На 27 юни 2019 да почерпят

Мюсюлманин обнови църква в Преславско Сърбин градил храма преди 122 г., сега Али Кюлюмов помогнал с работници и материали

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки Банките докладват за съмнителни плащания над 50 евро

Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Лили Иванова – Скитница за обич

Снимка: Васил Къркеланов

Не е за вярване, но от осем десетилетия, откакто Лили Иванова е на този свят – днес тя има рожден ден, в шест от тях певицата е на сцената. Изпяла е стотици песни, много от тях останали неподвластни на времето. Като нея.

Невероятното при Лили е, че поддържа критерии, които все по-малко хора вече могат да разберат, камо ли да отстояват. Със собствен стил на поведение, на пеене и на… живот. С дисциплина на боец, подчинил живота си на железни правила, и който знае, че е сам. Стигнала своя Олимп, макар да не признава това, защото единственият път за нея е напред. Не се обръща назад, за да вижда пак и пак всичките върхове, които е изкачила. Просто, защото всеки път започва отначало. Онова преди вече е минало и няма нужда да се търсят отговори в него. Тя върви бавно, уверено, с женски финес, гледа напред и прави планове. Да вървиш само напред е непосилна задача. Освен сила, за това е нужна воля, но такава, която не може да се измери в мерки и теглилки. Или го можеш, или не.

Цял живот тя е жената, която пее. Вече четири поколения българи пеят и слушат песните й, млади и стари й подражават. И истински голямото е, че Лили пее на български. Можеше – за певица от нейния ранг – отдавна да е пропяла на други езици, да направи кариера другаде. Но тя е категорична: „Аз принадлежа на България и на моята публика. Имам претенцията, че съм отстоявала пеенето на български език в цялата си кариера.”

Лили е в крак с времето си жена, изключителен професионалист и, както винаги, на върха. Тя изпълнява не просто песни-хитове, а музикални монолози, някои от тях реминисцентно автобиографични, с цялата горчивина и достойнство срещу вихрещата се около нея завист. И като Едит Пиаф със сигурност не съжалява за нищо.

Никога не се е влияла от това кое е модерно и кое е демоде. „След мен ще остане моето творчество, моето пеене. Аз съм дресирана да бъда твърда, да търся трудните неща, не обичам лесното, то не ме стимулира. Искам да бъда повече. Аз най-добре зная коя съм и каква съм”. Ето я нейната сила.

От половин век в България няма по-голяма звезда от нея и тя продължава да вълнува зрителите. Зад бляскавата й кариера сигурно се крият невидими за света сълзи. Може би и за самата нея. Полети, триумфи и награди, но и тотален аскетизъм. Всичко в името на Нейно Величество Публиката. И Песента. Целият й живот е изтъкан от страст, а любовта е онази сила, която я държи в напрежение, и която й дава сила да живее. Цял живот тя пее за любов. Най-красивите песни за любовта са изпети от Лили. И всяка от тях е споделена обич, болка и съдба. Злобата обаче често съпътства успелите и талантливите. Като нея. Е, да – злобата е по-активна, но не може да победи любовта. „Моята сила е в моя дух!”, ще повтаря певицата през годините.

Тя е родена по времето на цар Борис III, израснала е по времето на Георги Димитров и Вълко Червенков, качва се за пръв път на голямата сцена при Живков, а всички след него няма как да не отбележат, че живеят в епохата на Лили Иванова. Лили е родена в Кубрат на 24 април – денят е понеделник, а годината е 1939-а, две седмици след Възкресение Христово тогава. Когато католическият и православният Великден съвпадат (9 април).

Цял живот Лили следва три урока на родителите си: Да не лъже, да не краде и да не е алчна. По-важно е да следваш уроците и сам да знаеш, че си на прав път. Нейната емоция са публиката и музикантите, с които работи, и на които всеки път благодари. Дистанцията е защитата й, изградила бариера между себе си и света. Чистосърдечно си признава, че никой не може да я купи с нищо, освен с…хубава песен.

Публиката й понякога иска да я разкъса, за да види какво има вътре в нея. Но Лили не позволява. Не е свикнала да живее така. Както се пее в емблематичната й песен „Ветрове” – и косачи раздират без пощада душата ми млада. „Ще си остана млада. Тези, които говорят за моята възраст, ще остареят преди мен. А може би и са остарели отдавна.”. Толкоз от тази скитница за обич. И още нещо – Лили носи хармония във всичко. Това е хармония от толкова висша класа, в която прозира характерът на човека. Но ненаранима остава само на сцената.

Лили е човек, който наистина умее да благодари. На авторите на всяка песен, която е изпяла. Енергията й е неизчерпаема. Същата каквато е била преди повече от половин век. Защото и преди 60 години на нейните концерти ходеха деца и възрастни, и сега пак ходят деца и възрастни. В последните дни Лили обикаля страната с поредното си турне. И продължава да препълва залите, които й отвръщат само с едно: с любов. Истинска и неподправена.

Да, Лили не иска да се съобразява с времето. Да, Лили е фактор и в живота на онези, които я плюят. Защото на нейния авторитет не липсва нищо. Тя липсва на нашия.

Честит рожден ден, Лили!

 

Попиконата тръгна на поредното турне

Поп иконата на българската музика започна поредното си турне. Лили ще ощастливи отново хиляди свои почитатели – във Велико Търново, Габрово, Гоце Делчев, Бургас, Ямбол, Шумен, Хасково, Варна, Пловдив и София (8 и 9 декември в зала 1 на НДК). На сцените с нея са и музикантите Ангел Дюлгеров, Огнян Енев, Веселин Веселинов-Еко, Орлин Цветанов, Росен Ватев и вокалното трио „ЛаТиДа”. А публиката вече аплодира и новите й три песни – „Мигът и любовта”, „Главна роля” и „Бурната река”.

 

За нея

Разчиства мишоците с бум-бум!

Прекланям се пред фамозната Лили Иванова. Завистници, злобари, интриганти и бездарници – всички от тези вредни елементи Лили ги поставя винаги на едно място с убийствени факти и рекорди. Стреля ги от своята гигантска трибуна с феноменалния си глас. Мишоците нещо там злобеят, подхвърлят страхливо, а тя спокойно и величествено ги разчиства – бум-бум! Попилява ги с пълни зали, албуми, хитове и класа в поведението. Смея да твърдя, че сме от една кръвна група.

Христо Стоичков в биографичната си книга

 

Вдъхновява ме

Тя е изключителният пример за професионализъм и класа в музицирането. Възхищавам се на таланта, съчетан с вкус, отношение и уважение към музиката. Дисциплината, с която твори, ме респектира и винаги ме вдъхновява да вярвам, че с много труд можеш да стигнеш истински до хората. България обича Лили Иванова!

Мариана Попова, певица

 

Грижи се за музикантите си

В работата си тя е безкомпромисна, в отношенията си с хората – лъчезарна. Това не е маска. Лили е много усмихнат и отворен човек. С нея лесно се комуникира. Много се грижи за музикантите си. Често се шегува, че получава понякога абсурдни предложения да отиде на концерт с един или с двама музиканти. За нея това е недопустимо! Това е почеркът на истинското изкуство.

Ангел Дюлгеров – аранжьор, китари и цигулка

 

Мога да се поклоня пред нея

Лили Иванова е изпълнител, пред когото единствено мога да се поклоня и да кажа „Браво!”. Тя е истински професионалист и не се оставя на случайността. Създала е песни, които са много хубави и като съдържание, и като текст, и като послания. Винаги, когато слушаш нейното творчество, можеш да се припознаеш в различни моменти от живота си. Може да те накара да се замислиш, да се развълнуваш. Тези факти говорят, че зад всичко, което тя е сътворила, стои човек с голям характер, който знае какво прави и какво иска.

Камелия, попфолк певица

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Гениална певица, но да не Ви се случва да я опознаете лично, на мен ми се случи. Ще се стъписате от невъзпитание и елементарност. Само един пример. През 80-те години на миналия век се върна от Берлин, където в продължение на един месец беше звезда на сцената на „Фридрихщадт-Паласт“ и започна да говори развален български. Тогава изрече, че така усвоила немския език, че забравила българския!??? Първо – майчиният език никога не се забравя. Второ – тогава тя не знаеше и едно изречение на немски. А и немски не можеш да научиш за месец, колкото Лили прекара в Берлин. Не злословя, това е истината. Да е жива и здрава!

    1. Всъщност, тя е била в Германия от 1981 до 1991 г. В Германия, което по моите изчисления са 10 години, а не шест месеца. И така, като всички изклютилни таланти, така и Лили е доста чудата и чудата личност, което в случват няма значение, защото харектерът е на заден план пред талантът.

  2. Честит рожден ден Лили!!!Талант,който никой не може успори!Лъчезарна,омайна и никога недостежима! Благодаря за песните,които изпя и продължаваш да ни изненадваш!Прекланям се пред великата Лили!Бъди здрава!

  3. Честит Рожден Ден Лили!!! Пожелавам ти много здраве-Вие другото го имате-„обичта на хората“,малко хора могат да се похвалят със това,Живота е една максима-той представлява едно дълго изречение-пълно със много правописни грешки,важното е,че Вашите не се забелязват!! Вие сте истинска и сте го доказали!!!! Честито!! България се гордее със Вас!!!!

  4. Лили, има една поговорка „По добре в устата, отколкото в краката“. Тези, които завиждат и клюкарят са дребни души, които нищо друго не умеят. Човек, свисше е зареден с определено количество енергия /дух/ и от него зависи за какво ще я използва- за обич, за творчество/труд/ или за злобеене и клюки. Ти, безспорно, си от първите.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.