Китай дава 20 милиарда долара за възстановяването на Близкия Изток

Лидерът на Китай Си Дзинпин във вторник обеща пакет от 20 милиарда долара под формата на кредити и около 106 милиона като финансова помощ за близкоизточните държави, като част от, както той го нарече, „петрол и газ плюс“ модел за възобновяване на икономическия растеж в региона, предава Reuters.

През последните години, коментира американската агенция, Пекин увеличи икономическото си присъствие в БЛизкия Изток, а арабските държави играят важна роля в знаковата инициатива на Си – „Един пояс един път“ за възобновяване на стария „Път на коприната“, който свързва Китай с Европа през Средна Азия и Близкия Изток.

Според думите на китайския президент пред представителите на 21 арабски нации в Пекин, развитието е ключ към разрешаването на множеството проблеми със сигурността в Близкия Изток.

„Трябва да се отнасяме един към друг честно, да не се страхуваме от различията помежду ни, да не избягваме проблемите и да имаме широка дискусия по всеки аспект от външнополитическата стратегия и тази за развитието“, подчерта държавният глава на Китай.

Китай ще отдели 15 милиона долара за икономическото развитие на Палестина и ще даде още общо 91 милиона долара на Йордания, Ливан, Сирия и Йемен, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток