Кои са тайните общества, управляващи света

Вечните заподозрени

Обвиняват ги, че искат да установят абсолютна власт и нов световен ред

Политиците са само марионетки, от които нищо не зависи, твърдят някои

Теориите на конспирацията съществуват от векове, но благодарение на интернет изглежда, че днес, особено в дните на криза, те са все по-широко разпространени. Мнозина са убедени, че политиците, ръководещи планетата, са марионетки от които не зависи нищо и зад тях стоят много по-мощни и зли владетели в сянка. Някои твърдят, че са масони, други сочат с пръст към илюминатите, трети към тамплиерите или нацистите, а тези, с по-голямо въображение се кълнат, че зад всичко стоят рептилите... И целите на всички изглеждат съвсем еднакви - установяване на пълната власт и мистериозния нов световен ред.

„Факт е, че всеки ден сме заобиколени от конспирации, по света и във всяка част от живота ни. Някои добре известни организации, с лоша репутация, като мафията, Ку Клус Клан и ЦРУ са конспиратори по дефиниция. Въпреки това, фактът, че съществуват хиляди конспирации и са добре документирани, разбира се, не означава, че всички конспиративни теории са верни. Някои са абсурдни, други са смешни и дори физически невъзможни“ – пише Майкъл Нютон в книгата „Енциклопедия на конспирациите и теорията на конспирацията”.

Масоните са най-познати

Масоните не крият съществуването си.

Ритуалите, целите и работата на организация, която съществува от векове, са толкова мистериозни, че вдъхновяват безброй конспиративни теории. Когато се споменават тайни общества, няма човек, който да не се сети веднага за мистериозните масони. Те са основна тема както на вярващите в теориите на конспирацията, така и на тези, които ги отхвърлят с презрение. И с причина – масоните не крият съществуването си. Те са международно братство, което е официално основано в Англия през 1717 г. Както масоните, така и техните критици твърдят, че организацията е по-стара. Някои намират корените им в 14-ти век, други ги свързват с рицарите тамплиери, а трети отиват много по-далеч в миналото.

„Трудно е да се проследи историята на масоните, главно защото всеки, който пише за тях, е пристрастен. Някои ги критикуват, а други ги защитават. Свободното зидарство, на базата на което е основано дружеството, съществува през Средновековието. Масоните обаче приемат идеята, че Хирам, архитектът на Соломоновия храм, е масон, който е убит, защото не иска да разкрие тайните на братството“ – пише Дана Лучано в книгата „Теории на конспирацията в американската история“.

Докато промасонските публицисти припомнят преследването, което претърпява тази организация, антимасонски настроените твърдят, че стоят зад много преследвания на други групи и организации, както и зад Американската, Френската и Октомврийската революции, но и всички големи войни. Най-ранната теория на конспирацията за масоните идва от Римокатолическата църква, която твърди, че орденът иска да подкопае църквата и християнските учения. И оттогава историята за влиянието на масоните не стихва.

Илюминатите са против нациите

Някои твърдят, че тази група контролира всички световни събития, докато други смятат, че целта им е да поставят целия свят под свой контрол.  Едно от най-често споменаваните и в същото време най-мистериозни тайни общества са Илюминатите. Това име, което на латински означава просветен, се използва за няколко реални и въображаеми групи. Официално първата от тях са баварските илюминати от Просвещението. На 1 май 1776 г. д-р Адам Вайсхаупт, бивш йезуит и професор по църковно право, основава Ордена на илюминатите в рамките на масонската ложа на Германия.

„Илюминатите са тайно общество в тайно общество - пише публицистът Робърт Антон Уилсън, най-известният изследовател на Илюминатите.“  Баварското правителство забранява работата им през 1785 г., уж поради заговор за сваляне на всички крале в Европа и папата. Всички са съгласни, когато става дума за това, но останалото свързано с тях е много спорно.

„Говори се, че Илюминатите са тези, които дърпат конците в края на 18 век и започва американската и френската революции, за да работят за поемане на контрол над света, че са идеологически създатели на комунизма, поклонници на дявола. .. Някои ги свързват с рицарите тамплиери, с гръцките и гностическите секти, с древните египтяни, но също и с Атлантида. Едно е сигурно - идеята на Вайсхаупт да бъде тайно общество успява, защото няма двама изследователи, които са напълно съгласни, когато става въпрос за организацията или целта на този орден“ - пише Уилсън.

Според теоретиците целта на новия световен ред е да създаде глобална държава, контролирана от илюминатите и свободна от държави, нации и религии. В това отношение не е ясно – защо Илюминатите биха искали да контролират света, ако, както твърдят теоретиците, правят това от векове.

Рептилите са сред нас

Бившият футболист и спортен коментатор Дейвид Айк популяризира една от най-невероятните теории за илюминатите. В книгата си "Най-голямата тайна", публикувана през 1998 г., той излиза с твърдението, че илюминатите всъщност са членове на расата на рептилите, пристигнали на Земята от далечна планета. Разбира се, както обяснява Айк, те могат да променят формата си, не се крият от нас, и са най-известните политици, спортисти, певци, актьори... Сред влечугите илюминати той включва кралица Елизабет, Хенри Кисинджър, Джордж У. Буш, Бил и Хилари Клинтън...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл