Ким Чен Ун задължи гражданите на КНДР да подписват документ, че няма да избягат при пътуване близо до Китай

Ким Чен Ун

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун въведе нов закон, според който онези граждани, които живеят близо до границата с Китай или пътуват до тези региони, трябва да подпишат задължение, че няма да избягат от страната, пише Daily Express.

Северна Корея има население от 25 милиона души и те вече се нуждаят от специално разрешение за пътуване в страната. Но сега тези, които ще пътуват до регионите, съседни на границата с Китай, ще се сблъскат с допълнителни трудности. Това се отнася за голямо разнообразие от пътувания, включително бизнес пътувания, сватби или погребения.

Новият документ, за който те трябва да предоставят пръстов отпечатък, съдържа обещание да не се опитва да избяга от страната. Преди това те даваха такова обещание, но устно. За пътуване в страната те също се нуждаят от удостоверение за гражданство, характеристика от ръководителя на съседна общност, от представител на местната сигурност и от администрацията в района, където човекът отива - около 4-5 различни документа.

Както каза жител на Северна Корея, не е трудно да се дадат още пръстови отпечатъци, за да се получи разрешение за пътуване, но за него е неприятно тази нужда да се добави към старата документация. Някои вече са пропуснали важни семейни събития, защото не са имали необходимите документи за пътуване. Също така хората не харесват факта, че директно се третират като потенциални бегълци.

Освен това КНДР започна голяма кампания за дискредитиране на бегълците, след като група активисти от Южна Корея пуснаха пропагандни листовки в Северна Корея, които преминаха границата с балони. Пхенян нарича всички, които са избягали от страната, включително от бедността и глада, „дезертьори“. А техните семейства, които остават в Северна Корея, често са обект на санкции и преселване в други райони, пише Daily Express.

Коментари

Задължително поле