Конгресът на САЩ започна импийчмънтът на Тръмп

Държавният глава веднага намери време в социалната мрежа „Туитър” да определи решението на законодателното събрание като „най-големия лов на вещици”.

С вот 232 гласа срещу 196

В първи етап от процедурата

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува положително в четвъртък за одобряването на резолюция, която дава ход на процедурата по отстраняването от власт на президента Доналд Тръмп, предадоха медиите зад Океана. Решението на конгресмените` взето с 232 гласа „за” срещу 196 „против” задава първият етап от процедурата по евентуалното отстраняване на Тръмп от Белия дом.

Разследването на доминирания от демократите Конгрес се съсредоточи върху изтеклата информация за опитите на Тръмп, в качеството си на държавен глава на САЩ, да окаже натиск върху президента на Украйна Владимир Зеленский, заплашвайки го със задържане на 200 млн. долара военна помощ за Киев, в замяна на откриване на разследване от страна на украинските власти, с цел намирането на „компромати” за сина на предполагаемия му опонент от демократите догодина Джо Байдън, Хънтър.

Държавният глава веднага намери време в социалната мрежа „Туитър” да определи решението на законодателното събрание като „най-големия лов на вещици” в историята на американската политика.

Гласуването в камарата бе предшествано от подадените по-рано показания пред разследващата комисия на Конгреса специалният пратеник на САЩ в Украйна - украинският имигрант и специален съветник на президента на САЩ Александър Виндман, който оспори съдържанието на транскрипта на разговора между Тръмп и Зеленский.

Приетата резолюция има предимно символичен характер, но отваря пътя към пълната процедура по отстраняването на Доналд Тръмп от Белия дом, посочват наблюдатели.

Коментари

Задължително поле