Китай разработи нова ракета DF-21D, която може да унищожи самолетоносач само с един удар

Към момента няма защита срещу нея, твърдят от флота на САЩ

Американските самолетоносачи са олицетворение на военната мощ на САЩ. Те могат да носят до 90 бойни самолета, увеличавайки значително възможностите на американската армия. Китай обаче има своеобразен "коз", който не позволява на американските самолетоносачи да се разположат в близо азиатската държава.

Министерството на отбраната на САЩ разкрива през 2010 г., че Китай е разработил и достигнал първоначална оперативна готовност на конвенционално въоръжена и хиперзвукова анти-корабна балистична ракета, базирана на DF-21. Новото оръжие е наречено DF-21D, бойният му обсег до 3000 километра, като то е разположено на мобилни установки

Бойната глава на DF-21D, може да извършва маневри по време на полет, а Китай разполага със сателити, които да контролират и коригират траекторията на оръжието спрямо движенията на целта му.

Щатските ВМС заявяват, че такава бойна глава е достатъчно голяма, за да унищожи самолетоносач само с един удар и че към момента "няма защита срещу ракетата".

За да използва пълните възможности на своята ракета, Китай е създал и ново поколение радари, който засичат цели отвъд хоризонта. Ракетата комбинира информацията, която получава от сателитите, с тази от радарите, като на теория може да уцели цел, движеща се по вода с 55 км/ч.

Цялата статия с галерия от снимки може да видите на dir.bg 

https://www.youtube.com/watch?v=p-cEunmqXM8

Коментари

Задължително поле