Луксозен и помпозен

Новият модел Audi Q8 направи премиера в България

Цифрата 8 за първи път се появя в SUV гамата на Audi в новия модел Q8. Той съчетава техниката на най-големия SUV на марката Q7 с разкошната атмосфера на най-голямата лимузина A8. В този автомобил се комбинира най-доброто от два свята – елегантността на луксозното купе с четири врати и функционалността на големия SUV. Бъдещите собственици на Q8 ще имат на разположение просторен интериор с една от най-големите пътнически кабинив сегмента, както и последните разработки на Audi в сферата на управление, комфорт, безопасност и развлечение. Най-нетърпеливите автомобилни ценители у нас вече имаха възможността да се запознаят отблизо с Q8 на ефектната му премиера в София.

audi_q8_2018_2

С дължина 4,99 м новото Audi Q8 е с 6 см по-късо от Q7, но е с близо 3 см по-широко. Снижавашата се линия на покрива в стила на спортните купета придават по-атлетичен силует на автомобила и той изглежда значително по-нисък от Q7. Мускулестата фигура наподобява на спринтьор, който е готов да се изстреля напред от стартовата линия. Внушителната предница, късите надвеси, високите колела и големият просвет от 25 см допълват усещането за неподправена мощ и динамика.

ampnet_photo_20180618_150304

С дълго междуосие от близо три метра Audi Q8 настанява комфортно петима пътници, които ще имат повече интериорно пространство в сравнение с другите премиум SUV купета. Предните седалки се предлагат в четири различни изпълнения, включително в спортен S вариант и индивидуални контурни седалки – серийно с вентилация. Допълнително може да се поръча масажна функция. Багажникът с електрическа врата побира 605 л, като вместимостта се увеличава до 1755 л при сгъване на задните облегалки. Електрическата щора се прибира автоматично по релсите при отваряне на вратата и отново се разгръща при затварянето.

ampnet_photo_20180618_150310

Страничните врати на Q8 са без рамки на прозорците в духа на спортните купета. Фаровете светят с LED технология, като при високотехнологичните матрични LED светлини всеки фар се състои от 24 светодиодни сегмента. Дневите LED светлини имат графика с триизмерен дизайн, какъвто се показва за първи път в Audi. Те се състоят от 7 къси и 2 по-дълги сегмента в края на фаровете за акцентиране върху широчината на автомобила. Подобно е оформлението и на задните светлини с 12 сегмента, свързни с характерната светлинна лента по широчината на колата. Динамичните мигачи също са много ефектни не само по време на движение, но и при отключване и заключване.

ampnet_photo_20180618_150306

При пазарния си старт Audi Q8 се предлага във вариант 50 TDI с трилитров дизелов двигател V6 с мощност 286 к.с. и въртящ момент 600 Нм, като заводският разход на гориво е 6,6 - 6,8 л. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,3 секунди, а максималната скорост е 245 км/ч. Трансмисията е 8-степенна автоматична. В началото на следващата година моделната гама ще бъде допълнена с дизеловата моторизация 45 TDI с 231 к.с. и бензиновата 55 TFSI с 340 к.с. Основната електрическа мрежа на борда е 48-волтова и е подкрепена с литиево-йонна батерия с капацитет 10 амперчаса и ремъчен стартер-алтернатор. Благодарение на нейната работа автомобилът може да се движи при скорости от 55 до 160 км/ч по инерция с напълно изключен двигател, който се стартира автоматично при необходимост, без пътниците да усетят. При намаляване на скоростта енергията се рекуперира и съхранява в батерията.

Audi Q8

Водачът регулира пътния просвет

Благодарение на прилаганите леки материали теглото на Audi Q8 е свалено до ниски за сегмента стойности – 2145 кг за дизеловия вариант 50 TDI. Постоянното задвижване на четирите колела с механичен централен диференциал разпределя въртящия момент в съотношение 40:60 между предния и задния мост. При необходимост по-голям въртящ момент се прехвърля автоматично и мигтовено към тази ос, която има по-слабо сцепление.

Audi Q8

В серийното оборудване джантите са 19-инчови, а могат да бъдат поръчани и с размер до 22 инча. Предните спирачки са с фиксирани 6-бутални апарати от алуминий. Купувачите имат своята дума при избора на окачване. При пневматичното водачът може да променя височината на автомобила и да регулира просвета в диапазон от 9 см. За по-голяма маневреност и стабилност задните колела са завиващи.

Седем режима на движение

Всички функции за настройка и контрол на автомобила в Audi Q8 са координирани от системата Audi Drive Select, която дава възможност на водача да избере между седем различни режима на движение, включително за офроуд. По стръмни наклони електронният асистент за спускане поддържа автоматично зададената скорост и така шофьорът може да се концентрира върху работата с волана, без да му се налага да работи със спирачките.

50-3-6kol

Два големи сензорни екрана, разположени един върху друг на централната конзола, осигуряват информацията от автомобила и контрола на водача. Горният екран е за инфо-развлекателните функции и навигацията, а долният – за климатизацията, седалките и за въвеждане на текст. Възможно е подаване на команди и с глас, чрез използване на разговорни фрази. Основният контролен прибор зад волана е дигитален, като може да му се променя конфигурацията на показваните изображения.

ampnet_photo_20180618_150300

При пътуване водачът разчита на богат набор от системи за безопасност и комфорт. Адаптивният круиз контрол поддържа движението в лентата при зададената скорост с функция за ускоряване и спиране на безопасна дистанция. В натоварен трафик автомобилът адаптира автоматично скоростта си към ситуацията, като отчита и ограниченията на пътните знаци. Превантивно преди завои, ограничения и кръстовища скоростта електронно може да бъде приведена до оптималната. При опасност от челен сблъсък електрониката се задейства и автомобилът спира в лентата си на движение.

ampnet_photo_20180618_150299

Паркирането е по-лесно и по-безопасно благодарение на системата за предупреждение при напречен трафик при движение на заден ход и функциите за автономно паркиране и отпаркиране. При тях водачът може да излезе отвън, да активира системата от смартфона си и да наблюдава автоматичното паркиране.

Audi Q8

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили