На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Концерт с творби на Благовеста Констатинова

1. Анна Куртенкова, Ивайло Донков, ас. д-р Благовеста Ангелова, Калина Томова, проф. Благовеста Константинова, Тони Казакова, Елена Мишинова, Христина Стоянова
Песенен албум „Десет песни за любовта за сопран и пиано”
Песенен албум „Десет песни за любовта за сопран и пиано”

Много малко съвременни композитори създават класически песни по стихове на българските поети. В попмузиката това е нормална практика, достатъчно е само да споменем евъргрийните, родили се през през миналия век по стихове на Евтим Евтимов, Калин Донков, Георги Константинов, Маргарита Петкова, Михаил Белчев, Недялко Йорданов, Петя Дубарова.

Какво се случва обаче в класическото композиране? Обикновено авторите се насочват към отдавна починали класици, които звучат доста архаично на съвременните слушатели. Затова е изключително радостно, че проф. Благовеста Констатинова вече повече от 30 години композира класически песни за сопран и пиано, които се изпълняват от нейните студенти в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, звучат на международни конкурси, записват се в БНТ, БНР и дори в Националната телевизия в Ханой. Само преди седмица, по повод рождения ден на нейната майка – поетесата Кинка Константинова (1928-2011), проф. Константинова издаде нотен албум, озаглавен „Десет песни за любовта за сопран и пиано по стихове на Кинка Константинова” (издание на СБК).

За да чуят на живо тези песни и още над 15 други творби по стихове на Димчо Дебелянов, Никола Вапцаров, Евтим Евтимов, Драгомир Шопов, Цонка Великова, Мария Добрева, Христо Ватев, Калина Богоева, на 29 март 2017 г. в концертната зала на Съюза на българските композитори дойдоха близо 150 почитатели на поезията и вокалното изкуство. Сред публиката беше и доайенът на шлагерната песен у нас Найден Вълчев, ограден от други известни поети. Всички те бяха очаровани от гласовите възможности и професионална школовка на участващите студенти от класа по камерно пеене на проф. Константинова и нейната асистентка д-р Благовеста Ангелова. Участваха Тони Казакова, Калина Томова, Елена Мишинова, Анна Куртенкова, Христина Стоянова и Ивайло Донков („Гласът на България” за 2014 г.).

„Смятам, че всеки човек на изкуството трябва да има отношение към поезията. Когато един стих влезе в душата ми, той много бързо открива своите ноти. Благодаря на всички поети, които са ме вдъхновили” – каза проф. Благовеста Константинова.

Симбиозата поезия – музика беше вградена по оригинален начин от проф. д-р Цонка Великова, която изнесе три поетични рецитала по същите автори, за да се усети словесното въздействие на текста и майсторското надграждане на музиката, дело на проф. Благовеста Константинова. Песенният рецитал имаше своя инструментален финал с пиесата „Катунари” за два рояла по едноименното стихотворение на Пенчо Славейков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.