Кейт е чудесна жена, прекрасна актриса. Работихме заедно по трилогията на Питър Джаксън “Властелинът на пръстените” по великия литературен първоизточник на Толкин. За мен тя беше чудесно олицетворение на идеите на писателя и успя да пресъздаде фантастичната природа на обитателите на Средната земя. Нейният образ е свръхестествен и могъщ, но носи магията на хармонията и енигматичната естетика, заложени в книгите на Толкин и екранизирани толкова кадърно от Джаксън.

Виго Мортенсен, актьор

 

Напомня на звездите от Златната епоха

Кейт Бланшет несъмнено е една от най-способните актриси на нашето време. Тя напомня на звездите от Златната епоха на Холивуд. Не е случайно, че спечели първия си “Оскар” за играта си в “Авиаторът”, където пресъздаде образа на великата ретро звезда Катрин Хепбърн. Тя успя да улови духа на епохата и есенцията на Хепбърн, защото притежава интуицията и естественото излъчване на изпълнителите от онова време.

Марк Кремоуд, илмов критик

Подслади женската версия на “Бандата на Оушън”

Бланшет бе най-класната грация във феминистката приключенска комедия “Бандитките на Оушън” - женската версия на филмите от поредицата “Бандата на Оушън”. “Много се гордея с филма, който направихме - няма нужда да се разглежда като нещо, което е проява на неуважение към “Бандата на Оушън”, който също е римейк на по-стар филм. Нашата версия ще бъде изключително развлекателна и ние се забавлявахме страхотно по време на снимките” разказа Кейт Бланшет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети