Лавандулата - уханна смърт за котките

Маслото от лавандула е опасно, защото черният дроб на котката не може да преработва съставките линалол и линалилацетат.

Еко био опасности за четириногите

И най-умният си е малко прост, казват хората. Понякога простотията на „начетените“ може да се окаже фатална. Ето как, като една Локуста* съща, щях да отровя собствената си котка в старанието си да я предпазя от токсини и да я гледам възможно най-добре.

Известно е че всяка котка, особено такава, която излиза на разходка навън, има нужда от ежемесечно външно и вътрешно обезпаразитяване. Преди месец-два започнах да се замислям дали препаратът, който на всеки 30 дни накапвам зад врата на котарака, не е твърде токсичен и не съкращава живота на любимото ми четириного момченце Пакси.

Не е нужно етеричното масло да попадне директно в устата. То прониква през кожата. Котката може да го вдиша или да го погълне, когато се мие.

Прочетох тук-там и установих че бълхи се гонят с масло от лавандула. Супер! Тъкмо си бях купила директно от едни производители. Напоих обилно нагръдника на котето и го изведох на разходка. Резултат: 0 бълхи.

Котката ухае на цветна леха. Брей, чудесно, зарадвах се. Намерих му цаката! Прибрах лавандуления нагръдник в плътно затваряща се кутия. За следващото излизане миришеше сякаш още по-силно и неприятно лепнеше, но нищо! Важното е че с природни средства се пазим от бълхите, сега ще пием само хапче за вътрешните паразити. На третото излизане викнах „Хайде навън!“ и Пакси доприпка пред вратата, но като видя приготвения за слагане нагръдник, рязко извъртя дупе и търти в обратната посока. „О, я не се лигави!,“ му казах и му надянах леко насилствено миризливите каиши. Реших че просто му мирише.

След разходката всичко беше наред. Но... към три през нощта започна да повръща. И така 10 пъти до 8 сутринта. Докато чаках да отворят клиниката, някъде към 5 сутринта, ми светна да проверя за котките и лавандулата. Боже мой! Как съм го пропуснала! Лавандулата е изключително токсична за котките. Тя съдържа линалол и линалилацетат, които черният дроб на животното не може да преработва. Макар всички части на растението (цветя, цветни пъпки и листа) да са потенциално опасни, малко вероятно е домашният дребен хищник да се назоба с лавандула. Друго нещо е етеричното масло. Една капка може да се окаже смъртоносна.

Със същия успех може да я нахраните с антифриз. Натравянето с лавандула предизвиква повръщане, замайване, летаргия, мускулен тремор, чернодробна недостатъчност и... смърт. И не е нужно да и го пъхате насила в устата – тя го поема, когато си чисти козината, то прониква през кожата, или може да го вдиша, ако у дома ползвате арома дифузер за етерични масла.

Котка и етерични масла под един покрив? По-добре не. Дори полезният дифузер на масла може да се окаже смъртоносен.

Едва доживях до 8 сутринта. Грабнах животното и право на ветеринар. След още 5-6 часа в полуистерия, докато излязат резултатите от кръвните изследвания, се разбра че чернодробните показатели не са в норма, както и бъбречните. За щастие, не съм успяла да го съсипя с прекаленото си усърдие – отклоненията не са големи, каза ветеринарният лекар.

На котките им липсва един чернодробен ензим, който е важен за обмяната на най-различни вещества. Това ги прави уязвими към всякакъв вид токсичност, включително от растения, нестероидни противовъзпалителни средства (като аспирин, ибупрофен и тиленол), шоколад и кофеин (метилксантини), олово, цинк, както и много видове пестициди.

Етеричните масла като цяло са опасни за тях, но най-опасни са цитрусовите масла, маслата от чаено дърво, карамфил, канела, ментовите масла, евкалипт, иланг иланг, лавандула, бергамот, риган, мащерка и гаултерия. Относително безопасни, ако са в малка концентрация, са маслата от кедър, лимонена трева и розмарин. Ето и списък с токсични за котките билки и подправки: риган, майорана, естрагон, дафинов лист, лук, чесън, киселец, лайка, и пореч. Безопасните едивни растения са босилек, резене, хибискус, жасмин, роза, градински чай, мащерка, маточина. Магданозът е полезен, но само в ограничени количества. Копър се дава понякога за регулиране на кръвната захар, а и съдържа витамини.

Копърът е сред малкото подправки, които са безопасни.

Сега Пакси е на диета от бяло пилешко месо и... сьомга. Оказа се че мазните риби се отразяват добре на черния дроб и бъбреците. Установих и още нещо – как съм успяла да се проваля като коткогледач и безмалко да се превърна в котешката Локуста. При търсене в гугъл на челно място излизат сайтове, които твърдят че лавандуловото масло е безопасно за котките. Е, не е!

Ето така и най-добронамереният еко био ентусиаст и грижовен стопанин може да нанесе огромни щети на косматото си дете.  

(*Локуста - една от най-известните отровителки в Древния Рим)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл