Крачка напред, две на място

Кирил Домусчиев и Васил Иванов

На властта не й достига смелост - защо?

От доста време по БТВ рекламират ударно нова марка чешка бира с гъска, която не съм виждал на пазара- „Жатески Хус“. Защо се хвърлят толкова пари за някаква случайна бира? Сигурно някой чех ще купува БТВ и ги зарибява по този начин, шегувах се пред жена си. Но ето, че милиардерът Келнер, най-богатият чех, наистина купува БТВ. Какво се крие зад това, питаме изпълнени с мнителност? Толкова сме изтерзани от странни ходове, които големите играчи наричат „врътки“ и „схеми“, че вече на нищо не вярваме.

Ето и сега търсим какво следва, след като най-после премиерът Борисов удари по масата, възмутен от батака в българския футбол, намиращ се под шапката на Българския футболен съюз начело с легендарния вратар Борислав Михайлов, станал легенда и с новите си подвизи в чалгата, алкохола и „врътките“. По принцип държавата няма право да се намесва във футболните дела и затова гневът на Борисов е изказан в деликатна форма. Ако в тази страна все още има някакви остатъци от срам и разум, виновните сами ще си „оберат крушите“. Не би, не познах. Готвят се за дълга отбрана, ще го усукват и извъртат, докато ни омръзне да се занимаваме с тях. Но след като намесата на най-силния човек в държавата дава надежди да се решат болните проблеми на нашия футбол, този шанс не трябва да се пропуска. Какво ни пречи все пак?

На първо място, подозрението, че много от „врътките“ са ставали задкулисно именно с участието на най-високопоставени държавни фактори.

Второ, вероятно като следствие от първото, се искат оставки само в БФС, а се премълчава ролята на МВР и на Министерството на спорта. Нали те са отговорни за реда на стадиона? Нали знаеха, че се готви някаква провокация- англичаните сами ни предупреждаваха. Защо не взехме никакви мерки? Толкова ли беше трудно да се изолират и дори да не се допуснат до стадиона шепата агресивни комплексари? Беше лесно да се разпознаят, та те дори бяха като в униформа с черните си дрехи, движеха се в „пакет“. Виждал съм на мач Германия-България в Берлин как блокът със сродните им чернодрешковци беше обграден от полицаи с кучета, застанали с лице към тях и с гръб към терена, готови да реагират. Никой от обградените не помръдна по време на целия мач. А у нас сме виждали да бият дежурните полицаи пред очите на самия министър на вътрешните работи.

Трето, абсурдно ли е подозрението, че у нас политиците са зависими от ордите агресивни футболни фенове? Зависими са, защото организираните, дисциплинирани фанатици играят много съществена роля както при всякакви улични сблъсъци, така и при операциите с купуване на гласове и сплашване на гласоподаватели. Публична тайна е, че феновете на „Левски“ бяха начело на атаката при обсадата на парламента на 10 януари 1997 г. В такива силови сблъсъци те намират приложение на своята агресивност.

И не на последно място, няма защо да се оправдаваме, че на нас расизмът не ни е присъщ, да припомняме спасяването на българските евреи и че няма по-големи расисти от английските колонизатори. Всичко това събужда у нас самосъжалението, че вечно сме онеправдани и неразбрани и не ни остава нищо друго освен да викаме „Българи, юнаци“ на нашите отбори със съвсем оскъдно участие на български футболисти. Това си е въпрос на личен светоглед, но не виждаме ли, че съвсем легално от високи обществени трибуни се леят расистки и ксенофобски речи, за да се печелят гласовете на манипулираните хорица? Не виждаме ли, че тези драпащи за власт политици събуждат страховете на хората, сочат им „виновните“ за тяхното мизерно съществуване. По този начин създават онзи благоприятен фон за открита демонстрация на профашистки и расистки прояви.И как допускаме това при наличието на писан закон, който забранява и наказва ксенофобията и расизма? Защо се подминават без никаква обществена реакция проявите на псевдопатриотите, които събуждат ниски страсти и омраза.

Е, на какво основание тогава се правим на вода ненапита и се самозаблуждаваме колко сме добри и човечни.

При това положение властта е обречена, след като е казала „А“ да каже и „Б“. За да последва катарзис, след като си посочил къде е истината, трябва да промениш нещо в своите навици, да оздравиш цялостната атмосфера на управление, за да се върне радостта на хората от футбола.

Можем много да глаголстваме какви пияници били английските запалянковци в чужбина, но защо не виждаме как изглеждат техните стадиони, където родители ходят с децата си като на празник?

 

Завръщането на разследващата журналистика

Напомнял съм неведнъж, че разследваща журналистика се прави, когато журналистите имат подкрепата и закрилата на своите редакции и медии. Това означава, че никой не може да позвъни на главния редактор и да поиска спиране на разследването. Това означава, че никой не може да поиска уволнението на журналист. Това означава накрая, че никой не може да изкуши разследващия журналист с материални и други облаги, ако потули истината.

Може би това се случи при завръщането на Васил Иванов в Нова телевизия? Още при първия случай, който показа, собственикът г-н Кирил Домусчиев изказа публично своята подкрепа. Достатъчно ли е това? Ще можем да си отговорим, когато Васил разследва някой от оглавяваната от г-н Домусчиев бизнес организация и не бъде спрян. Осъзнавате ли, г-н Домусчиев на какви изпитания ще бъдете поставен?

Коментари

Задължително поле