Лошите новини се отразяват на човешката психика

Хората се чувстваме несъзнателно привлечени от негативните новини

Използват се най-различни психологически трикове

Известията и извънредните новини текат безспирно, чуваме звуковия сигнал от телефона и веднага впиваме поглед в екрана. Движението е почти автоматизирано. Преди да се усетим обаче, вече сме влезли в спирала от ужасни новини за насилие, война, кризи.

Новинарските сайтове са пълни с ужасяващи и депресиращи снимки. Ние обаче продължаваме да скролваме по екрана - за това вече си има и термин - дуумскролинг. Дуумскролингът означава безспирното преглеждане на лоши новини, дори когато сме сигурни, че нищо хубаво няма да излезе от това. Ние, хората се чувстваме несъзнателно привлечени от негативните новини и често сме песимистично настроени. “Мозъкът ни разпознава по-бързо отрицателните думи, по-добре и по-интензивно работи, когато се случва нещо негативно”, обяснява невроложката Марен Урнер. Това има някаква логика от еволюционна гледна точка. “В дните на саблезъбите тигри и мамутите е било фатално, ако човекът пропусне да забележи опасната ситуация”, обяснява експертката.

Приложенията обаче са програмирани тъкмо така, че да ни държат информирани непрестанно. Използват се най-различни психологически трикове. Трик, използван от производителите на мобилни приложения, е механизмът, при който трябва да “дръпнеш” надолу, за да презаредиш страницата. Това е копирано от хазартните игри като ротативките. Колкото по-често дърпаме ръчката на ротативката, толкова по-близо сме до това да спечелим. Това кара мозъка ни да произвежда допамин и да иска още и още. Четенето на стресиращи новини обаче може да повлияе негативно на нивата на серотонин в организма – в резултат от това се чувстваме изтощени, раздразнени, депресирани или не можем да спим. Тук се появява и хормонът на стреса кортизол, който ни прави продуктивни в краткосрочен план в особено трудни и стресови ситуации.

Проучване, проведено от психолози в сътрудничество с „Huffington Post“, установява, че участниците, които са гледали негативни новини в продължение на три минути сутрин, са с 27% по-голяма вероятност да имат лош ден. С течение на времето консумирането на негативни новини може да насърчи хроничния стрес - което от своя страна да доведе до сърдечносъдови заболявания, диабет или депресия.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука