На 21 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 21.10.2019

Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 г.

Президентът Радев ще бъде на посещение в Япония за интронизацията на император Нарухито

Интронизацията на император Нарухито (ИНФОГРАФИКА)

Полицейски хеликоптер и няколко патрулки преследваха 4 часа силно агресивна крава в Германия

Подкрепа от Путин за Сирия търси Ердоган Иска армията на Дамаск да се оттегли от границата

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Възможен ли е свят без глупаци? Сборникът „Психология на глупостта” прави аутопсия на глобалната напаст

Нов епос по „Война на световете”

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Села в Невестинско са заплашени от воден режим

Възстановено е движението на пътя София – Варна край Омуртаг

Фандъкова печели в два тура с 10 пункта Данните са от представително проучване за цяла София на агенция „Сова Харис“, направено по поръчка на „Труд“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 октомври 2019

Легенди се носят за любовния живот на Видин Даскалов През 2019-а се навършиха 90 години от рождението на великия оперетен артист

Големият оперетен артист Видин Даскалов е роден на 12 февруари 1929 г. в с. Горна Козница, община Бобов дол, но по паспорт се води, че се е пръкнал на този свят на 8 март, тъй като зимата била люта и попът не могъл да пристигне в селото в деня на раждането му.

Съдбата на Видин Даскалов да стане голям артист сякаш е предначертана. „Като дете ми купиха билетче от латернаджия, мишле ми го извади. На билетчето пишеше, че ще стана артист, певец и ще пътувам извън България“, разказва приживе той.

След като завършва теоретичния факултет на Консерваторията в София, започва да си търси работа. „Бях учил и малко пеене при Мара Цибулка. Реших да опитам късмета си в ансамбъла на МВР, който беше обявил конкурс за изпълнители. Одобриха ме, но не ме взеха, защото открили нещо съмнително в миналото ми. Тогава се насочих към Музикалния театър, който също търсеше хористи. След конкурса дълго време никой не ме потърси и аз почти се отказах. Тогава се видях с диригента Александър Райчев, който ме изненада с новината, че Художественият съвет на театъра не само ме одобрява, но ме и съветва да се явя на конкурс за артист“, разказвал е Видин Даскалов.

Предложението му идва като гръм от ясно небе, защото никога преди това не е бил на сцена, още повече му предстои да се състезава с други 70 души. Побеждава ги, но едва ли тогавашното жури е предполагало, че отваря врати за една от най-големите звезди в историята на Музикалния театър.
За Видин Даскалов казваха, че

не може да преброи ролите и жените, които е целувал

– 120 роли в класически и съвременни оперети, сред които са „Хубавата Елена“, „Царицата на чардаша“, „Старият Рац“, „Службогонци“, „Графиня Марица“, „Сирано дьо Бержерак“. Той има и дузина постановки като режисьор: „Прилепът“, „Време за любов“, „Волният вятър“, „Веселата вдовица“…

С дългогодишната си сценична партньорка Лиляна Кисьова.

„Жените, жените, ах, ангели са те…“ Този емблематичен рефрен, който пее Видин Даскалов в „Царицата на чардаша“, го съпътства и в личния му живот. Носят се легенди за любовните авантюри на краля на българската оперета. В плен на чара му попадат и ред красавици от Музикалния театър. Близките му приятели и колеги обаче упорито отричат плъзналата навремето клюка, че той е имал любовна връзка и с една от постоянните си партньорки – Лиляна Кисьова.

„Цял живот си останахме само приятели, а публиката ни нарочи за любовници. Защото все пътувахме заедно и цяла България свикна да ни вижда като двойка. Добре че и двете съпруги на Видин не обръщаха внимание на клюките“, признава приживе Лиляна Кисьова. Толерантен към партньора й бил и нейният съпруг – Константин Хаджикостов, създателят на „Буфосинхронистите“.

Две съпруги, с които се е развел, и куп любовници се вписват в интимния живот на известния оперетен артист. Една от големите му любови е великолепната прима на Музикалния театър Зорка Димитрова, с която се разделя след десетина години приятелство и десетки постановки, в които са неразделни партньори.

Всъщност Зорка Димитрова е единствена от жените в неговия живот, която след първия инфаркт на големия оперетен артист му казва: „Видине, взимай си багажа и идвай при мене!“ Той обаче й отказва и поддържа с нея връзка само по телефона.
Видин Даскалов

винаги се облича много елегантно

и никога не повтаря един и същи костюм в рамките на две седмици, разказват негови колеги. От джоба на сакото му неизменно се подава везана кърпичка. Пурите, които пуши, си купува по време на турнетата по света. „Актьорът в Музикалния театър няма право да остарява не заради себе си, а заради публиката!“, казва големият артист на своите колеги.

На едно от последните му чествания в Музикалния театър, напук на 4-те байпаса, артистът коленичи и целува сцената, докато целият състав на „Хубавата Елена“ му пее „На многая лета“. Лиляна Кисьова връхлита на сцената с луксозна бутилка шампанско и запява „Живот човешки, живот лудешки“ от „Царицата на чардаша“. Видин смело пуска и глас, и ръка на скъпата си партньорка, а тя уж случайно се изтървава пред публиката: „Половината от жените на тая сцена само ги е целувал, а другата половина…“

Така до края за чаровника се носят легенди за любовните му афери. Но от влизането си в болницата Видин Даскалов

живее сам в двустайното си жилище

в „Младост 2“. „След лошото винаги идва хубавото. След раздялата – ново гадже. А след покрусата – успехът. Каквото и да ти се случи, показвай му среден пръст и да не ти пука!“ Това казва в едно интервю кралят на българската оперета от болничното легло след претърпени 4 байпаса. Тогава признава, че вечер се бои да заспи, за да не умре в съня си.

Влюбчив по природа, Видин Даскалов се жени два пъти, но накрая остава сам със спомените, раздрънканата шкода и пенсията от 160 лв. „Сърцето ми се умори от влюбеност“, не губи присъствие на духа артистът и след инфаркта през 1996 г. Истината е, че пуши като комин, но все се надява да му се размине. Става му по-трудно да се справя с бита след 4-те байпаса. Често обикаля по болниците, но дори в клиниката на Чирков отбелязва, че медицинските сестри са избирани като на конкурс за мис.

През 2001-ва, на 72-годишна възраст звездата угасва в столичната болница „Света Екатерина“. „Цигарките ме наказаха“, казва той за болестта си.

„Усетих смъртта му насън – споделя в деня на кончината на Видин Даскалов дългогодишната му сценична партньорка Лиляна Кисьова. – Стои пред хубава къща, облечен в бял фрак. Същият сън ми се яви и през март 1996-а, когато Видин получи инфаркт във Велико Търново. Отидох преди десет дена да го видя в болницата и го заплаших: „Ей, стига си ми се явявал в тия бели дрехи, бе! А той едва-едва ми хвана ръката, целуна я и ми показва среден пръст“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.