Кристалина Георгиева: Решенията ми бяха правилни, нямам никакво съжаление

"Напускането ми на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН." Това каза еврокомисарят в оставка Кристалина Георгиева пред БНР.

„Кампанията за ООН и моето участие в нея беше резултат на това, че няколко източноевропейски страни се обърнаха към нашия премиер и казаха да пробваме, последен шанс ние – Източна Европа, да получим тази позиция”, каза Георгиева. По думите ѝ постъпката на премиера е била правилна. „Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме”, подчерта Георгиева. Тя добави, че винаги е имала отлични отношения с българското правителство. „С премиера Борисов си говорихме преди да взема това решение така, както сме говорили досега. Резултатите се виждат, особено по усвояване на еврофондовете в България”, добави Георгиева. По думите й в бъдеще ще се намерят възможности това, което прави в Световната банка, да намери отношение и към България.

Аз съм много благодарна на България за това, че ми даде възможност в продължение на 7 години да бъда български еврокомисар. На въпрос дали е разочарована от нещо е Европейската комисия и изпитва ли неудовлетворение от сегашната си работа Георгиева заяви: „Категорично не”. Тя добави, че е много благодарна и на Жан Клод Юнкер, че ѝ е доверил един от най-важните ресори в ЕК. „Работя с прекрасни хора. Имам и имах колеги, с които много се гордея”, подчерта тя. „Това, което ми предлага Световната банка, е възможност веднъж в живота и е добре не само за мен, а и за Европа”, коментира Георгиева. Тя добави, че в дискусията в Съвета на директорите на Световната банка, представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията на изпълнителен директор.

„Много съжалявам, че трябва да напусна, но това е решението, което е добре за мен, добре за Европа, добре и за България”, заяви Георгиева.

„Благодаря на всички, които са ме подкрепяли и ме подкрепят. Не е сбогом, довиждане е. Обичам България и се гордея много с това, че мога да работя така, че за България ефектът от моята работа да бъде положителен”, каза Георгиева.

На въпрос дали от Жан Клод Юнкер и от София са отправени въпроси за имена кой да наследи поста и Георгиева коментира: „Това е решение на българското правителство. Аз съм тук, готова в следващите два месеца, когато е направен този избор от България, да съдействам всячески на сънародника или сънародничката, която ще дойде тук, но не е моя работа да влияя на това решение”, подчерта тя. „Ако ми се поиска мнение, разбира се ще го дам, но аз не бих предлага мнение преди България да помисли в контекста на това кой да предложи на председателя на Комисията”, заяви Георгиева.

Предложението, което ми направи Световната банка, действително е уникално за мен и за страната, но е предложение, което определено си заслужава да бъде прието, заяви още тя.

Имаме шанс българка да оглави Световната банка. Аз съм много благодарна на президента на Световната банка, че ми направи това предложение и че смята, че аз съм точно този човек, който може да бъде първият главен изпълнителен директор в Световната банка”, подчерта Георгиева. По думите ѝ човек не може да предвиди такова предложение, но когато се появи, разумният отговор е един и той е „Да”.

„Този пост е много значим. Той се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За първи път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни”, коментира Георгиева. „В света, в който живеем, все повече най-големите проблеми, с които се сблъскваме, са глобалните – от климатични изменения до миграция", посочи тя и добави, че това не са проблеми, които една страна или регион може да решава сам.

„Глобалните институции като Световната банка са по-значими днес, отколкото те бяха, когато преди 7 години аз работех там”, уточни Кристалина Георгиева. „Да вземем бежанската криза. За нас, в Европа тя е толкова сериозна, че в сегашната ми работа като човек, отговарящ за бюджета, тя е в центъра на моето внимание”, каза Георгиева. „Можем да се справим с нея само, ако хората в страните, от които тръгват бежанците, имат по-добри условя за живот и повече възможности за работа”, подчерта тя. По думите ѝ именно това е заложено в задачите на Световната банка. Тя добави, че е важно да се има предвид, че Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа