Цвета Караянчева в базиликата Сан Клементе: Ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

Ангела Меркел: Германия ще продължи да работи за „подреден“ Брекзит

Повреда в трансформатора е причинила пожара във влака София-Горна Оряховица край Роман

Книги и дронове на празника на просветата

Съдът остави в ареста нападателя, намушкал с нож 16-годишно момче в София

Шествие с военен оркестър и мажоретни състави – на 24 май в Сливен

Започна закриването на кампанията на Вебер в Мюнхен, на което присъства и Борисов (НА ЖИВО, СНИМКИ)

Гаджето на Мегз излиза на свобода срещу 5000 лв. гаранция

Българската делегация поднесе цветя на паметника на Иван Вазов в Рим

Интензивен е трафикът на ГКПП“ Капитан Андреево“ за камиони

Премиерът Борисов в Мюнхен: Ние сме семейство във всяка една сфера с германската автомобилна индустрия (ВИДЕО)

Трус от 3,2 по Рихтер разлюля Димитровград и Хасково

Борисов в Мюнхен: Отношения между България и Германия са отлични (СНИМКИ)

Кметът на Пловдив Иван Тотев – Повелителят на културата

Кметът на Пловдив Иван Тотев

Има един кмет на един голям български град, който е недолюбван от партийния си лидер Бойко Борисов. Но въпреки това, той уверено крачи към трети мандат. Това е градоначалникът на Пловдив Иван Тотев. Той твърди, че Иван Вазов е написал „Под игото” под тепетата, въпреки че в учебниците пише, че това се е случило в Одеса. „Това не му пречи да е кмет на Европейската столица на културата“, казват тия, които го обичат.

Иван Тотев е единственият кмет на голям град у нас с висящо обвинение за длъжностни престъпления. Обвинен е за злоупотреби при изграждането на зоопарка, чийто изпълнител е избран в нарушение на Закона за обществените поръчки. Според прокуратурата от това бюджетът на община Пловдив е ощетен с 689 869,70 лв. Обвинителният акт беше връщан заради пропуски и неясноти 2 пъти – веднъж от Пловдивския окръжен, а след това и от Специализирания наказателен съд. Но наказателното производство не е прекратено, Спецпрокуратурата работи по него и мечът на Темида над главата на Иван Тотев продължава да виси.

Вероятно това е основната причина лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов да заобикаля Пловдив, като пътува. Именно да заобикаля, защото той често прави инспекции на пътя Пловдив – Асеновград, наскоро посети и Мулдавския манастир на Асеновград, но в Пловдив не влиза. Не дойде и на откриването на Европейската столица на културата, а значимостта на това събитие не подлежи на отрицание. Борисов не изпрати и поздравление – нито чрез пресцентъра си, нито чрез профила си в социалните мрежи.

Въпреки това, повечето пловдивчани очакват именно Иван Тотев отново да е кандидатът за кмет на Пловдив. Защото плътно зад гърба му стои Цветан Цветанов, а общото убеждение е, че изборите на ГЕРБ ги прави той, а не Борисов. Че Тотев ще бъде номиниран отново, Цветанов съобщи още през юни. А в събота, когато дойде в Пловдив за старта на Културната столица и едновременно с това направи партийна сбирка за потягане на структурите в областта, Цветанов обяви: „Тотев е достоен кмет, подкрепяме го за трети мандат.”

Самият Тотев обяснява, че е имал много тежък втори мандат и че трети път на подобно нещо уж не би се хванал. „Купил съм си мотор, може да си карам и да не му мисля”, каза той в едно от многото си интервюта в деня на голямото културно откриване. Не че има политик, който да каже „искам”, преди да е чул благословията на ръководството на неговата партията. Но парадоксалното в пловдивската организация на ГЕРБ е, че Тотев няма реална алтернатива. Общинските съветници са безгласна аморфна маса, ярки и разпознаваеми личности няма и сред депутатите. Сред районните кметове изпъкват един-двама, но от пловдивските медии, които отразяват дейността на Иван Тотев само с похвални слова, става ясно, че няма да бъде номиниран никой от тях. Все пак Тотев е и лидер на ГЕРБ в Пловдив.

Липсата на алтернатива до голяма степен се дължи на стила на Тотев от първите му години, като партиен ръководител – той „сечеше“ всичко в партията, което посмее да надигне глава, и така се обгради основно със свои безпрекословно верни кадри. После Тотев се смири, стана по-диалогичен, но избираеми личности в местната организация на ГЕРБ така и не се появиха.

Тотев влезе в политиката много млад – на 32 години стана кмет на район „Източен”, после беше за 2 години областен управител, а сега – вече на 44, довършва втория си мандат като кмет на Пловдив. В това време той замени намръщената физиономия и острите реплики към опонентите си с шеги и закачки. Той се стреми да поддържа майтапчийски тон и с главния опонент на ГЕРБ – БСП. През ноември м. г. каза пред Общинския съвет „Може и Николай Радев да пререже лентата на площад „Централен”, визирайки най-вероятния кандидат за кмет на соцпартията в Пловдив. А когато през лятото на м. г. се решаваше дали да бъде бутнат Партийния дом, Тотев прие закачката на един от червените съветници, който му подари чаша с лика на Корнелия Нинова.

Обръщайки всеки конфликт на майтап, Тотев опита да се измъкне и от гафа, който направи с идеята Ути Бъчваров да разфасова и изпече 2 прасета на площада пред община Пловдив на Коледа. В социалните мрежи избухнаха подигравки. Още на другата сутрин Тотев дотича в един от сутрешните блокове и обясни, че това е било провокация и социален експеримент, а не истинско намерение да се пекат прасета в центъра на Пловдив.

И така, Иван Тотев го играе веселяк. А дали е такъв, ще стане ясно в нощта на балотажа, ако се кандидатира отново за кмет.

 

Сред елфите

„Одеялата са розови – за момиченца, сини – за момчета и бежови за елфите.“ След като представи така одеялата, ушити, за да топлят гостите на откриването на Европейската столица културата, Иван Тотев се зави с едно от тях. „Така се нареди сред елфите“, пошегуваха се пловдивчани. Идеята да бъдат споменати тия митични същества дошла от колаж в интернет, в който орки се катерят по Кулата – сцена. На самото откриване обаче Тотев се яви не с бежово с одеало, а с бежово палто и бежово шалче с лого „Пловдив 2019”.

 

За него

Той е един достоен кмет

Иван Тотев направи много за Пловдив. С това преобразяване на града получава изключително висока оценка. Според оценката на наши симпатизанти, на граждани на Пловдив и гости, които са посещавали града, Иван Тотев е един достоен кмет. Аз искам да го поздравя за всичко, което направи за Пловдив, и че прие предизвикателство да кандидатира Пловдив за Европейска столица на културата и да успее с неговия екип да постигне победа. Тази победа е не само за пловдивчани. Това ще бъде невероятната емблема, с която ние всички, като българи ще се гордеем.

Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов

 

Пловдивчани ще го оценят

Не искам да коментирам управлението на Иван Тотев, оценка за него ще дадат пловдивчани на предстоящите местни избори. Но искам да кажа, че срещу 3-те милиона лева, които струваше откриването на Европейската столица на културата, очаквах много повече. А и реакциите на хората са показателни – всички казват колко много им е харесала зарята, а от това става ясно какво мислят за самия спектакъл. И с цялото ми уважение към немците, които организираха събитието, намирам, че е обидно за нашите творци чужденци да режисират български фолклорен спектакъл.

Славчо Атанасов, негов опонент на изборите

 

Екипът му свърши огромна работа

Благодарих на кмета Иван Тотев и на неговия екип за огромната работа, която са свършили, и пожелах всички гости, които дойдат в Пловдив, да отнесат със себе си частица от града, частица от България.

За мен беше изключително удоволствие да присъствам на грандиозното откриване на „Европейска столица на културата – Пловдив 2019 г.“ заедно с хиляди жители и гости на града. Цяла година Пловдив ще бъде център на духовността, на изкуството и на красотата. Тази европейска инициатива дава възможност повече хора да разберат за нашето културно-историческо наследство и да прославим още повече България.

Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание

 

Вложи много усилия

Трудно мога да опиша с думи емоцията от съпреживяването на официалното начало на програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Горда съм, чe Пловдив е първият български град, който ще носи тази титла през цялата година напълно заслужено. За мен беше истинска чест и удоволствие да връча на кмета Иван Тотев от името на Европейската комисия почетния знак, присъждан като признание за отличната работа и вложените усилия на всички, ангажирани с реализирането на инициативата.

Мария Габриел, еврокомисар

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Ще го кажа простичко. И вятърната мелница върти постоянно крила, но не меле през цялото време. Та и г-н Тотев и компания така.

  1. От както Тотев е кмет Пловдив е най-бързо развиващия се и най-привлекателният за заселване град в страната! През неговите два мандата градската среда е променена неузнаваемо, а международното признание направо вбесява всички наоколо, включително софиянците, които заедно с търновчани и варналии загубиха състезанието за Евростолица на Културата. Тъй като млади хора от цялата страна от Бургас до Видин, от Благоевград до Варна непрекъснато се заселват в града, цените на имотите непрекъснато се качват, а строителството на жилища е на МАХ. В града няма безработица, няма и протести. Майните си гледат живота и си харчат парите, а противниците на кмета пикаят газ!

   1. За разлика от някои други градове, пловдив е по-зле от по времето на тошо…
    Лично мнение.

    1. Напротив Пловдив не е бил никога по-добре! Града е на светлинни от всички останали големи градове в България. Явно не си ходил там. Единственият проблем е, че НЯМА БЕЗРАБОТИЦА, ЧЕ В ГРАДА И ОКОЛО НЕГО ИМА НОВОПОСТРОЕНИ НАД 100 НОВИ ЗАВОДА, А И МНОГО ОТ СТАРИТЕ РАБОТЯТ, КАТО НИКОГА. За това и за последните 2-3 години се е увеличил с около 100 000 души от цялата страна. Цялата Южна България е се е изсипала в него. От Благоевград, Смолян, Хасково, Ямболи, Кърджали, Сливен, Бургас, Пазарджик. Иди и ще видиш коли от всички тия области, както и от Плевен, Шумен, даже Враца и Видин! А ако проследиш внимателно написаното по-долу от мен извършено само от тоя кмет ще ти стане ясно защо не си прав. не казвам че и не е правено и от другите, макар и доста по-малко. А ако Пловдив нямаше толкова „доброжелатели“ щеше да бъдат свършени много повече неща. Например всички журналисти в града знаят, че ако не беше известната Веска Овчарката, която жалеше проекта за ремонт на Площад Централен, той щеше да е завършен отдавна. Но не го казват щото Тотев не им плаща, но враговете му са по-богати и по щедри и сега всички репортажи започват с критиката че площада е разкопан като гробница. Ха-ха-ха-ха! Виж я по-долу една майна как ръси същите простотии. Същата фирма регистрирана с цели 2 лв. в съда на същата тая Овчарка, провали и началото на ремонта на най-кървавият участък в България пътя – Русе -Бяла, както и много други обекти на ГЕРБ. Тоя участък ще го почнат когато съдът прекрати „ЖАЛЕНЕТО“! Разбираш от кой лагер са Доброжелателите? Доли оня ден шефа на сдружението на Туристическия бранш се осра да критикува кмета и града за Столицата на Културата, че откриването не било направено в едно старо 50 годишно кино „Космос“, което е в уникално съсипано сътояние, но дори да беше ремонтирано, то има капацитет 500-600 души, та само доброволците не могат да влязат. А същият тоя Туристимчески бос можеше да похвали града за явната статистика че от както Тотев е кмет нощувките на туристите в хотелите на града са се вдигнали от 230 000, на 700 000 за миналата година!

     1. Всеки има право на мнение, но да твърдиш, че е по-добре от Бургас например, трябва да си напълно неадекватен…

     2. Мемието ми засяга последните 3 години.

 2. Мамин Ваньо, така пловдивчани наричат кмета си тъй като по документи не притежава нищо, а цялото му имущество на стойност около 2 млн.лв се води на майка му, и не се отчита на Вожда.

  1. Да обясня на невежите тук, че този прякор му беше измислен преди около 4 години от мутрата т.н. Райфъла, който от няколко години е в ареста за поръчителство за убийство на негов съдружник лекар + палежи на няколко автомобила на хора от партия ГЕРБ. Същият близо година „финансираше“, анти-Тотев кампания ръководена лично от Бареков, съвременното въплъщение на Бай Ганьо. Когато Тотев дойде на власт наруши интересите на многоцветната мафия в града живяла си прекрасно при предните кметове Чомака и Славчо и нагушила се с безброй общински фирми и имоти. Кмета започна съдебни процедури по прекратяването на отдавна просрочени концесии на общински стадиони, къпални, общински пазари и фирма Градски транспорт, дадени на хора от БСП и на откровенни мутри, като Райфъла почти без пари. Естествено журналята като написалата тая статия прекрасно го знаят, ама омертата на многоцветната Мафията е неразрушима, тъй като голяма част от тях бяха години наред на хранилка в телевизията и вестника на Гошо Гергов Свинаря, а сега са пръснати по всички останали медии и продължават това на което са били научени там.

   1. Ти кажи, верно ли имотите са на майка му (както и цецовите на тъща му), вместо да вувузелиш, кой е измислил прякорите…

 3. Слави Трифонов задава един доста интересен финансов въпрос към „Повелителя на културата“. Ще отговори ли някой?

  1. Що пък да не отговоря аз например?!? За времето от както Тотев е кмет той и Общината ремонтираха 1. бул. Асеновградско шосе и моста на входа на града от юг, 2. Входа на града от изток т.н. възел „Скобелева майка“, 3. Входа на града от север – т.н. Карловско шосе + моста над жп.линиите при т.н. „Ален мак“., 4. Останалата недовършена от старият кмет половина на бул. Източен. 5. бул. 6-септември, 6. бул. Марица Юг + 7. изградиха колело на моста на реката. 8. бул. Санкт Петербург. 9. Парк Лаута, 10. Цар Симеоновата градина в центъра на града с „Пеещите фонтани“, 11. Бул. Руски + разширение на некадърно направения ремонт от предния кмет на моста „Герджика“, 12. бул. Южен, 13. бул. Христо Ботев , 14. участъка между Моста „Адата“ и Цариградско шосе + оформяне на колело при Бриколаж.15. бул. Коматевско шосе, 16. ул. Македония. 17 бул. Васил Априлов + 18 пълен ремонт на моста на Марица при ВХВП, 19. ул. Капитан Райчо, 20 . бул. Цар Борис Трети. 21 Главната пешеходна улица „Княз Батемберг“ от площад Джумаята до пешеходния мост на Аптека Марица. 22. ремонт и модерно експониране на древните „Римския стадион“, и 23. модерно осветление и ремонт на прилежащото пространство на „Античния театър“, 24. ремонт на знаковите стълби в центъра на града при т.н. бирария Каменица. Построиха 25 новата спортна зала „Колодрума“, 26. Нова зоологическа градина + няколко спортни зали и басейни в няколко училища в града. В момента се прави 27. пълен ремонт и експониране на археологически разкопки на площад Централен, както и 28. изграждане на новия бул. „Северен“. 29. Построяване на сграда за експониране на археологическия обект т.н. Малка базилика и 30. изграждане на мащабният археологически проект „Голямата базилика“ с най-големите по площ римски мозайки в света от почти 2 декара. 31. пълен ремонт на ул. Гладстон + тунела под централна Поща. 33. Изгражда се нова Картинна галерия на ул. Гладстон, 34. Направи се ремонт с модерна дигитализация и визуализация на Природонаучния музей. 35. изградиха се напълно нови оранжерии за цветя, тъй като старите бяха „подарени“ на другарят Гошо Гергов Свинаря от благодарни предишни кметове, и за цветята от които преди това общината плащаше няколко пъти по-високи цени за цветята. Благодарение на това всяка пролет Пловдив се оцветява с няколко милиона цветя. В случая посочени са улици и булеварди с дължина от 1 до 4-5 километра, като е ясно, че вътрешните улици по кварталите, градинките и детските площадки няма как да бъдат изброени. Ако някой друг се сети може да добави още нещо.

   1. Видяхте ли сега защо толкова го мразят кмета Тотев?! Е налага се да добавим несвършеното, особенните благодарности за което дължим на българската съдебна система и на българските закони които позволяват на адвокатите на крадците да увъртат до безкрай. Още се точат съдебните процедури по възвръщане към Общината на отдавна изтекли концесии, заради които мутрите, които ги ползват от десетилетия организираха лична вендета срещу партия ГЕРБ и лично срещу кмета, като резултатите са счупване на личният автомобил на кмета, няколко запалени автомобила, включително и на депутати от ГЕРБ, както и бруталния палеж на личната кола на съпругата на кмета, запалена в собственият им двор на 1 метър от къщата в която спят с малката им дъщеря. Такива имоти са Общинския пазар на ул. Младежка обсебен от мутрата Райфъла, Общински терен от няколко десетки декара за които поредната мутра плаща едва 1500 лв на месец, за 1. стадион срещу завод Флавия + две футболни игрища, + лятна къпалня от три басейна + платен паркинг + две заведения, както и уникално срамната сделка от преди 15-20 години за Общинската фирма „Градски транспорт“ подарена от СДС кмета и СДС Общинския съвет на Общинският съветник от БСП Батаклиев, който напълно го вкара в батака. Благодарение на тая Червено-Синя концесия в Пловдив още преди идването на Тотев беше ликвидиран напълно тролейбусния и автобусния транспорт и затова сега превоза на граждани по автобусните линии на града се изпълняват от частни фирми със собствени автобуси. Знайно е че предишни кметове заради успешно реализирали подаръци на Гошо Гергов като общинските дялове на Панаира, Общинските Цветарници, както и „Стария град“, както и мълчанието по тия въпроси на следващи кметове известни иначе с гръмогласността си да изтичането на давността им бяха наградени с подаръци и директорски служби от същия Гошо Гергов в неговите фирми и медии.

    1. Сега разбираш ли, защо руснаците си харесват путин, а не елцин или горбачов?!

 4. Неразбрах колко струва кулата? 3 млн. , 2 млн. Или 680 хиляди? И кой ще носи отговорност за това?

  1. Ами аз точно това попитах, защото въпроса на Сл. Трифонов беше този. Само че онзи многословен дърдорко с никнейм на социолога-голфвладетел взе да замърсява пространството с други приказки с цел да прикрие амбразурата на кражбите.

 5. Единствено нещо построено от Тотев за кратко време и готово за „културната столица на Европа“ е ВТОРОТО крило на Империал !
  Всички други обекти изписани в ХВАЛЕБСТЕВЕНОТО слово на „Андрей Райчев“ пловдивчани ги наричат – ОБЕКТ тип „ЕГИПЕТСКИ ПИРАМИДИ“ – защото се СТРОЯТ по 100 години !
  Пример подлеза под пощата е затворен от 3-5 месеца и в него е изкопан един КАНАЛ ! – НИКОЙ не работи НИЩО !

  1. Нещо да не е вярно? Или пък да не би да съм пропуснал нещо? Може би, че по негово време беше завършен ремонтът на Профсъюзния дом „Борис Христов“, влачен от Славчо 4 години и макар „Пудела на Гергов“ да го инспектираше с журналисти и камери всяка седмица с каска на главата,/ като Каракачанката/, но когато Тотев го изрита от Общината се оказа че 1. климатичната инсталация е тотално объркана и се наложи още 6 месеца да се оправя и да се плащат още пари, както и 2. стана ясен невероятния факт, че зрителите от първите 3-4 реда на Голямата зала в дома не виждат изобщо сцената, тъй като са много под нивото и. Така че се наложи и тая работа да я оправя Тотев! Е медиите не писаха и ред за това, щото Тотев не е от Многоцветната партия на крадците, ама си беше реален проблем. Тогава не видях да писахте по форумите за некадърността на Славчо и за 4 годишното забавяне. А колкото до ВТОРОТО КРИЛО НА ИМПЕРИАЛ, проверете си информацията! Ремонтът е започнат преди Тотев да стане кмет на Пловдив. Може да намериш и клипове на „Войводите“ дето Славчо в кметските избори, които загуби разпространява гланцова листовка с ИМОТИТЕ НА КМЕТА, които по думите му са един хотел в Пловдив, един хотел в Гърция, и два на Черно море, каквото и да значи това! Толкова брутални лъжи трудно се чуват от толкова „честен“ човек, като Славчо. Странно защо на тия листовка бяха само къщата на Тотев и хотела на РОДИТЕЛИТЕ МУ, а другите 3 хотела ги няма, макар че цяла кохорта журналя направиха сума ти пари от тая тема! Щото ги няма, ама лъжите се харчат, кат топъл ляп у Майна таун! Щото е странно „честен“ човек като Славчо да обяснява че тоя хотел е на Тотев, при ЖИВИТЕ МУ РОДИТЕЛИ, които самият Славчо прекрасно познава, а според биографията на кмета той е бил студент, когато те са го приватизирали! Между другото не знам да са умрели още нито майка му нито баща му, а и брат му доколкото знам е жив, който пък е изпълнителен директор, а защо хотела е на кмета не е ясно? Когато Славчо беше кандидат на Обединените ГЕРБ-ВМРО познаваше прекрасно и Тотев и родителите му и брат му, щото всъщност гласоподавателите на ГЕРБ го направиха кмет, ама наглостта и алчността човешка край нямат.

 6. Кой се води собственик на сцената- кула и каква ще е съдбата и след като я демонтират?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.