Космическите амбиции на Индия

На Луната досега бяха кацали само САЩ, СССР и Китай

Да постигне трайно човешко присъствие в космоса

Дни след успешното кацане на Луната Индия изстреля космически апарат, който да изследва Слънцето и потвърди амбициите си да бъде призната за основна космическа сила.

На Луната досега бяха кацали само САЩ, СССР и Китай. Руски апарат се разби дни преди успеха на индийския. НАСА и ЕКА са изпратили повече от 20 сонди за изследване на Слънцето. Индийската организация за космически изследвания обаче се намесва с по-евтини технологии и претенции за научни открития.

Бюджетът на мисията „Чандраян 3“, която осъществи кацане на Южния полюс на Луната, е 75 милиона щатски долара - по-малък отколкото на филма „Гравитация“ с неговите 100 милиона долара, отбеляза Ройтерс.

Мисията "Чандраян-3", освен че за първи път кацна меко на Южния полюс на Луната, потвърди наличието на сяра, желязо, кислород и други елементи.

Друга мисия – "Адитя-L1", има за цел да изследва слънчевия вятър, който достига и до Земята и може да предизвика смущения в комуникациите.

Индийската организация за космически изследвания планира също пилотиран тридневен космически полет с мисията „Гаганян“ на орбита на височина около 400 км. Тя е с бюджет 1,08 милиарда долара. Официална дата не е съобщена, но я подготвят за 2024 г. Амбициите на страната са да постигне трайно човешко присъствие в космоса след завършването на "Гаганян".
Индийската организация за космически изследвания подготвя съвместно с НАСА спътника НИСАР, който да картографира Земята. Очаква се той да бъде изстрелян през януари 2024 г.

Индия изгражда и първата си специализирана поляриметрична мисия за изучаване на космически рентгенови източници. 
Голям проект е и изпращането орбитиращ апарат до Венера, който да изучава състава и атмосферата на планетата. 

Междувременно индийската космическа програма преминава през най-голямата си трансформация. През 2020 г. тя е отворена за участие на частния сектор, както е в САЩ. Ако сега индийският космически сектор представлява 2-2,5 % от световната космическа икономика, се очаква той да нарасне до над 10 % през следващите години, пише сайтът Джиополитикс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии