Красимир Влахов - Независимият съдия

Кандидатурата на върховния съдия Красимир Влахов за член на Конституционния съд бе обявена преди дни. Тя ще бъде издигната от ГЕРБ и Обединени патриоти, които са постигнали съгласие около тази номинация, заяви Цветан Цветанов и сложи край на спекулациите, че мнозинството търси елегантен начин да отстрани Цецка Цачева като правосъден министър, като я прати да облече тогата на конституционен съдия.

Предложението съдия да стане член на Конституционния съд (КС) не би трябвало да е изненада. Още по-малко когато става дума за магистрат с доказани качества и в практиката, и в юридическата наука, който допреди 8 месеца беше и заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС). Вчера Влахов бе поканен за изслушване на заседание на парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти.

От БСП бяха готови с номинацията на Янаки Стоилов, но вчера лидерката им Корнелия Нинова съобщи, че Стоилов е оттеглил кандидатурата си.

Но номинацията на Влахов следва да се разглежда и в контекста на още две скандални събития, случили се в първите дни на новия политически сезон. Едното стана отказът на шефа на ВКС Лозан Панов да се яви в парламента на 12 септември, за да представи отчетите на съдилищата за 2016 и 2017 г., защото имал друга среща. Повечето депутати приеха поведението на Панов ако не като гавра, то най-малко като неуважение от страна на висш представител на съдебната власт. В пленарната зала дори бе поставен въпросът Панов да бъде задължително извикан чрез гласуване.

Накрая бе приет “по-мек” вариант – изслушването на шефа на ВКС да бъде отложено. Така се стигна до второто скандално събитие – явяването на Панов на 19 септември. Той се изправи на трибуната, за да се обяснява, че трябвало от парламента да му пратят писмена покана, а не да го канят по телефона и нападна депутатите, че коват некачествени закони. След думите му шефът на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че политиците по всякакъв начин се въздържат да коментират и критикуват съдебни актове, дори когато са “ужасно недоволни от очевидни противоречия”. Йордан Цонев от ДПС директно назова проблема – че съдебната власт трябва да е деполитизирана, “а вие, като председател на ВКС, не отговаряте на това изискване”.

Красимир Влахов е от независимите магистрати, които разкриха истинското лице на Лозан Панов и влязоха в открит сблъсък с него. През 2015 г., когато Панов бе избран на високия пост, той обяви, че няма да сменя заместниците си. Влахов, който от 2012 г. бе зам.-шеф и председател на Гражданската колегия на ВКС, продължи работата си. През 2017 г. му се налага да отсъства в отпуск по болест. Когато се връща през октомври, Панов решава, че двамата не се разбират и не са “в синергия” при управлението на ВКС и иска оставката му. Вместо да я подаде, Влахов се обръща към колегите си върховни съдии, които му гласуват своеобразен вот на доверие. Панов прави още неуспешни опита да смени заместника си, докато въпросът стига до решаване в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. На 6 февруари т.г. с 10 на 4 гласа предложението на Панов за освобождаване на Влахов и избирането на Светла Димитрова е отхвърлено. Тогава в знак на чест, уважение и колегиалност единствено към Димитрова, Красимир Влахов подава оставка и иска да бъде преназначен като редови съдия в Гражданската колегия на ВКС.

Съдия Красимир Влахов е роден през 1972 г. в Плевен. Завършил е юридическото си образование в СУ “Климент Охридски”. През 1996 г. става младши съдия, а през октомври 1997 г. съдия в Софийския районен съд (СРС). В началото на 2004 г. е повишен в Софийския градски съд (СГС), а по-късно е командирован във ВКС. През 2008 г. Висшият съдебен съвет го избира за председател на СРС. На 5 април 2012 г. е избран за зам.-председател на ВКС, като от Съюза на съдите в България възразяват, но от ВСС им отговарят, че това е станало при пълно спазване на Закона за съдебната власт. Остава на този пост до февруари т.г.

Преподава Гражданско право и процес и Гражданско процесуално право в Националния институт по правосъдието и като хоноруван преподавател в Софийският университет. Съпругата му е бивш съдия, в момента е нотариус.

 

Оставка не под натиск

“Преди всичко, държа да е ясно, че това не е оставката, която се опитаха да ме принудят да подам. Аз съм независим съдия, който не взема решенията си под натиск и който се подчинява само на закона и на собствената си съвест…”, написа Красимир Влахов в мотивите си , когато подаде оставка.

“През целия си професионален път съм изпълнявал задълженията си на длъжностите, които съм заемал, с гордост и самочувствие. ... В последно време обаче съм принуден все по-често да се срамувам. И това чувство на срам също формира мотивацията ми да подам своята оставка. Срамувам се да съм част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт; който възприема ВКС като трибуна за отправяне на спорни публични послания, без да проявява особен интерес нито към правораздавателната и тълкувателна дейност на съда, нито към хората, които ги осъществяват…”.

 

За него

Достойна кандидатура

Ще номинираме и ще предложим една действително достойна професионална кандидатура от средите на съдебната система. И мога да кажа, че това ще бъде Красимир Влахов. Ние се движим само и единствено от справедливостта, от прозрачността и възможно най-добрата професионална фигура, която може да заеме тази висока изборна длъжност и ще го направим по една прозрачна процедура, със съответните обсъждания, които ще бъдат финализирани в пленарна зала.

Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ

 

Взема решенията си сам

Радвам се, че колегите от ГЕРБ не се спряха на политическа фигура, а на човек от системата, което е изключително важно. Умее да работи в екип, но и да взема решенията си независимо. Още в сагата с освобождаването му като зам.-шеф на гражданската колегия на ВКС, когато имаше натиск от председателя Лозан Панов, Влахов показа, че може да взема решенията си сам, а не под натиск.

Борис Ячев, депутат от Обединени патриоти

 

Отличен професионалист

Красимир Влахов е представител на младата вълна юристи в съдебната система. Отличен професионалист с богат опит в гражданското правораздаване. Честен, достоен и отговорен съдия, с голям авторитет сред колегите. Смятам, че е отлична кандидатура. Пожелавам му успех в конкурсната процедура, защото би бил достоен член на КС.

Съдия Димитър Узунов, бивш представляващ Висшия съдебен съвет

Коментари

Задължително поле