Куба отново има премиер

Мануел Мареро Крус

Кубинският президент Мигел Диас-Канел назначи министъра на туризма Мануел Мареро Крус за първия премиер на страната от 1976 г. насам, предаде АП.

56-годишният Мареро бе министър на туризма в продължение на 16 години - период, през който броят на чуждестранните посетители и на новите хотели на Острова на свободата регистрира бум, превръщайки туризма в един от най-важните сектори на кубинската икономика.

Диас-Канел изтъкна опита на Мареро във воденето на преговори с чуждестранни инвеститори като едно от най-силните му качества.

Постът премиер на Куба за последно е бил заеман от Фидел Кастро от 1959 до 1976 г., когато той стана президент, а премиерската позиция бе премахната.

Новата конституция на Куба обаче възстанови поста на министър-председател. Идеята е да бъде облекчено бремето на президента и да бъде децентрализирана властта с цел подобряване на отчетността и на управлението на държавния апарат и на плановата икономика.

За разлика от други страни, където премиерът често играе главна политическа роля, в Куба той ще упражнява ежедневен надзор над работата на правителството и изпълнението на политическите планове, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Задължително поле