„Льо Монд“ отприщва антибългарска кампания във Франция

„Льо Монд“ приписва повечето протести в Париж на българите от групата на „кървавите ръце“.

Всекидневникът набеди нашенеца Георги Ф. за осквернител на паметника на Холокоста

Виждат в поредицата провокации „сянката на Москва“

Авторитетният парижки всекидневник „Льо Монд“ е на път да инициира невиждана антибългарска кампания във Франция. Защото вчера вестникът приписа в обширна дописка на българи всички провокационни протести напоследък в Париж срещу ангажирането на страната в бушуващите сега войни в Израел и Украйна. За съжаление на констатациите на „Льо Монд“ за организирани от наши сънародници инициативи с цел сплашване на французите пригласиха малко или много „Льо Фигаро“, „Либерасион“ и други четени вестници.

Но, да караме подред. След като разказа подробно в обширна дописка за стоварването в събота сутринта пред Айфеловата кула от българин, германец и украинец на пет ковчега, обвити в националното знаме на Франция и с надписи „Френски войници от Украйна“, вестникът написа, че 39-годишният нашенец от групата бил в контакт с други негови сънародници – провокатори на страх и омраза из Хексагона. Ами, според докопаната от „Льо Монд“ полицейска справка в иззетия при задържането му негов личен телефон фигурирал номера на някой си Георги Ф. А той, заедно с още двама други българи, бил поругал в нощта на 13 срещу 14 май мемориала за Холокоста „Стена на праведниците“ в Париж.

На сутринта на 14 май дългата десетки метри стена на голяма обществена сграда с имената на хиляди евреи, убити от фашистите през Втората световна война, осъмва цялата ошарена с отпечатъците на кървавочервени ръце. Тогава акцията бе коментирана в медиите като протест срещу войната на Израел в Палестина, но някои коментатори видяха в нея и зов за разправа с живеещите сега във Франция евреи. Та, според „Льо Монд“ автори на кощунството били точно нашенецът Георги Ф. и двама негови сънародници, които си били запазили от България хотел  в ХХ-ти район на Париж, а след като обругали мемориала, били духнали в Белгия и изчезнали вдън земя. Нещо повече – всекидневникът намеква, че твърде вероятно е българите от групата на „кървавите ръце“ да са автори и на все още неразкритото „обозначаване“ през миналия октомври на десетки жилища на парижки евреи със звездата на Давид. Случи се броени дни след атаката на Хамас срещу мирни жители на Израел и последвалия кървав погром на неговите въоръжени сили в Ивицата Газа.

Интересното е, че в първите си дописки за макабрената история със стоварените под Айфеловата кула пет ковчега, „Льо Монд“ и другите парижки медии не споменаваха почти нищо за евентуалния поръчител на сплашващата провокация, ограничавайки се със съмнението за „чужда сила“. „Ако спонсорите на тази операция не са идентифицирани, няколко улики сочат към Русия – писа обаче вчера „Льо Монд“, подчертавайки: - „Броени дни след откриването на отпечатъците с червените ръце, снимки на щетите бяха разпространени онлайн в X-акаунти, принадлежащи към техническата инфраструктура на „Doppelgänger“. Това е огромен онлайн руски апарат за дезинформация, управляван от маркетингови фирми на Москва. Правеше впечатление начинът на действие, който беше копие на така наречената афера „звездите на Давид“, щамповани в няколко района на Париж“. В този случай за „Льо Монд“ разкритата от разследващите органи основна следа за операцията водела към руската федерална служба за сигурност ФСБ, а снимките от акцията били публикувани пак в мрежата на „Doppelgänger“. Разследващите били установили и за двата случая, че „художниците“ били придружавани от нарочен фотограф, заснело „операциите“.

„Монд“ писа още, че арестуваните за ковчезите под Айфеловата кула българин, германец и украинец били пуснати на свобода срещу подпис, като вече не били „обвиняеми“, а „свидетели“ на следствето с цел разкриването на авторството на „кървавите ръце“ и „звездите на Давид“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения