Кокаин, превозван с линейка, и комплекти за убиване: Мафията е завладяла някои болници в Италия

Снимка: Pixabay/AKuptsova

Когато мафията тихомълком пое управлението на болницата Сан Джовани Боско в Неапол, планът е следният - по-малко спасяване на животи и повече печелене на пари и убийства

Създавайки това, което един магистрат нарече „антидържава“, мафията продава наркотици и провежда срещи на върха в отделения, предоставя бързо лечение на пациенти срещу пари, управлява застрахователни измами при злополука в спешното отделение и използва линейки за доставка на кокаин.

Шефовете дори нахлуват в складовете на болницата, за да сглобят „комплекти за убийство“ за наемни убийци. Те съдържат хирургически ръкавици, лекарски халати и медицински гел, който да използват върху косите и веждите си, спирайки отделянето на натоварени с ДНК нишки коса.

„20% от болницата беше корумпирана“, признава пред следователите мъж, който е бил част от клана - Теодоро де Роса.

Мащабът на операцията беше разкрит този месец чрез вълна от арести и заповед за арест от 481 страници, която отговаря на въпроса:

Какво се случва, ако организираната престъпност стане доставчик на здравеопазване?

Участието на мафията в болницата със 156 легла близо до летището в Неапол се подготвя от десетилетия. То стана  възможно по невнимание от италианското правителство, което прие закон за подпомагане на бивши затворници да си намерят работа в здравната служба. Така отделенията се напълниха с току-що излезли от затвора мафиоти.

Сред тях е Паоло ди Мауро - главата на клана Контини, една от най-мощните групировки в мафията на Неапол - Камора.

„Той никога не се е появявал на работа, но е взимал заплата и му е даден прякорът „Медицинската сестра“. Когато той почина, плакати, които го оплакваха, бяха закачени в болницата“, разказва Франческо Емилио Борели, местен депутат, който води кампания срещу Камората. Борели беше преди на паркинга на болницата, когато се опита да протестира срещу това мафиоти да продават билети за паркиране.

Кланът Контини пое управлението на кафенето, пицарията, услугата за почистване и паркинга. Той дори създаде скрита секция за мотопеди, готова да се използва за стрелба по време на шофиране. Лекарите, принудени да мълчат, тихо наблюдавали как мафиотите се запасяват с провизии в магазините на болницата - от пелени до тоалетна ролка. По-късно започнали да провеждат срещи в складовете и дори в главните офиси.

Един престъпник признава пред следователите, че шефове, които са били параноични, че полицията е скрила микрофони край тях, са наредили срещите да бъдат преместени из болницата, което означава, че мафиотите са правили бизнес в отделенията за интензивно лечение и гинекология. Пациентите, изправени пред дълго чакане за лечение, имали избор - да плащат в брой, за да прескочат опашката. А само свързани с мафията гробници имали право да вземат тела от моргата. Когато един служител на моргата по погрешка довел грешната фирма, той бързо бил пребит.

Говорителка здравни власти в града каза, че стандартите на здравеопазване се поддържат в болницата въпреки правилата на мафията, но тя е засегната от скандали. Сред тях са нашествие от мишки, пациенти, открити покрити с мравки, или оставени да лежат в коридорите, близо до чували за боклук, поради липса на легла в спешното отделение. 

Експлоатацията на клана на всяка възможна дейност в болницата за финансова печалба припомни поговорката за прасетата: че всяка част може да бъде сготвена, нищо не трябва да се изхвърля.

Човекът, за който се твърди, че е въвел стратегията в Сан Джовани Боско, е Дженаро Манета, 45-годишен мъж, известен като Джени Марадона. Той е доведеният мениджър на клана, който на хартия е бил просто чистач в радиологичното отделение.

Почитател на скъпите почивки, Манета често бил на входа на болницата, сключвайки сделки.

Разследващите смятат, че той е бил вихър на предприемаческа креативност, непрекъснато пресмятайки начини да превърне лекарството в пари. Когато кланът Контини постановил, че не трябва да се извършва търговия с наркотици в родния му квартал Amicizia - колекция от общински къщи до болницата - дилърите намират нов дом - болницата. Зависимите пък бяха изпратени на покрива, за да си купят дрога.

„Отидох там и намерих използвани спринцовки, забити в асфалта“, казва Борели пред The Times.

За да гарантира, че наркотиците се държат далеч от улицата, кланът товари кокаина в линейките и го доставя. В превозните средства все пак има пациент с фалшиво нараняване, за да изглеждат нещата по-убедително. Те дори се движат с пуснати сирени.

Най-спиращата дъха измама на Манета е предполагаемата застрахователна измама при злополука в промишлен мащаб, която е извлякла хиляди евро от застрахователите. Персоналът на спешното отделение е бил принуден да напише фалшиви доклади за травми автомобилна катастрофа, които били комбинирани със стари рентгенови снимки на счупени кости и изпратени на мафиотски адвокати, които на свой ред подписали документите.

Работник в склада в болницата, който имал втора работа като механик, пък е бил нает, за да повреди стари автомобили, за да предостави доказателства за катастрофите, причинили фалшивите наранявания.

„Този ​​вид измама е причината автомобилната застраховка да е толкова скъпа в Неапол“, казва един следовател.

Изготвени са и фалшиви медицински доклади, за да се помогне на мафиотите да излязат от затвора, като един лекар е изпратен в затвора, за да предаде документи, за освободи мафиот, с прякор „Чакала“, според документите от разследването.

Следовател, който отказва да бъде назован, признава, че чистата дързост на превземането на Сан Джовани Боско от клана Контини не е нищо ново и типично за мафиотската логика.

"Не съм изненадан; виждали сме го и преди. Това е просто бизнес – те следват парите“, казва той.

В Неапол, където пет големи болници, включително Сан Джовани Боско, получават общо държавно финансиране от 2,5 милиарда евро годишно, здравеопазването е неустоим меден съд за организираната престъпност.

Това, което следователите намират за просветляващо, са историите на един престъпник за предложението на клана да предостави болнични грижи на съперничещ клан, като по този начин изковат пакт за ненападение. Това предостави на полицията жизненоважна информация за престъпните съюзи в града.

Превратникът описа как на жертва на автомобилна катастрофа, близка до клан в Каивано, близо до Неапол, е било предложено лечение в жест на приятелство, като членовете на мафията Кайвано дори са имали право да посещават ранения и извън обичайното време за свиждания. 

Първият удар срещу контрола на Контини върху болницата беше нанесен през 2019 г., когато бяха извършени 126 ареста, но мафиотските срещи на върха и контролът върху списъците на чакащите продължиха. Най-важното е, че Манета остана на свобода. Вито Вердолива, мениджър на общественото здравеопазване на Неапол, казва, че се е натъкнал на Манета в коридора на болницата през 2020 г.

„Като ме погледна в очите по предизвикателен начин, той каза: „Хей, директоре, вие винаги сте тук“, спомня си той. 

Съобщава се, че късметът на Манета се е изчерпал, когато е бил хванат миналата година, след като линейка е била използвана за транспортиране на певци и знаменитости с включена сирена. Те пътували до откриването на магазин за дрехи в Неапол. Линейката била управлявана от негов приятел.

Този месец той беше сред набелязаните в нова вълна от арести от италианската полиция и задържан, докато слиза от полет от Лос Анджелис. Миналата седмица в болницата назначените от мафията служители на паркинга забележимо отсъстваха от зоната за паркиране. Във входното антре пациентите взимаха билети, за да чакат часовете си, а над тях се виждаше статуята на Свети Джовани Боско, свещеник от 19-ти век и основател на салезианския религиозен орден, дал името на болницата. В спешното отделение нямаше признаци на активност.

„Затвориха го, защото никой не иска да работи повече там. Това е като медицина на бойното поле с огнестрелни наранявания и пациентите могат да бъдат агресивни“, казва Борели.

Той се надява, че след втората вълна от арести, болницата вече е свободна от хватката на мафията.

"Не трябва да сваляме гарда, защото ако не изрежете целия тумор, той расте отново", добавя той. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи