Колите на Tesla ще говорят

Американската компания за електромобили въвежда поредна авангардна идея

Модерните автомобили стават все по-умни – разбират гласови команди от водача и се движат полуавтономно по магистрали. Следващата иновация, която ще се появи на пазара, ще бъде говореща кола.

В момента такава технология се разработва от инженерите на Tesla. Шефът на компанията Илън Мъск официализира тази идея, като пусна в интернет кратко видео. На него се вижда как Tesla Model 3 „казва“ на човека до автомобила: „Не се бави, а се качвай вътре!“ Звукът излиза от говорител, подобен на този за клаксона. С високоговорители трябва да са оборудвани всички електрически модели, за да предупреждават със звукови сигнали пешеходците за приближаването си. Предполага се, че Tesla ще използва алгоритми, приложими в технологии за добавена реалност, за да създаде софтуер за „говорещ“ автомобил.

Възможността колите на Tesla да се ъпдейтват дистанционно чрез връзката си с интернет улеснява инсталирането на всяка нова функция, без да се посещава сервиз. Важното е колата да е оборудвана от завода с необходимите части, в случая – с високоговорител.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили