Който не почива, живее по-кратко и от алкохолик

Синдромът „работа без отпуск” води до сърдечни пристъпи и рак

Да не ползват годишния си отпуск за някои хора е нещо съвсем нормално. Напоследък  се заговори за ново явление – синдрома „работа без отпуск”, и за последиците от него, които са сърдечни пристъпи, инсулти, рак. Според учените продължителността на живота на хората, лишавали се с години от почивка, е по-кратък дори от този на хроничните алкохолици.

Да се стигне до този синдром не е проблем – достатъчно е няколко години човек да се лиши от отдих. Е, някои уж ползват платената си почивка, но продължават да работят вкъщи или докато са на море. Те все довършват нещо на лаптопа или отговарят на мейли на колеги, които дори не са разбрали, че те са в отпуск.

Преди време у нас това рядко се случваше. Всички бързаха да се изнесат на морския бряг или в планината, в краен случай на село – далече от работните места. Мобилни телефони нямаше, не бяхме зависими толкова от постоянната връзка с близки и приятели. Сега мнозина имат собствен бизнес и увлечени от ангажиментите, си неусетно се превръщат в работохолици - не почиват на празници или през уикенда, не знаят какво е отпуск. Натрупаната умора преминава в хроничен стрес, а той – в синдрома „работа без отпуск”. Това явление идва от Америка, където условията и динамиката на живота са несравними с нашите.

Допитване до общественото мнение в САЩ показва, че на всички им се иска да почиват по-дълго, но в списъка на техните приоритети дългата отпуска отстъпва на показатели като размер на работната заплата, медицинска осигуровка, условия и вид на работата. И у нас, и в развитите страни за хората със собствен бизнес всеки работен ден означава „пари”. Наемните работници са готови да жертват почивката си, за да запазят работното си място. Животът днес ни заставя да се подчиним изцяло на работата, а дали това е добре за здравето ни, остава на заден план.

По данни от Landmark National Survey 34% от сътрудниците на американските компании смятат, че работата им е тежка и за да спестят време, 32% от тях обядват на работното си място, 19% са споделили, че служебните им задължения ги изтощават и разболяват, а 17%, че от постоянното напрежение ги мъчи безсъние. След редица проучвания в САЩ се формира понятието „синдром работа без отпуск”, който е причина за куп здравословни проблеми.

Според д-р Стивън Лем, когато постоянно преживяваме стрес на работното си място и не успяваме пълноценно да почиваме, буквално отравяме организма си. Това може да доведе до депресии, панически разстройства, инсулти, инфаркти, злокачествени заболявания, преждевременна смърт.

Даян Фасел, автор на книгата „Работим, докато не умрем”, е стигнала до извода, че продължителността на живота на американския работохолик е по-кратък дори от този на редовно злоупотребяващите с алкохол. Американското психосоматично общество е направило специално изследване, посветено на работата без отпуск, и е установило, че редовното ползване на годишната почивка намалява риска от преждевременна смърт с 20%.

Оказва се, че има и друг проблем – често хората в активна възраст, дори и по време на ваканция,  не могат да си починат, тъй като началниците им изискват да са в постоянна връзка с офиса. Наистина интернет и мобилните телефони помагат, но от друга страна, ги държат в постоянно напрежение, независимо на колко километра са от работното място. Много от работохолиците се чувстват виновни, когато заминат на почивка.

Не се лишавайте от ваканция

Когато дойде време за почивка, някои шефове се ужасяват какво може да се случи в офиса в тяхно отсъствие. Не помислят какво става с тялото им, докато седят сгънати по цял ден пред компютъра, а мозъкът им се пръска от напрежение. Ако си дават сметка за тези процеси, едва ли ще се лишават от почивка. Едно разболяване води до спад на имунната система и трудно се компенсира дори и с много пари.

Забравете за службата, докато отмаряте

За мнозина това е непосилна задача. Ако не се разделят с лаптопа и телефона си по време на ваканцията - все едно, че  само са сменили интериора на офиса си. За да си починат, добре е да заключат техниката някъде и да заминат там, където никой няма да има връзка с тях. Освен най-блзките, разбира се.

Нужни са ни поне 3 седмици

Учените са доказали, че пълноценната отмора е възможна само ако се отделят поне 3 седмици. Почивните дни през уикенда са, за да се наспи човек добре. За неутрализиране на стрес и истинска почивка те са съвсем недостатъчни. Поне седмица е необходима на тялото да се отпусне и да се настрои от работен режим на почивка. Да отдъхваш, означава да промениш заниманията си. За пълноценен отдих на организма най-важна е пълната промяна на начина на живот и заниманията. Ако човек работи в офис с луминисцентно осветление и климатик, задължително трябва да напусне града и да избяга на чист въздух, с повече слънце, да се раздвижи, да спортува. Добре е първо да се наспи, а след това постепенно да смени ритъма и да престане да живее по часовник и график.

Кой колко отдъхва

Средната продължителност на отпуска в САЩ е около 10 дни, като всичко зависи от условията на договора, подписан между работодателя и наемния работник. В останалите развити страни не е така. Според споразумението за Европейско икономическо пространство платеният отпуск в Австрия е 30 дни, а при стаж над 25 години – 36 дни, в Белгия е 20 работни дни, в Германия – 24, в Дания – 25, в Естония - 28. В Гърция годишният отпуск е 20 работни дни, но може да достигне и до 26 дни в зависимост от трудовия стаж. В Испания и Италия – 30 работни дни, в Кипър – 4 седмици, в Люксембург – най-малко 25 дни. Съседите от Румъния почиват не по-малко от 20 дни, същото важи и за Словакия, Хърватия, Чешката република и Унгария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве