Леки ястия за топлото време

Горещините дойдоха и пържолите вече стават тежки за храносмилането. Тараторът измества супата, пресните плодове – сладкишите. Все повече поглеждаме рецептите с тиквички, чушки, зелени подправки. Пастата е сред храните, които могат да се ядат всеки сезон. През лятото тя е вкусна и без месо, само със зеленчуци. И най-важното – от нея не се пълнее. Избягвайте пърженото и панираното в жегата, гответе бързи рецепти на фурна, пара или уок, за да не стоите дълго край печката.

 

Ньоки с царевица и босилек

Необходими продукти:

1 с.л. зехтин

1 с.л. краве масло

1/2 глава сладък лук, нарязан на кубчета

2 скилидки чесън, смлени

1 ч.ч. гъби

сол

черен пипер

1,5 ч.ч. сметана

1/2 ч.ч. настъргано сирене пармезан

3 кочана царевица, печена на скара (може и от консерва)

250 г ньоки, варени

пресен босилек и риган за гарнитура

Начин на приготвяне:

Загрейте голям тиган на средно ниска температура и добавете зехтина и маслото. След като маслото се разтопи, сипете кубчетата лук и разбъркайте. Гответе, докато омекне, 6 до 8 минути. Прибавете чесъна и гответе още една минута. След това добавете и разбъркайте гъбите. Гответе в продължение на 5 до 6 минути, като разбърквате често, докато омекнат. Накрая поръсете сместа със сол и черен пипер. Увеличете температурата на котлона до средна. Към сместа постепенно добавете сметаната, като разбърквате през цялото време. Прибавете сиренето пармезан и отново разбъркайте. Добавете и царевицата заедно и с ньоките, като разбъркате добре. Поръсете отгоре с пармезан и добавете босилек и риган.

 

Италианска паста с тиквички

Необходими продукти:

1 пакет макарони

2 тиквички

1 връзка магданоз

2-3 стръкчета босилек

зехтин

3-4 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Сложете в подсолена вода пастата да се вари! Нарежете и запържете две малки тиквички /без брашно/ и ги извадете върху салфетка, за да се отцеди мазнината. В блендер смелете връзка магданоз, 2-3 стръкчета босилек и добавете малко зехтин. Почти готовата паста отцедете от водата и оставете настрани. В дълбок тиган сипете малко зехтин, 3-4 скилидки чесън и след 5 мин. прибавете пастата, магданоза и тиквичките. Разбъркайте добре всички съставки за 3-4 минути.

 

Спагети с тиквички и синьо сирене

Необходими продукти:

300 г спагети

1 тиквичка, голяма

100 г синьо сирене

20 листа мента

1 с.л. олио

черен пипер

Начин на приготвяне:

Изсипвате спагетите във вряща подсолена вода и варите според указанията на пакета. Докато спагетите се варят, измивате тиквичката, нарязвате я на кубчета и изсипвате в сгорещен тиган, най-добре с незалепващо покритие, в който сте добавили олиото. Разбърквате от време на време, докато тиквичките придобият златист цвят. Добавяте почистените и счукани скилидки чесън, след като натрошавате и синьото сирене. Разбърквате за 1-2 минути, докато сиренето се разтопи. Готовите спагети измивате със студена вода и отцеждате. Добавяте към тях соса с тиквички, както и измитата и нарязана на ситно мента. Сервирате ястието горещо.

 

Яхния с печени чушки

Необходими продукти:

5.6 печени чушки

2 глави лук

1 морков

1 голям домат

сирене

2 ч.л. червен пипер

сол, чубрица

пресни магданоз и целина

2 с.л. брашно

олио

Начин на приготвяне:

Нарежете моркова на дребно, а лука на полумесеци и ги задушете до омекване с 2-3 с.л. мазнина, червения пипер и малко вода. Добавете настъргания домат, подправките и посолете, но малко, защото по-късно ще сложите и сирене. Оставете малко магданоз. След около 15-20 минути добавете приблизително 1 л вода. Оставете течността да поизври, след което добавете размитото с малко вода брашно. Сложете и обелените печени чушки и отстранете ястието от огъня. При сервиране върху всяка порция се натрошава сирене. Поръсете и с наситнен магданоз. Вкусно е както топло, така и студено.

 

Миди по гръцки

Необходими продукти:

200 мл бяло вино

1,5 кг миди с черупките

60 г лук

80 мл зехтин

120 г домати

2 моркова

250 г ориз

1 дафинов лист

черен пипер, сол

1/2 лимон

250 мл топла вода

Начин на приготвяне:

Почистените и измити миди се заливат в тенджера със студена вода и се варят на силен огън 20-30 минути до сваряване и разтваряне на мидените черупки. Внимавайте да не ги преварите, защото ще станат жилави. Мидените ядки се изваждат. Отделно в сгорещения зехтин се изпържва до златисто оцветяване ситно нарязаният лук и към него се прибавят мидените ядки, обелените и настъргани домати, черният пипер, солта и виното. Задушават се под капак за 10 минути и се добавят предварително почистеният, измит, отцеден и сварен ориз и 250 мл топла вода. Ястието се запича в умерена фурна и се сервира топло, поръсено с магданоз и лимон.

 

Бяла риба с мастика

Необходими продукти:

4 филета бяла риба

1 чушка

1 тиквичка

4 с.л. мастика

олио

сол, мащерка

Начин на приготвяне:

Продуктите предварително се поръсват с малко сол. Според големината на рибното филе се разстила фолиото, което предварително се намазва с олио. Обелената тиквичка се нарязва на дълги ленти. Приготвят се 4 порции, като във всяка се нарежда тиквичка, върху нея нарязаната на ивици чушка. Зеленчуците се поръсват с мащерка. Върху канапето от зеленчуци се слага рибата, която се залива с по 1 с.л. мастика. Фолиото се завива като бонбон или друга интересна форма. Рибата се пече в силно загрята фурна (220 градуса) до готовност, около 25 минути.

Коментари

Задължително поле