АБВ и партия „Единна Русия“ подписаха протокол за конструктивно сътрудничество

Ким Кардашиян с много изрязана рокля на наградите за красота на Холивуд

Федерика Могерини заяви, че ЕС няма да гони посланиците на Венецуела

Проверяват сигнал за джендърство в детска градина

Лишен от лекарски права преглеждал в Търговище Докторът от Македония е уличен в множество нарушения на законите ни

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за 3 март

Махат незаконни билбордове след масови проверки на Столичния инспекторат За отделни нарушения глобата може да достигне 50 хил. лв.

Според Европарламента: ГЕРБ печели 34.8%, а БСП – 33.1% на евроизборите

УЕФА сигнализира към БФС: „Верея“ играе съмнителни мачове

Мария Габриел: Споразумението от Преспа е доказателство, че пречките от миналото могат да бъдат преодолени

Биляна Дол с парти изненада за Валери Божинов Красивата сръбкиня отбеляза 33-ия рожден ден на половинката си

Волен Сидеров за Изборния кодекс пред „Труд“: ГЕРБ се впечатляват от всички обществени раздвижвания Евродепутатите да внасят в държавния бюджет 17 хил. лева от заплатите си, настоява лидерът на "Атака"

Арестуваха опасно трио апаши от Видин за серия кражби в Монтана 19-годишният водач на бандата е крал и грабил в три области

Вижте мястото на четворното убийство в Нови Искър (СНИМКИ)

Странният домашен любимец на Салма Хайек Какво животно осинови актрисата?

Кого да нахраним, за да е войник на България? Демографската политика не е ведомствена задача на МО

„Нация, която не може да храни собствена армия, ще трябва да храни чужда.“ Изненадах ли някого с тази сентенция. Едва ли, защото тя е издигната в ранг на народна поговорка. Аз съм я чувал от баща ми, той пък от неговия. Тази мъдрост се предава от деди на внуци. Тя се е вкоренила в психологията на българина с убеждението, че е наш, роден патент. Което не е така. Думите са изречени преди повече от два века от великия Наполеон Бонапарт. В случая е важно, че те са убийствено верни с днешна дата.

Стара аксиома е, че държавата, за да има армия, са необходими три фундаментални условия – принцип, който не е изобретение на ХХI век. Неговата давност е хилядолетна. Условията са следните: финансови средства, бойна техника, човешки ресурси. Това са базови изисквания, от които няма мърдане. Те са взаимно свързани, недопустимо е дори едно от тях да бъде неглижирано. В противен случай изграждането на въоръжени сили като основен стълб на държавността е мисия невъзможна. Тези три условия са абсолютно необходими, ако иска дадена държава да има армия. Поне някаква. А за да е силна и мощна, всяко от условията се умножава със съответен коефициент според конкретната ситуация. Уравнението е безкомпромисно, тъй като балансът на съставните му части поддържа равновесието в системата на отбраната. То фактически е скелетът, който не позволява конструкцията на въоръжените сили да се разпадне. Това са теоретически постулати, без които практиката на армейското строителство като висш държавен приоритет е безсилна.

