Любимите рецепти на Радо Шоу

Радо се слави като най-добрия кулинар сред шоумените.

Страхувам се как ще изляза през вратата, шегува се артистът

Радослав Стоименов, както е истинското име на Радо Шоу, е певец, актьор, музикант, шоумен, аниматор, комик, чиято звезда на сцената изгря през 90-те години на миналия век и продължава да грее вече 30 години. По повод творческия си юбилей неотдавна артистът бе удостоен със “Златна лира” от Съюза на музикалните и танцовите дейци в България.

Днес изпълнителят на поп и попфолк хитове, шансони, канцонети и романси е репетитор на Дамска вокална група “Наслада” и Детска вокална студия “Сладкишчета”, но поради ограничителните мерки е спрял концертната си дейност, както и репетициите. Стои си вкъщи, а отпадне ли карантината, с “Наслада” ще се съберат в Княжево, в двора на една от изпълнителките - направо на поляната, с акордеона.

Тъй като е известен като най-добрия кулинар сред шоумените, Радо съвсем сериозно се притеснява как ще излезе от извънредното положение. По-точно, как ще излезе през вратата...

 

Изпитание за стомаха

Трапезата на Великден е щедра и пъстра

Идва краят на постите, който ги е спазвал, и настава времето на истинско изпитание за стомаха. По традиция трапезата на Великден е богата - с козунаци, боядисани яйца, салати, ордьоври, печено агнешко, вино и ракия. И всичко това поглъщаме с охота, без мярка, дори да нямаме гости, а после пъшкаме и обещаваме на другия ден да не хапваме нищо. Не ни се получава, защото пак е празник, а има толкова много за дояждане...

Единственото, което можем да направим за стомаха си, е да не прекаляваме с количествата. Можем и да прескочим вечерята, както и закуската на следващия ден. Въобще, не е нужно по празниците да изяждаме цялата храна на народа!

 

Агнешка “Корона”

Необходими продукти:

2 агнешки корони (ненарязани котлети), 1 с. л. зехтин, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, 6 скилидки чесън, смлени, 4 с. л. прясна мащерка на ситно, 1,5 с. л. смлян кориандър, 1,5 с. л. балсамов оцет, 1 ч. л. горчица, 1 ч. л. пресен розмарин, нарязан

Начин на приготвяне:

Разрежете котлетите между ребрата така, че да можете да извиете всяко парче до полукръг. Внимавайте да не ги срежете до края. Премахнете излишната мазнина между ребрата. С помощта на здрав готварски конец завържете двата извити котлета в общ кръг. Краищата на ребрата избутайте навън, за да придобие вид на корона. Обтрийте месото със зехтина. Смесете подправките и втрийте в месото. Поставете да се пече в центъра на кръгла тава във фурна, предварително загрята на 190 градуса. Оставете да се готви 30 до 35 минути, докато месото достигне вътрешна температура 54 градуса. Това означава приблизително 8 до 12 минути на всеки половин килограм. Извадете от фурната, прехвърлете короната върху скара и покрийте с фолио. Оставете месото да почива около 20 минути. През това време добавете оцет, горчица и розмарин в тавичката, където е готвено месото. Разбъркайте, за да се съчетаят вкусовете. Сервирайте печеното с топъл сос.

 

Агнешка дроб чорба

Необходими продукти:

500 г. агнешки дреболии, 1 глава кромид лук (1 връзка пресен лук), 100 г. целина, 1 морков, 1 люта чушка, 2 скилидки чесън, 1 с. л. доматен концентрат, 1 шепа ориз, 5-6 стръка пресен джоджен, 2-3 стръка магданоз, 2 с. л. краве масло, 2-3 с. л. олио, сол и черен пипер на вкус, За застройката, 2 жълтъка, 1 ч. ч. кисело мляко, 2 с. л. брашно

Начин на приготвяне:

Сварете агнешките дреболии. Ако в комплекта има и черен дроб, го сложете малко преди останалите дреболии да са готови. Прецедете бульона, а дреболиите нарежете на кубчета. Нарежете на кубчета лука, моркова и целината, а чесъна наситнете. Запържете ги в маслото и олиото, заедно с нарязаната на дребно люта чушка. Добавете доматения концентрат и брашното и запържете за кратко. Налейте бульона и оставете чорбата да къкри 10-ина минути, докато зеленчуците омекнат. Прибавете дреболиите и ориза, посолете. Варете на слаб огън, докато оризът стане готов. За застройката разбийте жълтъците с киселото мляко и брашното. Налейте малко от бульона на супата, за да се изравнят температурите на двете течности, и я прехвърлете в тенджерата при непрекъснато бъркане. Оттеглете от котлона и поръсете с нарязаните на ситно пресни подправки.

 

Козунак с локум

Необходими продукти:

2 ч. ч. брашно, 200 г. прясно мляко, 30 г. мая, 10 яйца, 150 г. захар, 1 лимон - кората, 100 г. орехи, нарязани, 1 щипка сол, 1/2 ч. ч. масло, цветен локум, пудра захар, пресни плодове

Начин на приготвяне:

Маята и 1 каф. чашка от брашното се размиват с малко хладко прясно мляко, за да шупне маята. Замесва се тесто с останалите продукти, без локума, пудрата захар и плодовете. Оставя се на топло да втаса. След това се оформя като продълговат хляб и се нарязва на 3 ивици по дължина. Всяка се усуква на фитил, слага се локумът, нарязан на парченца, и се сплитат на 1 плитка. Така оформеният козунак се слага в намазнена тавичка или форма и се оставя да престои и да бухне още. Пече се в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор или на 200 градуса - без, около 30 минути. Изважда се и докато е горещ, се намазва с масло и поръсва с пудра захар. Като поизстине, се нарязва на филии, които може да се украсят с пресни плодове по желание.

 

Агнешка плешка с бяло вино

Необходими продукти:

1 агнешка плешка, 100 мл бяло вино, 50 мл зехтин, 2 стръка розмарин, 2 с. л. бял винен оцет, 1 глава чесън

Начин на приготвяне:

Две скилидки чесън и един стрък розмарин се нарязват на ситно. В месото се правят дълбоки напречни разрези. Поставя се в тава, залива се със зехтина, овкусява се с чесъна, розмарина, сол и черен пипер от двете страни. Останалата глава чесън се разделя на две напречно и се слага в тавата, без да се бели. Пече се 3 часа и 30 минути в загрята на 150 градуса фурна, като периодично се залива със соса от печенето. За да стане по-бързо, може да се покрие с фолио, но пак трябва да се полива. Когато месото е почти готово, се залива с виното и оцета и се допича на 220 градуса за 10 минути. Поднася се със соса от печенето и стрък розмарин.

Коментари

Задължително поле