Кметът на Пловдив Иван Тотев - Повелителят на културата

Кметът на Пловдив Иван Тотев

Има един кмет на един голям български град, който е недолюбван от партийния си лидер Бойко Борисов. Но въпреки това, той уверено крачи към трети мандат. Това е градоначалникът на Пловдив Иван Тотев. Той твърди, че Иван Вазов е написал „Под игото” под тепетата, въпреки че в учебниците пише, че това се е случило в Одеса. „Това не му пречи да е кмет на Европейската столица на културата“, казват тия, които го обичат.

Иван Тотев е единственият кмет на голям град у нас с висящо обвинение за длъжностни престъпления. Обвинен е за злоупотреби при изграждането на зоопарка, чийто изпълнител е избран в нарушение на Закона за обществените поръчки. Според прокуратурата от това бюджетът на община Пловдив е ощетен с 689 869,70 лв. Обвинителният акт беше връщан заради пропуски и неясноти 2 пъти – веднъж от Пловдивския окръжен, а след това и от Специализирания наказателен съд. Но наказателното производство не е прекратено, Спецпрокуратурата работи по него и мечът на Темида над главата на Иван Тотев продължава да виси.

Вероятно това е основната причина лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов да заобикаля Пловдив, като пътува. Именно да заобикаля, защото той често прави инспекции на пътя Пловдив – Асеновград, наскоро посети и Мулдавския манастир на Асеновград, но в Пловдив не влиза. Не дойде и на откриването на Европейската столица на културата, а значимостта на това събитие не подлежи на отрицание. Борисов не изпрати и поздравление - нито чрез пресцентъра си, нито чрез профила си в социалните мрежи.

Въпреки това, повечето пловдивчани очакват именно Иван Тотев отново да е кандидатът за кмет на Пловдив. Защото плътно зад гърба му стои Цветан Цветанов, а общото убеждение е, че изборите на ГЕРБ ги прави той, а не Борисов. Че Тотев ще бъде номиниран отново, Цветанов съобщи още през юни. А в събота, когато дойде в Пловдив за старта на Културната столица и едновременно с това направи партийна сбирка за потягане на структурите в областта, Цветанов обяви: „Тотев е достоен кмет, подкрепяме го за трети мандат.”

Самият Тотев обяснява, че е имал много тежък втори мандат и че трети път на подобно нещо уж не би се хванал. „Купил съм си мотор, може да си карам и да не му мисля”, каза той в едно от многото си интервюта в деня на голямото културно откриване. Не че има политик, който да каже „искам”, преди да е чул благословията на ръководството на неговата партията. Но парадоксалното в пловдивската организация на ГЕРБ е, че Тотев няма реална алтернатива. Общинските съветници са безгласна аморфна маса, ярки и разпознаваеми личности няма и сред депутатите. Сред районните кметове изпъкват един-двама, но от пловдивските медии, които отразяват дейността на Иван Тотев само с похвални слова, става ясно, че няма да бъде номиниран никой от тях. Все пак Тотев е и лидер на ГЕРБ в Пловдив.

Липсата на алтернатива до голяма степен се дължи на стила на Тотев от първите му години, като партиен ръководител – той „сечеше“ всичко в партията, което посмее да надигне глава, и така се обгради основно със свои безпрекословно верни кадри. После Тотев се смири, стана по-диалогичен, но избираеми личности в местната организация на ГЕРБ така и не се появиха.

Тотев влезе в политиката много млад – на 32 години стана кмет на район „Източен”, после беше за 2 години областен управител, а сега – вече на 44, довършва втория си мандат като кмет на Пловдив. В това време той замени намръщената физиономия и острите реплики към опонентите си с шеги и закачки. Той се стреми да поддържа майтапчийски тон и с главния опонент на ГЕРБ – БСП. През ноември м. г. каза пред Общинския съвет „Може и Николай Радев да пререже лентата на площад „Централен”, визирайки най-вероятния кандидат за кмет на соцпартията в Пловдив. А когато през лятото на м. г. се решаваше дали да бъде бутнат Партийния дом, Тотев прие закачката на един от червените съветници, който му подари чаша с лика на Корнелия Нинова.

Обръщайки всеки конфликт на майтап, Тотев опита да се измъкне и от гафа, който направи с идеята Ути Бъчваров да разфасова и изпече 2 прасета на площада пред община Пловдив на Коледа. В социалните мрежи избухнаха подигравки. Още на другата сутрин Тотев дотича в един от сутрешните блокове и обясни, че това е било провокация и социален експеримент, а не истинско намерение да се пекат прасета в центъра на Пловдив.

И така, Иван Тотев го играе веселяк. А дали е такъв, ще стане ясно в нощта на балотажа, ако се кандидатира отново за кмет.

 

Сред елфите

"Одеялата са розови - за момиченца, сини - за момчета и бежови за елфите." След като представи така одеялата, ушити, за да топлят гостите на откриването на Европейската столица културата, Иван Тотев се зави с едно от тях. „Така се нареди сред елфите“, пошегуваха се пловдивчани. Идеята да бъдат споменати тия митични същества дошла от колаж в интернет, в който орки се катерят по Кулата - сцена. На самото откриване обаче Тотев се яви не с бежово с одеало, а с бежово палто и бежово шалче с лого „Пловдив 2019”.

 

За него

Той е един достоен кмет

Иван Тотев направи много за Пловдив. С това преобразяване на града получава изключително висока оценка. Според оценката на наши симпатизанти, на граждани на Пловдив и гости, които са посещавали града, Иван Тотев е един достоен кмет. Аз искам да го поздравя за всичко, което направи за Пловдив, и че прие предизвикателство да кандидатира Пловдив за Европейска столица на културата и да успее с неговия екип да постигне победа. Тази победа е не само за пловдивчани. Това ще бъде невероятната емблема, с която ние всички, като българи ще се гордеем.

Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов

 

Пловдивчани ще го оценят

Не искам да коментирам управлението на Иван Тотев, оценка за него ще дадат пловдивчани на предстоящите местни избори. Но искам да кажа, че срещу 3-те милиона лева, които струваше откриването на Европейската столица на културата, очаквах много повече. А и реакциите на хората са показателни – всички казват колко много им е харесала зарята, а от това става ясно какво мислят за самия спектакъл. И с цялото ми уважение към немците, които организираха събитието, намирам, че е обидно за нашите творци чужденци да режисират български фолклорен спектакъл.

Славчо Атанасов, негов опонент на изборите

 

Екипът му свърши огромна работа

Благодарих на кмета Иван Тотев и на неговия екип за огромната работа, която са свършили, и пожелах всички гости, които дойдат в Пловдив, да отнесат със себе си частица от града, частица от България.

За мен беше изключително удоволствие да присъствам на грандиозното откриване на „Европейска столица на културата – Пловдив 2019 г.“ заедно с хиляди жители и гости на града. Цяла година Пловдив ще бъде център на духовността, на изкуството и на красотата. Тази европейска инициатива дава възможност повече хора да разберат за нашето културно-историческо наследство и да прославим още повече България.

Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание

 

Вложи много усилия

Трудно мога да опиша с думи емоцията от съпреживяването на официалното начало на програмата на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019". Горда съм, чe Пловдив е първият български град, който ще носи тази титла през цялата година напълно заслужено. За мен беше истинска чест и удоволствие да връча на кмета Иван Тотев от името на Европейската комисия почетния знак, присъждан като признание за отличната работа и вложените усилия на всички, ангажирани с реализирането на инициативата.

Мария Габриел, еврокомисар

Коментари

Задължително поле