“Магнитски” не трябва да е билет за измъкване от затвора за Василев

Налагането на санкции ще бъде обида за наследството на руския адвокат

Целта на закона не е да бъде щит за заподозрени във финансови престъпления

* Авторът е бивш служител в правосъдното министерство на САЩ (текстът е публикуван със съкращения).

Цветан Василев, български бизнесмен беглец с повдигнати обвинения, е наел правна кантора във Вашингтон, за да му помогне да избегне съдебно преследване със задействането на акта „Магнитски“ - закон, който дава право на правителството на САЩ да налага санкции при случаи на корупция и нарушаване на правата на човека.

Законът няма за цел да бъде щит за тези, които са заподозрени в извършването на финансови престъпления и да създаде международен безплатен билет за избягване на затвора от страна на бегълци като Василев. Както Държавният департамент призна, целта на закона е да „посочи и да потърси сметка от лица, които са отговорни за сериозни нарушения на правата на човека и актове на значителна корупция“.

Ако бъдем точни, Цветан Василев не е руският адвокат Сергей Магнитски, който бе задържан без съд и присъда и след това бе пребит до смърт, превръщайки се в символ на репресиите в Русия на Путин. Българските власти наскоро повдигнаха срещу него обвинения в злоупотреби и пране на пари заради фалита на банка КТБ, в която той бе основен акционер.

Достатъчно е да се каже, че България е член на ЕС и НАТО. Тя не е Русия, Иран, КНДР или Либия - врагове, срещу които САЩ са налагали санкции, с ширеща се корупция.

При тези обстоятелства US правителството и членовете на Конгреса трябва внимателно да проследят искането на Василев за задействане на „Магнитски“. Налагането на санкции в случая изглежда безпочвено и ще бъде подигравка със закона и обида за наследството на Сергей Магнитски.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари