“Коперник”: 2023-а - най-горещата в историята

Септември чупи всички рекорди

Ел Ниньо влошава ситуацията

Настоящата година е напът да се превърне в най-горещата в историята, съобщи в четвъртък Европейската служба за климатичните промени „Коперник“.

Най-горещият септември в световен мащаб в историята последва лятото с рекордни температури през тази година, обявиха от „Коперник“. Температурите през септември тази година са били с половин градус по-високи, отколкото през предишния най-горещ септември, и с почти цял градус по-високи, отколкото през средния септември между 1991 и 2020 г.

Учените твърдят, че изменението на климата в съчетание с появата през тази година на климатичния феномен Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан, са допринесли за последните рекордни температури.

„Безпрецедентните за времето на годината температури, наблюдавани през септември след рекордно лято счупиха рекордите с извънредно много“, каза Саманта Бърджес, заместник-директор на „Коперник“. Температурите през 2023 г. вече са напът да бъдат с 1,4 градуса по Целзий по-високи от средните в прединдустриалния период, каза тя. Това е само с 0,1 градуса под целта, поставена от Парижкото споразумение, което има задача да ограничи затоплянето до 1,5 градуса до края на века. През септември обаче то вече беше с 1,75 градуса повече от референтния прединдустриален период от 1850 до 1900 г.

Антарктическият морски лед също достигна исторически минимум през септември, като покрива с 9% по-малка площ, отколкото средно за периода 1991-2020 г. В Арктика морският лед през септември е бил на петото си най-ниско ниво.

По отношение на валежите картината през септември беше смесена. В големи части на Западна Европа паднаха повече дъждове от обичайното, а в Гърция и Либия имаше наводнения в резултат на бурята „Даниел“ - тропически циклон, който връхлетя Средиземно море. В други части на Европа, САЩ, Мексико, Централна Азия и Австралия обаче беше отбелязан най-сухият септември от началото на записите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Пешо

    Май труд няма коментари... Иначе ако се сложи неопределената никъде дата на прединдустриалния период някъде по времето на динозаврите, това лято си беше хладно. Ако не вярвайте, попитайте динозаврите.

Още от Наука