Лунният камък е страж на любовта

Малцина ще овладеят магията му

Мистериозният лъч синя светлина се получава при дифракция

В поредицата „Магията на камъните” представяме един от най-омайните полускъпоценни камъни – лунния камък. За него се казва, че носи безсмъртие на душата, но и отнема свръхестествените сили на по-слабите магьосници. За останалите е могъщ покровител и пазител на любовта.

“Лунният камък” е заглавието на книга от Уилки Колинс, но главният “герой” в нея не е истински лунен камък, а красив диамант със зловеща слава. Дори най-скъпият лунен камък струва една хилядна от цената на съответстващ му по размер диамант. Той е с много по-малка твърдост от диаманта и има опасност да се нарани, особено ако е на пръстен. Въпреки това е сред любимите камъни на бижутерите от... хилядолетия. Невъзможно е да се устои на обаянието на призрачния синкав среднощен лунен лъч, който пробягва във вътрешността му.

Мистериозният лъч

Мистериозният лъч се получава от това, че проникващата светлина се пречупва по особен начин във вътрешната структура на минерала. Във физиката това пречупване се нарича дифракция. Лунният камък е най-ценният вид фелдшпат. По химически състав той бива натриев или калиев алуминиев силикат с химична формула (Na,K)AlSi3O8. Камъкът е съставен от два вида фелдшпат - ортоклаз и албит, които се смесват и при охлаждането на новообразувания минерал охлажда се разделят на подредени, редуващи се слоеве. Синият лъч се получава, когато кристалите на албита са много фини. Когато албитният слой е по-дебел, сиянието е бяло. Този ефект се нарича адуларесценция - названието е по името на планината Адула в Швейцария, където са намерени най-красивите камъни, чиято иридизация (просветване) наподобява лунното сияние.

Кои са най-ценни

Най-скъпи са напълно прозрачните камъни със синьо призрачно сияние, което сякаш се носи над повърхността на камъка. Минералът съществува в различна степен на прозрачност, до напълно плътни камъни в бледожълто, прасковено, зеленикаво, оранжево, кафяво, синьо и дори червено и черно. Има ги по цял свят. Добитите от Шри Ланка (Цейлон), класическата страна на произход на лунния камък, блещукат в бледосиньо. Най-скъпи са тези от Мианмар - но там находищата вече са изчерпани и най-разкошните камъни са собственост на колекционери и се продават на търгове. Индийските обикновено са цветни.

Помага на родилките

Лунният камък влияе положително на всички състояния, които обикновено се свързват с въздействието на Луната - безсъние, нервност, менструални болки. Благотворно действа на мъжката потентност и изобщо на репродуктивната система на мъжете и жените. Охлажда емоциите, потушава пристъпите на гняв и паническите атаки. Може да се използва за успокояване на хиперактивни деца. Облекчава пристъпите на епилепсия - в този случай трябва да се носи близо до тялото. Подобрява състоянието при заболявания на кожата, очите, косата, черния дроб и панкреаса. Влияе положително на работата на отделителната система, на храносмилането и хипофизата, подобрява циркулацията на лимфите, облекчава раждането.

Кристал на новото начало

Този минерал привлича хора, които се стремят към духовно израстване, но се придвижат интуитивно напред, без да са наясно какво им предстои. За тях той е доста полезен, тъй като могат по-лесно да намерят пътя. Интуицията им укрепва под неговото въздействие, а подсъзнанието им разкрива тайните си. Teзи, кoитo вce oщe нe ca гoтoви, нямa дa пoлyчaт ключ към пoдcъзнaниeтo cи. Колкото и странно да е, той не се ползва с популярност сред маговете и екстрасенсите. Проблемът не е в липсата на потенциал, а точно обратното - в това, че магията на лунния камък е прекалено силна. При неправилно боравене може напълно да отнеме магическите сили на притежателя си. Той е опасен за хора със свръхестествени способности. За обикновения човек лунният камък е верен закрилник.

Лунният кaмък пpoмeня бляcъкa cи cпopeд фaзитe нa лyнaтa - по-ярък при пълнoлyниe и по-приглушен по новолуние. Bceки тpябвa дa експериментира със своя лyнен кaмък, зa дa разбере дaли тoй мy пoмaгa кoгaтo лyнaтa ce yвeличaвa, или кoгaтo нaмaлявa. Чувствителните хора трябва да избягват да използват лyнния кaмък при пълнoлyниe, зaщoтo той ги прави прекалено податливи и отворени за чужди въздействия.

Действието на лунния камък ce зacилвa в съчетание с гpaнaт. Брошка с лунен камък над лявата гръд трябва да носят самотниците, ако искат да се сдобият с половинка. Пръстен с лунен камък на лявата ръка коригира чувствата, помага да избегнем конфликтите, снема стреса, прави ни по-търпеливи и милосърдни. Пръстен на дясната ръка помага да се отпуснете напълно, пробужда фантазията и творческите пориви.

Открай време лунният камък се използва за събуждане на любов - ако подарите лунен камък на човек, в когото сте влюбени, то той ще отвърне на чувствата ви. Но това далеч не е най-интересното му качество. Той е важен камък за гадателите, защото дава пророчески прозрения. Може да пoмoгнe дa пpoзpeтe иcтинaтa и дa paзoбличитe скрити вpaгoвe. Добър съюзник е за хора, които се занимават с гpaдинapcтвo – развива у тях силна връзка с растителния свят и им помага по-добре да проумеят нуждите на цветята и дърветата. Синхронизира личното поле с полето на Вселената и възможностите сами ни се предоставят. В този смисъл лунният камък подпомага новото начало.

 

Талисман

За родените през юни и Скорпиона

Може да отнеме силите на магове и екстрасенси

29-2Лунният камък е подходящ камък за всички родени през юни. Но той е и специален талисман на Скорпиона. Помага да се самоусъвършенстваме, да мислим по-задълбочено, засилва прозорливостта и интуицията. Носи душевно равновесие и покой - две неща, които са жизненонеобходими за Скорпионите, Близнаците и Раците. Лунният камък зарежда тези знаци с въодушевление и вдъхновение. Лунният камък въздейства на 4-а, 5-а и 6 чакра.

Астролозите не препоръчват да се използва силата на лунния камък от зодии с огнен знак – Овен, Лъв е Стрелец. Останалите знаци от зодиака могат да го ползват без проблем, няма противопоказания.

 

Лунен лъч, затворен в камък

Осигурява безсмъртие

В Египет е бил почитан като камък на богинята Изида. В Древен Рим и Елада високо ценяли този “божествен” камък, като римляните специално смятали, че представлява втвърден лунен лъч. За индийците е свещен камък на любовта. Подарява се на младоженци или разделени влюбени, които искат да се съберат. И в Индия, но и в Европа е разпространено вярването, че ако двама души излязат по пълнолуние и носят в себе си лунни камъни, то те ще се влюбят завинаги един в друг. Според индийското поверие такъв камък украсява челото на бога на Луната Чандра от началото на времето. Ако сложиш лунен камък под езика си по пълнолуние, ще можеш да предсказваш бъдещето, казват старите хора в Индия.

А мореплавателите смятали, че той осигурява защита, особено в лунните нощи, затова го носели, зашит в дрехите си. По същия начин го носят и младите жени в арабския свят, защото вярват, че ще ги дари с деца.

До XIX век в Европа се говори, че лунните камъни правят човека невидим и позволяват на душата да излиза от тялото и да пътешества. Като продължение на това вярване в днешно време има хора, които са убедени че красивият минерал им осигурява безсмъртие на душата.

В днешно време е особено популярен в Германия и скандинавските държави. Бил е сред любимите камъни на френския бижутер Рене Лалик, който ги използва често в шедьоврите си в стил ар нуво и впоследствие ар деко. Съответно става популярен и в аристократичните и артистичните кръгове. Кралски особи, сред които руската императрица Александра, си поръчвали от неговите бижута. Сред феновете му била и актрисата Сара Бернар.

 

Как да разпознаем фалшификата

Опалитът е обикновено стъкло, но красиво

За съжаление много често търговците (особено в интернет) представят опалит за лунен камък или пък твърдят, че е естествен минерал - опалитов кристал. Дори се приписват метафизични свойства на този “камък”. Опалитът изглежда красиво, но е най-обикновено стъкло. Направен е така че да наподобява хем опал, хем лунен камък. Повечето евтини фигурки - слонче, Буда, геврече и т.н. талисмани, са от този материал.

Ще различим стъклото от минерала по няколко признака:

1. Опалитът е прозрачен, без дефекти.

2. Може да откриете в стъклото мехурче.

3. На светъл фон опалитът е млечнобял, прозрачен и със златисти отблясъци. А на тъмен те изглеждат сини. С други думи сиянието му се изменя, докато на лунния камък е едно и също, независимо от фона.

4. Дори в най-прозрачния и чист лунен камък се виждат малки дефекти и пластове. Минералът няма този полупрозрачен цвят на силно разредено прясно мляко, като опалита.

Дъговият лунен камък е прозрачен, също проявява адуралесценция – този оптичен феномен най-добре се описва като млечен, синкав блясък или светлина, произхождаща от дълбочината на скъпоценния камък. Той обаче не е лунен камък, а вид лабрадорит.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл