Княз Никита Лобанов-Ростовски пред „Труд“: Корупцията в Украйна е феноменална

Снимка: Красимир Тодоров

САЩ и Великобритания са коварни, никой не трябва да разчита на тях

Лошите отношения между България и Русия са взаимно неудобни

Княз Никита Лобанов-Ростовски е изключително интересен събеседник. Живял много и знае много. Използваме присъствието му в София да разговаряме за войната в Украйна, за трите Българии, в които е живял, за познанството му с Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски и с неговия съученик - големият български поет Любомир Левчев. Счита, че по времето на Тодор Живков България е била номер едно сред страните от Варшавския договор по икономическо и културно развитие. Като наследник на един от най-старите руски дворянски родове ще е интересно да чуем мнението на княза за днешна Русия.

- Княз Лобанов-Ростовски, живели сте и в три Българии - царска, комунистическа и демократична. Коя е за предпочитане, според вас?
- В царска България бих живял с удоволствие, защото имаше относителна свобода, можеше да се пътува, левът бе конвертируем. И излизаш от България без разрешение на царя.

- През 1941-45 година Русия води Велика отечествена война. Каква война води сега тя в Украйна?
- Въпросът ви ме учудва. Войната е империалистическа по най-класическо определение. Много политици след 20 и повече години на власт често загубват реалността, което пък води и до загубване на властта. За съжаление Путин е загубил своята ориентация. И това не зависи от интелектуалното ниво на човека. Тодор Живков не бе интелектуалец, но имаше това, което се нарича „здрав смисъл“. Затова водеше една умна търговска политика. А Людмила Живкова сложи България на културната карта на света. В България културата процъфтяваше по нейно време. Тя прати на културния фронт Любомир Левчев, който бе много общителен и създаде интелектуални дружески отношения с интелигенти от цял свят, намери общ език с тях. Организира няколко световни писателски срещи в София, колегите му му имаха доверие. Тодор Живков сам, без политбюро, взе решението за сближаване с Япония и Германия. Бе добър приятел с шефа на „Фолксваген“. 

- Като банкер вие сте осигурили първия държавен заем за България...
- Международният валутен фонд всяка година правеше отчет, но България не фигурираше в него. Тодор Живков прие аксиомата: „Вземете пари на заем, когато не ви трябват, създайте си отношения с тези, които ги дават тези заеми, платете ги обратно навреме и след това, когато ви потрябват пари, няма да ходите да ги молите, а просто ще ви дадат отново заем“. Той разбра, че наложената система в социалистическите страни западаше и разви паралелна икономика в България.

- Разговаряме с вас в навечерието на нашия голям празник 24 май. Как беше в българското училище по ваше време?
- Бях в една група от хора, които разбирахме, че получаваме знания гратис. Ходехме на училище с удоволствие, никога не сме мислили да не ходим. Някои от учителите ни дори оставаха с нас по до късно. Аз израснах сред съмишленици в областта на културата, музиката и спорта. Бяхме хора, които се стремяхме към елита. Сравнявахме се с тези нагоре, а не надолу.

- Как гледате на спора между България и Северна Македония? Трябва ли България да вдигне ветото за нейното членство в ЕС?
- За мен това е един неразбираем, мистичен спор между съседи, който съществува при много държави, но въобще не влияе на проблемите, които имаме сега. Как иначе можеш да покажеш, че те има, освен да кажеш не...

- Според вас защо Русия има Украйна за нещо като второстепенна и маловажна държава? 
- Взаимно е. Разбира се, това е трагедия. Путин бе заблуден, че като предприеме тези действия, ще бъде победител. Той бе толкова успешен в своя блъф, колкото Рейгън бе успешен с „Междузвездни войни“. До такава степен, че САЩ изтеглиха военните си съветници от Украйна, затвориха посолството в Киев, преместиха го символично в Лвов. Така че САЩ помагаха на Путин да окупира Киев и да свали украинското правителство. Но когато САЩ видяха, че са сбъркали и че украинците са способни да се защитят и че нито чеченците, нито „Вагнер“ не могат да убият президента Зеленски, започнаха с помощи, заеми и т. н. Коварни са. Никой не трябва да разчита нито на Великобритания, нито на САЩ. Те нарушават всички договори. Нищо не направиха, когато САЩ, НАТО, Великобритания и Русия подписаха договора за неприкосновение на границите на Украйна. Тогава Украйна си предаде и ядреното оръжие...

- Смятате ли, че Путин може да прибегне до употреба на ядрено оръжие?
- Разбира се, че може. Аз се моля китайският президент, в името на интереса на Китай, да предотврати това. Защото ако умрат американските и европейски потребители, те къде ще продават стоките си? Китайският народ ще стане безработен (смее се). Само Си Дзинпин може да спре Путин. Пък и Русия ще бъде унищожена, има още пет страни с ядрено оръжие и от Русия и Путин нищо няма да остане.

- Как си обяснявате защо тези милиарди от газ и нефт не отиват за благосъстоянието на руския народ, а за нови и нови оръжия? Този народ не вижда ли това?
- Този народ нищо не вижда, защото в последните 30 години Русия убеждава целия свят, че тя напредва икономически с по 2-3-5 процента на година. Но фактически от година на година върви назад. Състоянието на Русия е подобно на това на Украйна благодарение на високата корупция. Русия е най-богатата на природни ресурси в света. Китай беше на същото положение като Русия преди 30 години, сега е икономически гигант, а Русия е по-назад, отколкото беше. Така че руският народ е имал илюзията, че е напред, но те изкрадоха цялата страна. Както и украинските олигарси. Те убиха тази страна, която беше най-богатата република в СССР, а сега е банкрутирала.

- Княже, живели сте предимно на Запад. Толкова ли този Запад мрази Русия, че да иска да я унищожи, както твърди Кремъл?
- Не виждам причината Западът да иска унищожаването на Русия. Тя е потребител на западни стоки и доставчик на енергия на този Запад. Симбиозата е очевидна. Просто няма причина за унищожаването на кокошката, която снася златни яйца. Но злобата към Русия сега е ужасна. Може би само Венецуела и Северна Корея са нейни приятели...

- На какво разчита Русия след като е сама срещу демократичния свят?
- На нищо друго, освен на ядреното си оръжие.

- Какъв би бил наследникът на Путин, ако бъде сменен? Вече се говори открито, че той е болен от рак, че има левкемия?
- Вероятно ще бъде човек, който на думи ще се различава от него, но постепенно ще се придвижи към същото. Но хората с опит ще се върнат в Русия.

- Кажете малко повече за корупцията в Украйна?
- Тя продължава да бъде феноменална. Пристига например американско оръжие в опаковки. И част от това оръжие още същия ден, най-късно на следващия вече е на пазара в Бейрут в същите тези опаковки. Пристига медицинска помощ, която трябва да се предаде на местна организация, която я раздава по болниците. Това става с рушвет. САЩ дадоха 500 милиона долара на хазната на Украйна да плати заплатите на военните и на чиновниците. А има военни на фронта, които харчат свои лични пари да поправят въоръженията си, защото не са получили пари за това. Президентът е част от тази корупция, независимо от това, че беше избран като антикорупционер. Той не може да се справи, няма сили, защото тази корупция го поддържа. САЩ знаят за тази корупция, разбира се. Но за разлика от Афганистан, където корупцията имаше за цел да създаде нова класа, една прослойка, приятелска на САЩ, в Украйна няма пари за военните.

- В американския Сенат се водеше дебат за това да се дадат ли 40 милиарда долара помощ на Украйна. Един сенатор поиска да бъде назначен прокурор, който да наблюдава харченето им...
- Назначиха трима, това ще намали кражбите. Но как ще очистят Украйна от корупцията... Струва ми се невъзможно. Но Украйна си докара тази война по собствено желание. Тя е отговорна за това, което се случва. Тя е страна, която се състои от две групи. Афганистан от четири, Швейцария от шест. Преди години в Украйна трябваше да се създадат два кантона - руски и украински говорящи. Всеки от тях да има свое правителство, култура, език и така нататък, за да спрат тези междуособици. Това не стана. Преди 10 или 15 години в ООН в Ню Йорк повдигнах въпроса за репресиите над рускоговорящите. Украинският представител беше до мен, започна да обяснява как добре се отнасят. За щастие един друг украинец каза, че в Украйна са останали само четири рускоговорящи училища. После той избяга. Свидетел съм на всичко това, има го и филмирано.

- Сега възможно ли е такова кантонизиране на Украйна в резултат на войната?
- Това е единственото разумно решение. Въпросът в Афганистан би могъл да бъде решен, ако страната бе разделена поне на три между трите главни племена.