Ако приземим обаче на българска почва тези разсъждения, ще осъзнаем горчилката, тъй като фактите са тъжни. В общи линии парите за отбрана се осигуряват, малко или много е без значение. Държавата все пак отделя нещичко, за да имаме и ние армия. Същата е ситуацията и с бойната техника – малко или много върши работа. За да имаме все пак някакви съпротивителни сили срещу външна агресия. Ако се взрем обаче внимателно в третия фактор – демографския, няма как да не осъзнаем, че националната трагедия чука на вратата ни. А именно той е най-големият риск за сигурността ни. Защото всички условия за функционирането и наличието на Въоръжени сили може да са налице, на ако няма хора, които да управляват техниката, дори и да е най-съвременна, ще се сринем в пропастта. А само наивник няма да забележи очевадното – в България се раждат все по-малко бебета. Тоест – бъдещи войници, които да я бранят. В демографско отношение ние сме на дъното на всякакви класации. Или сме отличници на мрачните статистики с отрицателен знак. Вчера чрез „Труд“ проф. Петър Иванов алармира: за 2017 г. са се родили около 58 000 българчета. За 2018 г. са с над 10 000 по-малко. Данните на НСИ за общия коефициент на детската смъртност е 6,4‰, като за момчетата е 6,9‰, а за момичетата – 5,8‰. Това е според нашите мерки. Но според ЦРУ картината в България е по-мрачна. То дава средно с два процентни пункта по-високи стойности за всеки от трите показателя. Именно американското разузнаване предупреди преди време, че българите се топят прогресивно и след 30-40 г. ще бъдат малцинство в собствената си държава. А аз бих попитал някой от нашите политици не се ли сеща, че тогава с основание може да се постави въпросът за името на държавата ни.

А ето и тъжната картина на военните разчети. Да речем, че у нас има около 15 000 войници. Мераклията за наемник, ако влезе в казармата на 20 или 28 г., каквато е максималната възраст за кандидатстване, ще служи съответно докато навърши предела по закон 46 г.- 26 г. или 18 г. Но да приемем, че средно наемникът набива крак в казармата 20 г. Всяка година си заминават поради навършване на възраст или други причини 5% от войниците, ако всички щатове са попълнени. За да не се получи луфт, трябва да постъпят толкова – около 800 души. Всяка година обаче са нужни по 800 души и за МВР – полиция и пожарна, за охраната на арестите и затворите. За цялата система на сигурност са около 2000 души. Става дума не за какво да е попълнение, а за здрави и образовани кадри. Но реалността е друга – над 30% от момчетата у нас, които биха били потенциални войници, отпадат по медицински показатели. Преди 2 г., когато армията обяви конкурси за редници, за едно място кандидатстваха по 0,5 души. И то знаете ли какви – най-вече роми и жени. Представяте ли си каква армия бихме имали, ако бяха приети, за да попълним бройките. Добре, че щабът на отбраната спусна указания да не се правят компромиси със здравословното състояние и образователния ценз на кандидатите. Защото щяхме да станем за смях пред света. Иначе тъжната истина си я знаем – всяко пето място в отбраната пустее. Няма и не достигат не само човешки ресурси, за да ги запълним. Няма и кандидати. Всичко това го знаем, но какво от това? Осигуряването на човешки потенциал за нуждите на отбраната не е само ведомствена задача на армейското министерство. Това е национален приоритет. Той е част от общата демографска политика на държавата, която е длъжна да я провежда. А дали го осъзнава – едва ли! Ако съдим по статистиката с днешна дата. Преди години, когато завършвах магистратура във военната академия, слушах лекция за демографския фактор, като един от решаващите за националната ни сигурност. Тогава прогнозата беше, че ще се заговори за него след 20 г. За съжаление реалността изпревари тази прогноза.

 

Не можем да си внасяме бойци като Германия

Наскоро Германия обяви, че ще внася войници поради криза на кандидати. От което изтръпнаха бедните страни в ЕС, каквато сме и ние. Защото немците предлагат сериозно заплащане. А ние искаме с трици маймуни да ловим. С 450 евро войнишка заплата кого да привлечем. Чистачките на столичното летище взимат повече.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. В България има много пари, но те отиват в гетата с ТЕЛК-ове, социални, детски и други помощи. Когато политиците прекъснат реката от пари натам, ще има пари и за войниците. Не може белият българин да живее като аскет и да намалява на брой, а циганинът да живее в разкош. Не е справедливо.

   1. Абе глупак, циганите станаха нагли още през социализма на Правешкия полуциганин, защо в Швейцария не правят такива номера, а? Защото там няма БСП и ДПС в парламента им. Гергов може да изброява милионерите в БСП с часове, ето къде са парите за армията.

    1. Защото там благородниците им са ги изтрепвали като дивеч по време на лов.
     Факт.
     Други де6илни въпроси?

     1. Тъпо русофилско говедо, пий си антифриза, купи си туба бензин. Има кой да ти драсне клечката.

 2. Сам си отговирите , откъде да се намерят хора за служат в армията:1. В МВР са на държавна хранилка 60 000. Реално са нужни не повече от 20 000-държавата ни е малка, има демографски срив, много мевереици, много служби на бюджетна издръжка, страшна работа. Редно е за съкращения в МВР, което ще пренасочи поне няколкостотин човек към армията. 2. да се предвиди,че можеш да си полицай, ако преди това си бил задължително доброволно в армията-примерно поне 3 години. Също и за чиновниците-който е служил в армията да е с предимство за държавна служба(като във Франция). 3. Да се извършат съкращения в раздутия бюджетен сектор-много дасаджии, много чиновници в добавка из министерства , агенции, общини(защо има над 250 общини в България-това значи във всяко село -армия , но от чиновници зад бюра, а трябват хора да карат танковете все пак)-реално бройката може да бъде редуцирана с поне две трети чиновници. 4. да се последва щатския опит-който е служил в професионалната армия, след изтичане на договорът му-примерно 3 години има право да учи в университет безплатно. 5. Който пък остане след третата година в армията да получава завишена заплата-така ще се насърчи освен да служат 3 години, да остават хора, които да работят това и до пенсиониране.6= Държавата да предостави статут на ВЕТЕРАНИ на наборните войници ,които са служили в армията-като получат съответното уважение и придобивки-например право да се лекуват безплатно във военните болници и санаториуми, прпидимство при назначаване на държавна работа, достъп до санаториуми на военните, право на помесечна помощ, ако си без работа-само на основаноие на това,че си бил наборен войник.Периодът на наборната военна служба да се изчислява като 1 година наборна служба се зачитат за три години стаж-защото в казармата бяхме на разположение денонощни, принудително, и без заплати. Държавата да покаже уважение към вече служилите в армията като наборни войници, ако иска да набира нови хора!!!!!!!

 3. Според статистика публикувана във вестник „Труд“, българинът годишно харчи 1,2 милиарда лева за алкохол. Правим смедка, В България на госина се раждат средно 58.000 деца.
  1.200.000.000 : 58.000=20.689,65 ЛВ. на дете, или 1.724,14 ЛВ на месец за дете. Но българинът предпочита да се налива от сутрин до посред нощ, да се кълчи по дискотеки и кръчми но не иска да създава семейство и да ражда деца. И ПАК ДРУГ МУ Е ВИНОВЕН. ЕТО АРИТМЕТИКАТА КАЗВА ИСТИНАТА. СРАМОТА.

 4. Ам чи вземете турците в тази армия, щом няма други мераклии. Току виж бъдещият генерал Осман присъединил към „Велика Мангалия“ Македония и Егейска Тракия – а защо не и Царския град.

 5. Уважаеми г-н Генов!
  Статиите Ви, лично за мен са били винаги интересни! Споменавате бойната техника и човешкия ресурс, като две от фундаменталните условия за съществуването на армия!
  Тия дни, тиражирано в медийното пространство, се носят думи на министър-председателя, че „Генщабът“ е купувал техника за бягане, да се изнесат Генералният щаб и всички управляващи бързо при война”…!
  Да прощава Господ и да не си го помисляме никога! Но, ако допуснем дори за миг казаното за вярно – как ще бъде убеждаван човешкият фактор да постъпва в армията и да пази Родината, когато според визираните думи „при война управляващите и Генщабът ще се изнесат с техниката за бягане“?! Къде ще „бягат“, от кого – от народа си ли?!
  И ако ние, поне във форумите изразяваме своето мнение, и заставаме с лицата и имената си – точно визираните люде мълчат! Тихо е, тихо – може би чакат „бурята да премине“?! Докога?! Мнение нямат ли?!

 6. Сега е добре, но обезлюдяването ще продължи със или без статистика и празно дърдорене. Процесът на разливане на българите по света е необратим. Главната причина: българинът не живее, а съществува, но срещу природните закони за оцеляване. Следствие: всеки, който разбира това се спасява поединично и далеч от сънародници. НЕОБРАТИМ ПРОЦЕС!

 7. NJMA,,NEOBRATIMI PROTZESI,,!BALGARITE PO SVETASA MNOGO POVE4E OT ,,OFITZJLNATA,,STA
  TISTIKA!TEZI XORA TRJBVA DA POLU4AT NEZABAVNO GRAZDANSTVO I PODKREPA ZA NATURALI
  ZATZIJ!NO PO VAZNOTO OT TEZI,,TRI USLOVIJ,,E 4 I 5-TOTO!PATRIOTI4NATA MOTIVATZIJ I VOENNOOTBRANITELNATA DOKTRINA!NIKOI NE ISKA DA MRE ZA 4UZDI INTERESI!

 8. EDNA ARMIJ,IZGRADENA NA,,NAEMEN,,PRINTZIP E NESIGURNA!EDNA PATRIOTI4NOMOTIVIRANA
  ARMIJ E NEPOBEDIMA!TAKA,4E,,GRABNAKA,,NA OTBRANATA TRJBVA DA BADAT,,SILI ZA SAMOOT
  BRANA,,!A,,ARMIJTA,,DA SI RABOTI SAVMESTNO SAS SAJUZNITZITE OT NATO,SHTOM TRJBVA!TZ
  JLOTO NASELENIE/MAZE I ZENI/TRJBVA DA SE VKJU4AT V ZASHTITA OT NAPADENIE!

 9. През последните 30 години политиката ни умишлено и насилствено е насочвана отвън

  към спешно разоръжаване и ликвидиране на военните ни формирования – особено заварените с добро въоръжение и специалисти,

  феминизиране на силовите структури и фаворизиране на маргиналите до степен на незащитеност на държавата и нацията,

  равенство на половете – разрушаващо семейството и водещо до срив на раждаемостта,

  масово възпитание и училищно обучение – ориентирано към формиране на нагласи за икономическо емигриране,

  деморализация на нацията и създаване на толерантност към абсурдни теории за правене на нови човеци чрез възпитаване на джендер-кастрати,

  неподдържане и закриване на граждански организации с насоченост към създаване и поддържане на физическа подготовка и военни познания и умения при младежите и т. н.

  При подобни десетилетни, успешни усилия за довеждане на нацията до състояние на наивни представи за отбраната и насилствена незащитеност, вкл. срещу невъоръжени групи чужденци – какво кадрово окоплектоване и боеспособност може да се очаква?

 10. G-N TRIFONOV-PRAV STE ZA MNOGO NESHTA,NO POZVOLETE DA NE SE SAGLASJ S ,,FEMINIZIRA
  NETO NA SILOVITE STRUKTURI,,.SLED KATO MAZETEI ZENITE IMAT EDNAKVI PRAVA,TRJBVA DA
  IMAT I EDNAKVI ZADALZENIJ!OSVEN TOVA,TO SI E FAKT VAV MNOGO STRANI.VIZTE IZRAEL,GERO
  I4NATA BORBA NA JZITKITE I KJRDSKITE ZENI PROTIV I.D.V SIRIJ I IRAK!

  1. Това равенство между мъжете и жените е най-мощното оръжие на либералите за разрушаване на семейството и срив на раждаемостта.

   То се прилага в буквален смисъл: жените са равни като рейнджъри, щангистки, полицайки, политички и пр. Така се претоварват със задължения и дейности, които не отговарят на физическите им и природни дадености и ги принуждават да гледат на раждането и възпитаването на децата като задължение между другото, а не като първостепенно тяхно задължение – с което те никак не са равни на мъжете.

