Ларс Лагербек - Черната котка

Остроумният американски комик Граучо Маркс е казал, че ако черна котка ти мине път, значи тя просто отива някъде. Тази вечер в Осло пътят на възродения национален отбор на България ще бъде пресечен отново от “черната котка” Ларс Лагербек. Шведският треньор на Норвегия имаше три победи от три мача с голова разлика 11:0 над България до 9 септември тази година, когато нашите прекъснаха “черната” серия срещу него с 1:0 на стадион “В. Левски”.

Двубоят от новата Лига на нациите довечера Норвегия – България може да доведе до смяна на ролята на черната котка в стария дуел между нашите национали и Ларс Лагербек. Втори пореден успех за “трикольорите” ще докаже, че в думите на шегаджията Граучо Маркс има голяма доза истина и “черната котка” Лагербек просто отива някъде. Но сега, за разлика от предишните ни срещи, нашият път води нагоре, а неговият надолу. За 70-годишния швед работата като национален треньор на Норвегия вероятно ще бъде последната спирка в една дълга и успешна кариера, в която победите са значително повече от загубите и равенствата.

Лагербек е от онези хора, които стават добри треньори, без да са били добри футболисти. Ражда се и израства в северната част на Швеция. Там, където хората говорят малко, не се изненадват от нищо, не хвърчат в облаците и знаят, че няма кой да им свърши работата, ако сами не си я свършат.

Младият Лагербек играе като полузащитник без особен успех за два аматьорски клуба, които днес не съществуват. Никога не участва в мач на професионално ниво. Най-високото равнище, до което достига, са квалификации за влизане във втора дивизия. В последните 4 години от кариерата си на футболист съчетава и длъжността на клубен администратор. Междувременно се дипломира в специалностите политология и икономика, а след това завършва и Висшето спортно училище в Стокхолм, което е шведският еквивалент на нашата Национална спортна академия.

Треньорският път на Лагербек започва в четвърта дивизия. Той води три клуба в долните групи, преди да започне работа в Шведската футболна федерация през 1990 г. като селекционер на подрастващите гарнитури. Там работи с някои от най-талантливите бъдещи звезди като Фредрик Люнгберг. Постепенно стига до поста на треньор на младежкия отбор и помощник на мъжкия.

Точно преди 20 години Лагербек поема мъжете на Швеция заедно с колегата си Томи Сьодерберг. Този тандем съществува четири години и прегазва като валяк нашите национали. При последното участие на България на голямо първенство - през 2004 г. на европейското в Португалия, националният ни отбор е смачкан още на старта с 0:5 от шведите на Лагербек и Сьодерберг.

В последвалите квалификации за световното в Германия през 2006 г. срещите ни с Лагербек са също толкова унизителни и болезнени – две загуби с по 0:3. По това време той вече сам свири първа цигулка като единствен старши треньор в националния отбор на Швеция, тъй като като колегата му Сьодерберг се оттегля. За девет години начело на скандинавците Лагербек постига забележително постоянство, като класира тима за пет поредни големи първенства и нито веднъж не губи от Англия в честите им сблъсъци. На Мондиал 2002 шведите печелят “групата на смъртта”, в която Англия остава на второ място, а отпадат Аржентина и Нигерия. На Евро 2004 скандинавците губят в елиминациите срещу Холандия, а на Мондиал 2006 – от Германия. Първият му провал е отсъствието на Швеция от световното през 2010 г. и това коства поста му. Две години по-рано между него и суперзвездата Златан Ибрахимович пламва сериозен скандал. Селекционерът хваща голаджията да нарушава вечерния час и го вади от отбора, вследствие на което Златан обявява бойкот, продължил няколко месеца. Отношенията между двамата остават грапави, въпреки че именно Лагербек е човекът, лансирал Ибрахимович в националния отбор още на 19-годишна възраст.

След раздялата в Швеция треньорът отива в Африка и класира Нигерия за следващото световно в ЮАР през 2010 г. Година по-късно вече е в Исландия, където стига “само” до загубен срещу Хърватия бараж за участие на Мондиал 2014. Шведът обаче класира исландците за първи път на голямо първенство през 2016 г. На това европейско футболистите от 300-хилядната държава извършват подвиг, достигайки до осминафинал след победа над Англия.

Въпреки че е боготворен в Исландия, Лагербек отказва да остане там и след година почивка поема Норвегия – отбор, който не е участвал на голямо първенство от Евро 2000 насам. След изтичането на договора в края на 2019 г. той се е зарекъл да се пенсионира и да се върне към спокойния живот по родните си места – в дивите гори на северна Швеция.

 

Искаха да го издигнат за президент на Исландия

Ларс Лагербек е може би най-популярният чужденец в Исландия. По време на президентските избори през юни 2016 г. името му се завъртя сред потенциалните кандидати за държавен глава. Този период съвпадна с големия успех на исландския национален отбор на Евро 2016, където ръководените от него футболисти достигнаха до четвъртфиналите, елиминирайки Англия. Тогава група ентусиасти подеха кампания Лагербек да бъде издигнат за президент. По-крайните му привърженици дори искаха изборите да бъдат анулирани, а шведът директно да бъде провъзгласен за държавен глава. В крайна сметка това не се случи, но в урните бяха намерени бюлетини, на които с химикал е изписано неговото име.

 

За него

Важният мъж в държавата

Когато се кандидатирах за президент на Исландия, не съм мислил за облагите от този пост, с изключение на една – да имам гарантирано място на всяко спортно събитие, на което искам да присъствам. За мен в една държава като нашата по време на голямо спортно състезание като световно или европейско първенство, най-важният мъж е треньорът на отбора, а не президентът. На Евро 2016 всички исландци бяха изключително горди от успеха на играчите на Лагербек. Тогава той беше по-важният човек от президента.

Гудни Йохансен, президент на Исландия

 

Шведски мозък, исландско сърце

Когато Лагербек дойде да работи при нас в Исландия, ние веднага разбрахме, че е точният човек на точното място. Бавен, предпазлив, сдържан и винаги хладнокръвен – заради тези качества в Швеция го смятаха за скучен. Според мен той е повече исландец отколкото много исландци. Напомня ми на някой от типичните исландски фермери, сред които сме израснали във ваканциите при нашите баби и дядовци. Този “скучен” швед е търпелив, организиран с брилянтен мозък и винаги подготвен. И по душа е като нас, защото сърцето му пулсира в исландски ритъм.

Хеймир Халгримсон, бивш помощник и наследник на Лагербек в националния отбор на Исландия

 

Заслужава благодарност

Лагербек има позитивни и негативни качества. Работили сме дълго време в националния отбор на Швеция. Преживяли сме и хубави, и лоши моменти. За всичко, което успя да постигне, заслужава благодарност. Заради него обаче напуснах отбора през 2008 г. и дълго време не играх за Швеция. Не мога да кажа, че това ми хареса. Аз съм Златан и имам свои виждания за нещата в живота. Всеки път, когато съм обличал националната фланелка, съм го правил с гордост и съм давал всичко от себе си.

Златан Ибрахимович, бивш капитан на Швеция

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети