Легенди се носят за любовния живот на Видин Даскалов

През 2019-а се навършиха 90 години от рождението на великия оперетен артист

Големият оперетен артист Видин Даскалов е роден на 12 февруари 1929 г. в с. Горна Козница, община Бобов дол, но по паспорт се води, че се е пръкнал на този свят на 8 март, тъй като зимата била люта и попът не могъл да пристигне в селото в деня на раждането му.

Съдбата на Видин Даскалов да стане голям артист сякаш е предначертана. "Като дете ми купиха билетче от латернаджия, мишле ми го извади. На билетчето пишеше, че ще стана артист, певец и ще пътувам извън България", разказва приживе той.

След като завършва теоретичния факултет на Консерваторията в София, започва да си търси работа. "Бях учил и малко пеене при Мара Цибулка. Реших да опитам късмета си в ансамбъла на МВР, който беше обявил конкурс за изпълнители. Одобриха ме, но не ме взеха, защото открили нещо съмнително в миналото ми. Тогава се насочих към Музикалния театър, който също търсеше хористи. След конкурса дълго време никой не ме потърси и аз почти се отказах. Тогава се видях с диригента Александър Райчев, който ме изненада с новината, че Художественият съвет на театъра не само ме одобрява, но ме и съветва да се явя на конкурс за артист", разказвал е Видин Даскалов.

Предложението му идва като гръм от ясно небе, защото никога преди това не е бил на сцена, още повече му предстои да се състезава с други 70 души. Побеждава ги, но едва ли тогавашното жури е предполагало, че отваря врати за една от най-големите звезди в историята на Музикалния театър.

За Видин Даскалов казваха, че

не може да преброи ролите и жените, които е целувал

- 120 роли в класически и съвременни оперети, сред които са "Хубавата Елена", "Царицата на чардаша", "Старият Рац", "Службогонци", "Графиня Марица", "Сирано дьо Бержерак". Той има и дузина постановки като режисьор: "Прилепът", "Време за любов", "Волният вятър", "Веселата вдовица"...

"Жените, жените, ах, ангели са те..." Този емблематичен рефрен, който пее Видин Даскалов в "Царицата на чардаша", го съпътства и в личния му живот. Носят се легенди за любовните авантюри на краля на българската оперета. В плен на чара му попадат и ред красавици от Музикалния театър. Близките му приятели и колеги обаче упорито отричат плъзналата навремето клюка, че той е имал любовна връзка и с една от постоянните си партньорки - Лиляна Кисьова.

"Цял живот си останахме само приятели, а публиката ни нарочи за любовници. Защото все пътувахме заедно и цяла България свикна да ни вижда като двойка. Добре че и двете съпруги на Видин не обръщаха внимание на клюките", признава приживе Лиляна Кисьова. Толерантен към партньора й бил и нейният съпруг - Константин Хаджикостов, създателят на "Буфосинхронистите".

Две съпруги, с които се е развел, и куп любовници се вписват в интимния живот на известния оперетен артист. Една от големите му любови е великолепната прима на Музикалния театър Зорка Димитрова, с която се разделя след десетина години приятелство и десетки постановки, в които са неразделни партньори.

Всъщност Зорка Димитрова е единствена от жените в неговия живот, която след първия инфаркт на големия оперетен артист му казва: "Видине, взимай си багажа и идвай при мене!" Той обаче й отказва и поддържа с нея връзка само по телефона.

Видин Даскалов

винаги се облича много елегантно

и никога не повтаря един и същи костюм в рамките на две седмици, разказват негови колеги. От джоба на сакото му неизменно се подава везана кърпичка. Пурите, които пуши, си купува по време на турнетата по света. "Актьорът в Музикалния театър няма право да остарява не заради себе си, а заради публиката!", казва големият артист на своите колеги.

На едно от последните му чествания в Музикалния театър, напук на 4-те байпаса, артистът коленичи и целува сцената, докато целият състав на "Хубавата Елена" му пее "На многая лета". Лиляна Кисьова връхлита на сцената с луксозна бутилка шампанско и запява "Живот човешки, живот лудешки" от "Царицата на чардаша". Видин смело пуска и глас, и ръка на скъпата си партньорка, а тя уж случайно се изтървава пред публиката: "Половината от жените на тая сцена само ги е целувал, а другата половина..."

Така до края за чаровника се носят легенди за любовните му афери. Но от влизането си в болницата Видин Даскалов

живее сам в двустайното си жилище

в "Младост 2". "След лошото винаги идва хубавото. След раздялата - ново гадже. А след покрусата - успехът. Каквото и да ти се случи, показвай му среден пръст и да не ти пука!" Това казва в едно интервю кралят на българската оперета от болничното легло след претърпени 4 байпаса. Тогава признава, че вечер се бои да заспи, за да не умре в съня си.

Влюбчив по природа, Видин Даскалов се жени два пъти, но накрая остава сам със спомените, раздрънканата шкода и пенсията от 160 лв. "Сърцето ми се умори от влюбеност", не губи присъствие на духа артистът и след инфаркта през 1996 г. Истината е, че пуши като комин, но все се надява да му се размине. Става му по-трудно да се справя с бита след 4-те байпаса. Често обикаля по болниците, но дори в клиниката на Чирков отбелязва, че медицинските сестри са избирани като на конкурс за мис.

През 2001-ва, на 72-годишна възраст звездата угасва в столичната болница "Света Екатерина". "Цигарките ме наказаха", казва той за болестта си.

"Усетих смъртта му насън - споделя в деня на кончината на Видин Даскалов дългогодишната му сценична партньорка Лиляна Кисьова. - Стои пред хубава къща, облечен в бял фрак. Същият сън ми се яви и през март 1996-а, когато Видин получи инфаркт във Велико Търново. Отидох преди десет дена да го видя в болницата и го заплаших: "Ей, стига си ми се явявал в тия бели дрехи, бе! А той едва-едва ми хвана ръката, целуна я и ми показва среден пръст".

Коментари

Задължително поле