   Равенството създава двама равни претенденти за лидери в семейството, което е невъзможно по природен закон – лидерът винаги и навсякъде в обществото е само един. Затова няма двама Президенти, шефове на фирми, началници на службите и т.н. В семейството равните мъж и жена започват битки за лидерство (наричани от либералите „насилие“), следва омраза и развод. Няма време за раждане и възпитаване на деца – това е целта на либералите – срив на раждаемостта и разчистване на терен за тяхна „малка“ (300-500 млн население) Глобална империйка, начело с два файтона „богоизбран“ имперски елит от консуматори.

   Включването на жените в отбраната на страната е напълно оправдано и необходимо, за защитата на нацията в кризисни ситуации, което е временно и наложително с оглед на опасността за нацията, но това не е основен елемент на социалната организация, а аварийно състояние за сметка на другите – по-маловажни обществени задължения – за кратък исторически период.

 11. За намаляне на Населението са ВИНОВНИ- Ислямския Башибозук и Мафиот- Боклук Борисов и фирмите – Емтел- Вииваком, които разболяват с Рак, хората в България. От както се появиха Емтел, България намаля с 500 хиляди души. После, когато Б.Б, взе властта през 2009 г, оня домъкна и другата такава фирма- ВИиваком и България намаля с още 1 милион души. За да я има България трябва да утрепят Башибозука, и да запалят и закрият мафиотските му фирми- Емтел, Вииваком, както са убили Стефан Стамболов и поп Кръстьо. Иначе, България може да изчезне.

 12. IMAM NAPREDVID,MEDITZINSKA,STRELKOVA PODGOTOVKA,DEISTVIJ PRI BED
  STVIJ I AVARII.I OPREDELENO-VODENE NA PARTIZANSKA VOINA V USLOVIITA
  NA EVENTUALNA VOENNA OKUPATZIJ!

 13. Чистачките на столичното летище биха изкарали по-добри резултати на изпит по физическа подготовка от болшинството кадрови войници, които видимо са с наднормено тегло.

 14. Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха, като чета коментарите на повечето от вас виждам само един проблем! Ужасно сте тъпи!

 15. Проблема е че войници стават основно най-некадърните за нищо друго, или най-бедните. Не знам каква е физическата им и специална подготовка, но видях друго. Миналата година на 2 юни докато виеха сирените в памет на падналите герои за свободата на България станах прав и се огледах. Всички, мъже и жени, даже младите и либерално настроени младежи наоколо не ходили в казармата спряха на едно място и културно изчакваха докато сирените свършат и си продължат по пътя. Само двама военни излязоха от поделението с камуфлажните си униформи и спокойно крачеха по улицата че и си говореха. Подминаваха спокойно останалите граждани и сякаш дори не забелязваха че те стоят на място, и че сирените свирят, сякаш не знаеха какъв ден е! Потресаващо! Ако зависи от мене по добре всеки да има оръжие в себе си, а не храним тия мизерници.

  1. Но тука си много прав!
   Но не е европейски демократично – може да пушнеш някой самозабравил се брюкселски психопат.

 16. АМЕРИКАНОФИЛИЯТА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО каза:

  Гледах статистика за населението на България от освобождението насам.
  И какво виждам. След освобождението – огромен прираст. Предполагам, част от това се дължи на многото българи, върнали се да живеят в страната. Всяка следваща година ставаме все повече и повече. И във фашистко време, и в комунистическо, и в първа световна, и във втора, и в балкански войни – ние само нарастваме.

  Намаляване идва едва след като за пръв път в историята си, ние сме в подчинено положение на щатите. Никога преди това не сме били в такова.Никога преди това не сме имали намаляване.

  В държавите, където прираста е много положителен, американците открито заставят правителствата да „вземат мерки“. Не става въпрос само за Китай, и други има.

  Вижте и Русия. Като изключим най-кървавите години от втората световна, кога руснаците имат най-отрицателен прираст? Няма да казвам кога, който наистина иска да знае, сам да провери.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.