Лозан Панов за премиера: Всеки човек в страната има право да се доверява на когото си иска

"Всеки човек в страната има право да се доверява на когото си иска, това е негова лична преценка", това каза шефът на ВКС Лозан Панов по адрес на министър-председателя Бойко Борисов , предава Канал 3. Коментарът на Панов е по повод изказването на премиера, че няма доверие на шефа на ВКС, защото се изявява като "политическа фигура и прати коментар на политически теми".

Той отрече, че прави политически изказвания, а е магистрат и по закон не може да си го позволи. Неговото говорене било на "човек от съдебната система", понеже в България не се провеждала съдебна реформа, коментира Панов. "И тя не е политическа позиция, а на човек от съдебната система, когато вижда, че не се прави реформа", отбеляза Панов за настояването си пред мисията на Еврокомисията мониторингът по тема правосъдие да не бъде премахнат.

Панов защити точно обратната позиция на главния прокурор от вчерашната среща при президента, а именно - че консултациите около критериите за бъдещия избор на главен прокурор били навременни.

Председателят на ВКС замълча за оставката, която му поискаха депутати заради поведението му на политик. На срещата си президента Радев той нападна прокуратурата и настоя за законова възможност за контрол над главния прокурор, но не и на шефа на ВКС и ВАС. Панов отново поискал промени в Конституцията за мястото на обвинението в нея и за орязването на правомощията на главния прокурор.

От думите му стана ясно, че президентът Румен Радев не е приел тезата му за изваждането на прокурорите от съдебната власт с аргумента, че точно тогава обвинението би било под риска да бъде политизирано. Панов пък не смятал така.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България