На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Берен Саат и Къванч Татлъту отново заедно на екран

Кипър строи най-големия планетариум в Източното Средиземноморие

В Кипър ще бъде изграден най-големият планетариум в Източното Средиземноморие. Основният му камък се полага и освещава днес.

Предвижда се строителството на планетариума, който ще е близо до столицата Никозия, да започне през ноември и да приключи за 18 месеца, съобщи БНР. Шестметровият купол ще бъде оборудван с най-новите технологии, като мощен телескоп ще позволи планетариумът да функционира като обсерватория. Около него ще има изложбено пространство и мултимедийна галерия. Целта е той да се превърне в културен и образователен център.

Изграждането на планетариума се финансира изцяло от руския милионер и кипърски гражданин от 2012 г. Вячеслав Заренков. Това е вторият негов мащабен проект в Кипър.

Строителният предприемач, който е основен акционер в една от най-големите компании в Русия за развитие на жилищни недвижими имоти,изцяло финансира и изграждането на първата руска църква на острова. Внушителният храм на името на св. Андрей Первозванни и всички светии бе осветен през март миналата година. Той е в класически руски стил, с пет златни купола, като централният е с диаметър от 9 метра и тежи 7 тона. Заренков, като ктитор на храма, е изписан заедно със семейството му на стенопис в него. Заедно с прилежащия парк новото руско свято място близо до Никозия заема площ от 10 000 кв. метра. Бъдещият планетариум е в непосредствена бизост до руската църква.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.