- Как според вас стои България в ЕС?
- Забележителна като най-корумпираната държава в ЕС, със забележително нищожно правителство, което дойде на власт с говорене срещу корупцията, но очевидно я позволява. Вместо правителството да нареди сключването на договори със страни, производителки на нефт като Египет, Катар, Алжир, то оставя това на посредници, за да прибере комисионни, с които ще се осигурят за три поколения.

- Влошаването на отношенията ни с Русия как ще се отрази на България?
- Това е временно, войната ще свърши. Лошите отношения между България и Русия са взаимно неудобни.

- Ще може ли азерският газ да замени руския?
- Отговорността трябва да бъде на президентите Алиев и Радев. Алиев е много разумен човек, аз много уважавам баща му. Гейдар Алиев беше изключителен човек. Но България гледа коя крава дава повече мляко и отива при нея.

- Познавате се с бившия български цар Симеон II, който бе и министър-председател. Има ли според вас той още влияние в България?
- Аз тук срещам чиновници, не мога да знам какво мислят те. Аз просто гостувам при него във „Врана“ и в „Царска Бистрица“, дарявам му за музея във „Врана“ експонати от английското кралско семейство, от Уиндзор - сервизи, чаши, чинии, кани. И в София, и в „Царска Бистрица“ има витрини с тези експонати. Надявам се на Симеон да не му отнемат имотите. Той и досега не е получил всичко, което му се полага.

- Може ли една монархия в Русия да обедини хората там, да им вдигне духа? 
- Несъмнено. Но шансовете са незначителни. Даже в добрите времена изборите показаха едва 5 процента монархисти. На една от тези партии мотор е бивш резидент на КГБ, много умен и способен човек, но демагог.

- А има ли останал престолонаследник от династията Романови? 
- Всички са негодни, не важат. Има някакви далечни роднини, но никой от тях не е достоен.

- Споменахте Любомир Левчев, били сте съученици с него. Разкажете ни някой спомен за този голям български поет!
- Той имаше къща в село Полковник Серафимово в Родопите. Но не канеше гости в нея, смяташе, че не е достойна. Веднъж отидохме със съпругата ми при него и той помоли кмета да ни настани в неговата току-що построена къща. Бяхме единствените гости. Сутринта на закуска имаше голяма маса, пълна с ястия и баклава. Виждам през прозореца милиция да стои и чака. Питам Любо какво правят там милиционерите, защо продължават да ме дебнат. Той ми каза, че не са дошли за мен, а са дошли да арестуват кмета, но Левчев им казал, че има гости, да почакат докато си заминат, тогава да го арестуват. Стана ми интересно защо ще арестуват кмета, той е избраник на народа. „На нас ни разрешават да събираме по два кубически метра дърва в гората, а той събрал десет и някой го е издал“, обясни Любо. Това е животът в България. С изненада разбрах, че България вече не произвежда цигари. Това си е „постижение“ - България да стане най-корумпираната държава в ЕС и от страна, която имаше най-хубавият тютюн, да не произвежда български цигари. Това е изключително „достижение“, на което каквато и да е диктатура би завиждала.

Нашият гост
Княз Никита Лобанов-Ростовски е роден през 1935 г. в София. Потомък е на древен руски дворянски род, водещ своето начало още от създателя на руската държава - княз Рюрик. Дядо му - княз Иван Лобанов-Ростовски, напуска нелегално Русия през 1919 г. със синовете си - един от тях е Дмитрий - бащата на Никита. Майка му - Ирина Лобанова-Ростовска, по баща Вирубова, е от старинния род Вирубови, към който принадлежи и най-доверената придворна дама на последната руска императрица - Анна Вирубова. През 1946 г. семейство Лобанови-Ростовски се опитва да пресече границата на България, но са арестувани на гръцка територия. 11-годишният Никита прекарва 12 месеца в Софийския централен затвор. След половин година е освободена майка му, а малко по-късно - и баща му. През 1948 г. обаче Дмитрий Лобанов-Ростовски е отвлечен от тайните служби и е разстрелян в лагер за смъртници. През 1951 г. Никита Лобанов-Ростовски става републикански шампион при юношите по плуване на България, а през 1953 г. с майка му успяват да напуснат България. Помага им Николай Вирубов, близък съратник на генерал Де Гол и комисар за бежанците към ООН. През 1956 г. потомственият княз завършва геология в Оксфорд, специализира и икономическа геология в Колумбийския университет в Ню Йорк. Работил е като банкер в САЩ и Европа, в момента живее в Англия с втората си съпруг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта