Малтийският Орден е най-малката държава

Територията му е 6000 кв. метра и притежава 4 сгради

Официално държавата има регистрирани трима граждани

Кой е градът, столица на три държави? На този въпрос дори справочниците не отговарят правилно. Може да звучи невероятно, но тройната столица е Рим. Вечният град е столица на Италия, на Града-държава Ватикана и на Суверенния военен Орден на Малта. Има още един въпрос, на който се дава грешен отговор – за най-малката държава в света. Най-често се споменават Ватикана и Сан Марино. Правилния отговор обаче е Орденът на Малта, наричан още на хоспиталиерите. Тя е и единствената в света, която е формулирала конституционно като своя основна цел милосърдието – да помага на бедни, болни и бежанци. Без разлика на религия, раса, произход и възраст.

“Територията” на Великото магистърство е около 6000 кв. метра, а няколкото сгради, които притежава, са по-малко от пръстите на ръката. Това са един дворец (Палацо ди Малта), една черква (Санта Мария дел Приорато), един замък (Сант Анджело) и една крепост – първите две са в Рим, а другите – в Малта.

Централата на Ордена се намира на една от най-романтичните римски улици “Виа Кондоти”, в близост до площад “Испания”. На № 68 е “Палацо ди Малта” или Дворецът на великите магистри. Тук е седалището на правителството на Суверенния орден и резиденцията на неговия Велик магистър, който се избира пожизнено. Двукрила врата от ковано желязо прегражда достъпа към неголемия вътрешен двор от уличното платно, а от втория етаж на сградата се спуска знаме – червена правоъгълна материя с огромен бял латински кръст, наричан кръст на свети Йоан.Конституционната харта допуска и втори вариант на кръста – осмоъгълен. За членовете на Ордена болният и нуждаещият се е техен господар. Началото на тази мисия е положена преди близо 10 века.

Основан е в Йерусалим около 1050 г., а с була от 1113 г. папа Паскал II го поставя под закрилата на Светия престол. Той е един от най-старите католически монашески ордени, но винаги е припознаван като независим субект на международното право. Впоследствие се установява в Кипър, на остров Родос и на о. Малта. Всичко на този остров е изградено от рицарите на Ордена, а столицата Валета носи името на Великия магистър Жан дьо ла Валет. След окупирането на Малта от Наполеон и колонизацията на острова от англичаните впоследствие, след 1964 г. централата им е установена в Рим. Част от членовете на Ордена са монаси, положили трите обета – за бедност, целомъдрие и послушание, а другите дават само обет за послушание. Днес по-голяма част от рицарите и дамите на Ордена са светски лица. Докато те дават обети, то притежаващите вече свещенически сан са приемани като капелани или църковни рицари.

Официално държавата има регистрирани трима граждани, 13 000 членове и над 80 000 доброволци из целия свят. Орденът на хоспиталиерите на свети Йоан е предшественик на съвременния “Червен кръст” и в наши дни е постоянен негов партньор в различни хуманитарни акции. Той води началото си от един приют – болница в Йерусалим, където можели да намерят подслон не само поклонници, но и всякакви изпаднали в затруднение хора. Една от най-големите заслуги на първия магистър на Ордена Раймон дьо Пюйи е изграждането на монументалната не само за времето си, но и сега болница на Ордена “Свети Йоан” в Йерусалим. Нейните размери били 100 на 52 метра, т.е. около 5200 кв. метра. Капацитетът й също е бил впечатляващ – около 1000 легла.

Заедно със строежите на крепости рицарите строели и множество болници в светите места, Родос и Малта, но и в различни европейски държави, където имали приорства. Като странствали по света те успели да установят контакти с различни народи и култури и така съумели да направят синтез на медицинските познания от онова време като използвали постиженията и на арабската, и на гръцката медицина.

Още през XII век, в разцвета на Средновековието, те залагали на хигиената и профилактиката. Пациентите на Ордена били задължени да се къпят при постъпването си, а рицарите духовници знаели, че така се предотвратявали епидемиите. Леглата били индивидуални, а чаршафите се сменяли три пъти на седмица. С 300 легла, операционни зали, отделения за заразноболните и за оздравяващите, болницата в Малта била смятана за най-модерната и най-добре организирана през XVIII век. Орденът има заслуга и за отварянето на първите истински училища по медицина. Той обръщал сериозно внимание на здравословните проблеми при очите.

Малтийските лекари се справяли великолепно при премахването на бъбречни камъни. Братята използвали и билколечението. “Мехлемът на кавалера”, създаден още през 1650 г., бил истинска панацея срещу колики, подагра, болки в дъбите и стомаха, хемороиди, язва, рак и различни видове обриви. Облекчение от това мазило получил и Луи XIV. В знак на благодарност той предоставил пожизнена рента на изобретателя му рицар Гаспар дьо Перн в замяна на неговата формула.

Практиката на спешната медицинска помощ била приложена за пръв път през 1693 г., след земетресението в град Аугуста в Сицилия. Великият магистър изпратил там пет галери, натоварени с помощи. Придружени от лекари, рицарите разчиствали развалините, извличали оцелелите. Смята се, че това е първата организирана хуманитарна мисия.

Поради уникалната си двустранна същност на независима държава и на хуманитарна организация, орденът развива дейността си в много страни – днес доброволците изпълняват мисии в над 120 държави. Стойността на помощта, която се оказва на милиони нуждаещи се, е за около 1 милиард евро годишно!

Мисията на Ордена остава непроменена от хиляда години: Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum, или в превод от латински “Защита на вярата и служба на бедните”. България е сред повече от 100-те държави в света, които поддържат дипломатически отношения с Малтийския Орден. Дейността му е още от средата на 90-те години на XX век. От 2007 г. посланик на Ордена в България бе Н.Пр. д-р Камило Дзуколи, който за съжаление почина изненадващо на 3 февруари в Рим. Благодарение на неговата неуморна дейност, както и на огромната любов, която таеше към България, у нас бяха реализирани 460 хуманитарни, болнични, социални и образователни инициативи в 177 различни населени места.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл