Маймуни падат мъртви от дърветата в Мексико

В Мексико е толкова горещо, че маймуни падат мъртви от дърветата, съобщи Асошиейтед прес.

По данни на Групата за опазване на биоразнообразието в поречието на р. Усумасинта в югоизточния щат Табаско от 16 май насам са открити най-малко 138 мъртви маймуни от вида мексикански мантиев ревач (Alouatta palliata mexicana). Това са средно големи примати, които са известни със силните си ревящи гласове. Някои маймуни са били спасени от местни жители, включително пет, които са били откарани при ветеринар, който полага усилия да ги спаси, предаде БТА.

„Те пристигнаха в критично състояние, с дехидратация и треска“, каза д-р Серхио Валенсуела и добави: „Бяха напълно безпомощни, това беше топлинен удар.“

Жестоката гореща вълна в Мексико е свързана със смъртта на най-малко 26 души от март насам, но ветеринари и спасители твърдят, че тя е убила десетки, а може би и стотици маймуни ревачи. Във вторник на около една трета от територията на страната температурата достигна 45 градуса по Целзий.

В град Теколутия, щата Табаско, мъртвите маймуни са забелязани в петък, когато местният доброволен противопожарен и спасителен отряд се появява с пет от животните в каросерията на камион. 

Биологът Хилберто Посо преброи около 138 от животните, които са мъртви или умират на земята под дърветата. Измирането е започнало около 5 май и е достигнало своя връх през уикенда.

„Падаха от дърветата като круши“, казва Посо и добавя: „Бяха в състояние на тежка дехидратация и умираха в рамките на няколко минути.“ Посо пояснява, че падането от десетки метри височина нанася допълнителни щети, които често довършват маймуните.

Посо обяснява смъртните случаи със „синергията“ на няколко фактора, сред които високите температури, сушата, горските пожари и изсичането на горите, които лишават маймуните от вода, сянка и плодовете, с които се хранят, като отбелязва, че все още не може да се изключи наличието на патоген, болест или друг фактор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука