Китай, Индонезия и Саудитска Арабия лобират пред ЕС за замразените руски активи

Китай, Индонезия и Саудитска Арабия искат от Европейския съюз да се откаже да конфискува замразените активи на Русия, съобщи европейското издание на Politico, като се позовава на свои източници.

Според източниците на медията  тези три държави са се обърнали частно към представители на ЕС с молба "да не се поддават на натиска на САЩ и Великобритания", които настояват за конфискация на руски активи на стойност около 200 млрд. евро. "Тези страни са много скептични към подобна идея", посочва неназованият събеседник на изданието, предаде БТА. Според него Китай, Индонезия и Саудитска Арабия се притесняват, че подобен ход ще "създаде прецедент" за конфискация на активи на други държави в бъдеще.

Както предполага един високопоставен дипломат от страна извън ЕС, "Русия може да е помолила приятелите си да организират това". 

Опитите на Китай, Индонезия и Саудитска Арабия да предотвратят конфискацията на активи може да са свързани и с опасенията, че конфликтът в Украйна ще се проточи и те ще трябва "да вземат страна против волята си", отбелязва “Политико”. Освен това, според медията, те може би се притесняват от възможността Русия да поиска от приятелски държави да конфискуват западни активи на тяхна територия в отговор, а това "ще накърни репутацията им в очите на международните инвеститори".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят