Кипър строи най-големия планетариум в Източното Средиземноморие

В Кипър ще бъде изграден най-големият планетариум в Източното Средиземноморие. Основният му камък се полага и освещава днес.

Предвижда се строителството на планетариума, който ще е близо до столицата Никозия, да започне през ноември и да приключи за 18 месеца, съобщи БНР. Шестметровият купол ще бъде оборудван с най-новите технологии, като мощен телескоп ще позволи планетариумът да функционира като обсерватория. Около него ще има изложбено пространство и мултимедийна галерия. Целта е той да се превърне в културен и образователен център.

Изграждането на планетариума се финансира изцяло от руския милионер и кипърски гражданин от 2012 г. Вячеслав Заренков. Това е вторият негов мащабен проект в Кипър.

Строителният предприемач, който е основен акционер в една от най-големите компании в Русия за развитие на жилищни недвижими имоти,изцяло финансира и изграждането на първата руска църква на острова. Внушителният храм на името на св. Андрей Первозванни и всички светии бе осветен през март миналата година. Той е в класически руски стил, с пет златни купола, като централният е с диаметър от 9 метра и тежи 7 тона. Заренков, като ктитор на храма, е изписан заедно със семейството му на стенопис в него. Заедно с прилежащия парк новото руско свято място близо до Никозия заема площ от 10 000 кв. метра. Бъдещият планетариум е в непосредствена бизост до руската църква.

Коментари

Задължително поле