Ким Чен-ун: Петилетката се провали във всички сектори на икономиката

В Северна Корея започна конгрес на управляващата Корейска трудова партия, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, предаде БТА. В проявата участват хиляди делегати и наблюдатели.

В речта си при откриването на конгреса севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че последният петгодишен икономически план се е провалил почти във всички сектори на икономиката, които са доста далеч от набелязаните преди пет години цели. Петгодишният план бе изготвен и представен на конгрес на партията през 2016 г.

"Ние трябва още повече да насърчаваме и увеличаваме победите и успехите, които сме постигнали с цената на пот и кръв и да не допуснем болезнените за нас уроци да се повтарят", каза Ким.

В речта си севернокорейският лидер подчерта, че страната му преживява безпрецедентни трудности. Той призова за нов петгодишен план.

В словото си Ким призова за работа в посока на засилване на мощта на Северна Корея, която според него ще помогне на страната сама да се справи с вътрешните и външните предизвикателства, които пречат на напредъка й.

Ким похвали севернокорейците за решителните им действия за справяне с трудностите във връзка с пандемията от коронавируса. Северна Корея официално все още не е регистрирала нито един случай на заразяване с коронавирус, отбелязва Ройтерс.

Конгресът се очаква да продължи няколко дни. Той се провежда в момент, в който страната е изправена пред много кризи. Нейната до голяма степен затворена икономика пострада още повече от затварянето на границата с Китай заради коронавирусната пандемия, а за Пхенян това бе най-голямата снабдителна линия. Икономиката на Северна Корея пострада и от последиците от серия природни бедствия миналото лято и от международните санкции, наложени й заради ядрената й програма.

Коментари

Задължително поле