Кметът на Шумен посрещна българина от „Х Фактор – Финландия“

Вицепрезидентът: За да имат децата бъдеще, трябва да живеят в мир

Катастрофа между тир и кола задръсти Околовръстния път на София

Влак помля кола заради пиян кантонер (обзор) Знаел, че машината идва и не пуснал бариерата

Оперираха Джими Картър

Съдът остави в ареста обвинения в убийството на 45-годишен мъж в Кюстендил

Стига гавра с Цар Футбол

Оставиха в ареста жената, обвинена в убийство на възрастен мъж в село Мламолово

Тръмп забрани изявления за инцидента с арестуваните от Русия украински моряци в Керченския проток

Вдигат учителските заплати със 17% през 2020 г.

Торнадо, наводнения и проливни дъждове в Италия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Парламентът прие на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Разследват шефове на „Фолксваген“ за даване на прекомерно високи заплати на определени служители

Кандидат на ГЕРБ иска касиране на изборите в Борован

Въпроса с визите за руснаците обсъждат двете външни министерства

Кой е колекционерът на любовни изречения? Александър Секулов представи ново издание на книга

Александър Секулов по време на премиерата

По този криминално-изкуствоведски въпрос може да има много спорове, но не и за публиката в клуб „Чети с нас” (хотел „Маринела” в София), където хитовият автор Александър Секулов представи новото издание на книгата си „Колекционер на любовни изречения” (изд. „Хермес”, 2017).

Това е ново пространство за изява на творците ни – поети, белетристи, критици, философи. Събитията тук се водят от модератора Калина Паскалева и преминават под формата на свободен разговор с авторите.

Пред Деня на влюбените акцентът естествено беше върху тайните, перипетиите, конфликтния пейзаж и антисмисъла на най-святото човешко чувство – любовта. Това е четвъртото издание на романа „Колекционер на любовни изречения”, а първото е още през 2006 г., което се явява голямото завръщане на Секулов в литературата, последвало един 12-годишен период на мълчание. „Всичко стана случайно. Успехът на тази книга е дело на една жена, тук всичко е измислено, въпреки че главният герой е художникът Атанас Хранов. След нея последва продължение – „Малката светица и портокалите”. Сега не мога да си представя живота без писането. Нямам идея защо тази книга се харесва толкова. Всяка следваща книга идва при мене с един нов език – романите „Островът” и „Господ слиза в Атина” са със съвсем различен слог. Сега работя в Пловдивския театър и това коренно променя стила ми. Словото е вулканизираща материя – копнежът да създадеш. Книгите са възможност да преживееш неща, които в живота не си преживял” – призна поетът Александър Секулов, чиято стихосбирка „Море на живите” беше удостоена с Националната награда за нова поезия „Николай Кънчев” (2017).

Прочетете изящните истории в тази книга, за да се убедите, че добрият писател притежава божия власт, енергетично влияние, в което читателят влиза, излиза и остава завинаги – едно кълбо от енергия на добре намерените думи. В диалога с публиката Секулов застъпи тезата, че свободата на книгоиздаването роди истински бум на български автори, но като цяло средното ниво е ниско, въпреки все по-широкото обговаряне на новата литература. „Как един изумителен белетрист като тебе успява да овладее сюжета на стихотворението?” – провокира с въпрос Николай Милчев. „Сюжетът трябва да е скрит – той трябва да плува под видимия метафорично-емоционален пласт” – разкри собствения си творчески метод Секулов. Нека не се притесняваме, че само 10-15 % от широката аудитория чете висока литература. Така е в цяла Европа. Литературната пирамида е една, а на върха стоят малцина. Самото време променя структурата на тази пирамида.”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.