Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Кристалина Георгиева: Решенията ми бяха правилни, нямам никакво съжаление

Снимка: Фейсбук

„Напускането ми на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН.“ Това каза еврокомисарят в оставка Кристалина Георгиева пред БНР.

„Кампанията за ООН и моето участие в нея беше резултат на това, че няколко източноевропейски страни се обърнаха към нашия премиер и казаха да пробваме, последен шанс ние – Източна Европа, да получим тази позиция”, каза Георгиева. По думите ѝ постъпката на премиера е била правилна. „Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме”, подчерта Георгиева. Тя добави, че винаги е имала отлични отношения с българското правителство. „С премиера Борисов си говорихме преди да взема това решение така, както сме говорили досега. Резултатите се виждат, особено по усвояване на еврофондовете в България”, добави Георгиева. По думите й в бъдеще ще се намерят възможности това, което прави в Световната банка, да намери отношение и към България.

Аз съм много благодарна на България за това, че ми даде възможност в продължение на 7 години да бъда български еврокомисар. На въпрос дали е разочарована от нещо е Европейската комисия и изпитва ли неудовлетворение от сегашната си работа Георгиева заяви: „Категорично не”. Тя добави, че е много благодарна и на Жан Клод Юнкер, че ѝ е доверил един от най-важните ресори в ЕК. „Работя с прекрасни хора. Имам и имах колеги, с които много се гордея”, подчерта тя. „Това, което ми предлага Световната банка, е възможност веднъж в живота и е добре не само за мен, а и за Европа”, коментира Георгиева. Тя добави, че в дискусията в Съвета на директорите на Световната банка, представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията на изпълнителен директор.

„Много съжалявам, че трябва да напусна, но това е решението, което е добре за мен, добре за Европа, добре и за България”, заяви Георгиева.
„Благодаря на всички, които са ме подкрепяли и ме подкрепят. Не е сбогом, довиждане е. Обичам България и се гордея много с това, че мога да работя така, че за България ефектът от моята работа да бъде положителен”, каза Георгиева.
На въпрос дали от Жан Клод Юнкер и от София са отправени въпроси за имена кой да наследи поста и Георгиева коментира: „Това е решение на българското правителство. Аз съм тук, готова в следващите два месеца, когато е направен този избор от България, да съдействам всячески на сънародника или сънародничката, която ще дойде тук, но не е моя работа да влияя на това решение”, подчерта тя. „Ако ми се поиска мнение, разбира се ще го дам, но аз не бих предлага мнение преди България да помисли в контекста на това кой да предложи на председателя на Комисията”, заяви Георгиева.

Предложението, което ми направи Световната банка, действително е уникално за мен и за страната, но е предложение, което определено си заслужава да бъде прието, заяви още тя.

Имаме шанс българка да оглави Световната банка. Аз съм много благодарна на президента на Световната банка, че ми направи това предложение и че смята, че аз съм точно този човек, който може да бъде първият главен изпълнителен директор в Световната банка”, подчерта Георгиева. По думите ѝ човек не може да предвиди такова предложение, но когато се появи, разумният отговор е един и той е „Да”.
„Този пост е много значим. Той се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За първи път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни”, коментира Георгиева. „В света, в който живеем, все повече най-големите проблеми, с които се сблъскваме, са глобалните – от климатични изменения до миграция“, посочи тя и добави, че това не са проблеми, които една страна или регион може да решава сам.

„Глобалните институции като Световната банка са по-значими днес, отколкото те бяха, когато преди 7 години аз работех там”, уточни Кристалина Георгиева. „Да вземем бежанската криза. За нас, в Европа тя е толкова сериозна, че в сегашната ми работа като човек, отговарящ за бюджета, тя е в центъра на моето внимание”, каза Георгиева. „Можем да се справим с нея само, ако хората в страните, от които тръгват бежанците, имат по-добри условя за живот и повече възможности за работа”, подчерта тя. По думите ѝ именно това е заложено в задачите на Световната банка. Тя добави, че е важно да се има предвид, че Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. От приказките на Сталинка за мен става ясно , че тя ще съдейства с всички сили на Боко да взема още много заробващи ни заеми от Световната банка – ако разбира се го оставим още на власт в България .

  2. Ами Кристалинке, като от отдавна си го знаела че искаш да отидеш в световната банка, защо се набутваше за мястото на Ирина Бкова, или само и само да й попречиш да не заеме първото място, знаеш ли че има възмездие и това те очаква

  3. Сталинка бръкна на комунетата у газо. Они я вардеха да не стане шеф на УУНето, она ги исфинтира и стана шеф на Световната банка. Че дава заеми на Бойко, а ще ги плащат комунетата ката додат на власт.

  4. И аз така мисля, има възмездие и Сталинка ще се пържи в геената огнена, а Иринка ще се възнесе при татко си в рая до свети Петър и заедно с цялото семейство Бокови ще пеят химни и ще славят Господа Бога.

  5. Е па тука как да не умреш от смех. – „Много съжалявам, че трябва да напусна, но това е решението, което е добре за мен, добре за Европа, добре и за България”, заяви Георгиева.
    Да те подхлъзнат (изгонят) и …………….. Те на това по онва време му викаха ГРАДИВНА САМОКРИТИКА. У госпожата има много хлеб. И още – Предложението, което ми направи Световната банка, действително е уникално за мен, заяви още тя. Тая че оправи на 100%Световната банка. Молим не и отнемайте микрофоно, защото ми писна от чалга и турски сериали.

  6. Лелеееее, мама Меркел колко елегантно „би шута“ от европарламента на тази гадна интригантка и подла душица !!!! Не можа да я „хариже на ООН-то, ама все пак я изрита от евроуправлението!!! А криСталинка се прави на щастлива!!!!! Лицемерие без граници!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.