Клаус Йоханис - Румънският Санта Клаус

Клаус Йоханис беше преизбран за президент на Румъния след балотаж между заклети противници. Той победи лидера на социалдемократите и бивш премиер Виорика Дънчила. Deja vu! Също както през 2014-а, Коледата отвъд Дунава подрани. Северните ни съседи показаха, че още вярват в белобрадия старец. И той им се яви за втори път - под формата на етническия германец Клаус Йоханис.

Йоханис израства в Сибиу. По улиците на Стария град, близо до историческия център. Родителите му - Сузан и Густав Йоханис са Трансилвански саси (етнически германци). Майка му е медицинска сестра, баща му - техник в предприятие. Скромната къща с две помещения споделят с бабата, дядото и сестрата на Йоханис - Криста, която е с четири години по-малка.

Самият Клаус изкарва много ваканции на село - в Браду. Ходи на полето, коси, грижи се за животните. Харесва му да работи с ръцете си, да майстори, да човърка. Сади рози в градината. Поставя фаянс и гранитогрес в банята на апартамента, в който се премества със съпругата си, след като сключват брак. В същия този апартамент, някъде по чекмеджетата пази два часовника, изработени от дядо му. И двата още работят.

В гимназията не е зубър, макар че често печели награди. Мечтае да стане учител по физика. Именно във Факултета по физика среща бъдещата си съпруга - Кармен. Запознават се на 22, женят се на 29. Нямат деца, но зад гърба си имат над 25 години брак.

“Изкуството не е да се влюбиш, а да съхраниш любовта жива за дълго време”, споделя самият Йоханис.

Когато с Кармен имат повод да празнуват, правят го скромно, с приятели. Клаус не готви, но е ценител на добрата храна. Отказва цигарите преди 15 години. Днес има нетърпимост към цигарения дим и е фен на тениса и карането на колело. До 30-та си година се движи само на две гуми.

“Обикновен живот”, би казал някой. Така го определя и той самият. Но само до 2000-та година, когато е избран за кмет на Сибиу. Печели с убедителна преднина и става първият етнически германец, заемал поста в новата история на Румъния. Следват три мандата, за които определението “успешно” е слабо. Йоханис се оказва талантлив мениджър. Бавно и упорито променя града. Изкоренява безработицата. Лично ходи да инспектира строителните обекти. Реализира социални, административни и инфраструктурни реформи. Въвежда информационна система за управление на данни. Издава процедурен правилник за сезонните тераси (заведенията на открито), който ясно определя как могат да функционират в историческия център. Пластмасовите столове и ярките чадъри са премахнати завинаги.

“Решението ми не е продиктувано от импулс. А от значението на културното наследство”, аргументира се Йоханис. Усилията му са възнаградени.

От провинциален град със средни размери, през 2000-та, Сибиу се издига до Европейска столица на културата през 2007 година. И започва да привлича все повече и повече туристи. Някои от тях и до днес пазят снимка с Йоханис като Дядо Коледа - но не заради името му Клаус, а заради костюма, който облича години наред, благотворително. И пак по Коледа, на един концерт в града, Хулио Иглесиас му предсказва бъдеще на голямата политическа сцена - “Вие ще бъдете президент на Румъния. Срещал съм стотици политици през живота си. Зная как изглежда един бъдещ президент”. Клаус Йоханис повече не получава такива пророчества. Но популярността му се увеличава значително. И той поема риска.

На голямата политическа сцена стъпва с фалстарт. През 2009-а година кандидатурата му за премиер на страната е отхвърлена. Постепенно влиза в ръководните редици на Национал-либералната партия. Номиниран е за президент и през ноември 2014-а година печели надпреварата за поста. Най-добрият коледен подарък за северните ни съседи. Заведенията пускат пици с неговото име. Радиостанциите завъртат вечното парче на Франк Синатра “Santa Claus is coming to town”. Жителите отвъд Дунава започват да си разказват вицове за него: “Откакто Клаус Йоханис стана президент, всичко в Румъния започна да се движи - дори земните пластове”.

През годините Йоханис многократно доказва, че приема като своя кауза предизборното си обещание за борба с корупцията. Отказва да назначи спорни имена за премиери. Безрезервно подкрепя Националната Дирекция за борба с корупцията. Макар че той самият е обвиняван в злоупотреба със служебно положение и конфликт на интереси. Отрича обвиненията и ги оборва в съда.

 

Промяната не става за една нощ

Деен, но мълчалив, в началото високият учител по физика с 45-и номер обувки смущава с бавния си и обяснителен стил на говорене. Във вътрешната политика използва философията на малките стъпки, във външната - баланса. Постепенно обаче мнозинството започва да го слуша. Чуват го и в Брюксел. Йоханис с характерното си умерено темпо, казва “Промяна в държава не може да настъпи за една нощ или една година. Дълбока промяна ще настъпи след 10 години. Може би”.

 

За него

Дори като министър няма да е добър

Ако питате мен, Клаус Йоханис дори и като министър няма да е добър. За да си министър или премиер, трябва да си ангажиран, да работиш 24/7. Мисля, че от 365 дни, господин Йоханис не е работил и половината. Скандално е.

Виорика Дънчила, лидер на СДП

 

Той е от най-добрите дипломати

Господин Йоханис, не е политик, той е дипломат, един от най-добрите, които Румъния е имала. Като кмет на малкия и забравен Сибиу, той успя да възроди славата на бившия Херманщат, като го превърна в Европейска столица на културата. Дори получи подкрепата на Принца на Уелс, който стана голям фен на Трансилвания. Подкрепих го за втори мандат, защото е опозиция на онези, които се противопоставят на независимостта на правната система.

Адина Уелш, икономист

 

През първия си мандат разочарова

Преизбраният президент на Румъния получи още един шанс да докаже, че може да бъде настоящ президент. През първия си мандат успя да разочарова мнозина с отсъствието си в ключови за страната моменти, когато тя беше на ръба в битката за върховенството на закона. Сега президентът Йоханис, убеден проевропеец и привърженик на нашите трансатлантически отношения, трябва да ни покаже, че знае как да бъде добър посредник между политиката и обществото.

Кристина Чиляку, журналист в Digi24

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети