Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Годината на най-добри шансове за Балканите Стратегическата цел: пълноправно членство в ЕС

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Мантрата „Мисли позитивно“ може да усложни депресивните състояния

Ако имате притеснителни емоционални симптоми, не се доверявайте сляпо на научно-популярни четива и практики с неясен резултат, по-добре потърсете помощ от професионалисти по психично здраве

Мисли позитивно и всички проблеми в живота ти ще се решат, всички желания ще се сбъднат, щастието ще стане пълно. Много често подобни послания достигат до хора, които всъщност имат необходимост от специализирана психологическа или психиатрична помощ. Агресивното налагане на тези мантри и предлагането им под формата на всевъзможни услуги свидетелстват колко са много тези, които търсят подкрепа и психологическа опора.

Панацеята „положително мислене“ представя щастието като нещо лесно постижимо и задължително, а съвсем естествените преживявания на неуспех, скръб, болка, тъга, разочарование – като лесно преодолими и едва ли не недопустими.

Когато се сблъскат с житейски проблеми, мнозина на всякаква възраст търсят опора в така наречената „мотивационна литература“, „наръчници за самопомощ“ и пр. Тези  четива, подобно на онези за отслабване, предлагат готови рецепти, които не изискват никакво усилие. Обещават сбъдване на мечтите, идеално здраве, край на безсънните нощи, на страховете, тревожността и паниката, на понижената работоспособност, внимание и концентрация. Така страдащият човек не анализира ситуацията, в която се намира, не обръща поглед към себе си, към собствения си потенциал за справяне с проблема или към необходимостта от специализирана помощ.

Когато чудото не се случи, омагьосаният кръг се затваря и излизането от него става все по-трудно, коментират психиатри, в чиято практика подобни случаи са всекидневие. Специалистите уточняват, че професионалната консултация с психолог или психотерапевт винаги включва цялостна преценка на състоянието на човека – неговото социално функциониране, семейната ситуация, предишни и настоящи соматични заболявания. А когато пациентът избере да вярва в чудеса, той рядко търси професионалист в областта на психичното здраве, с чиято помощ проблемът може да бъде наистина решен.

Някогашното леене на куршум срещу страхове отстъпи на духовни семинари, групови сеанси, пътувания в отвъдното, астрална проекция, завръщане към минали прераждания за преоткриване на кармата и т.н. Предлагат се различни видове медитация, йога практики, аюрведа система, регресивната хипноза – все рецепти за духовно и физическо здраве. Но изборът единствено на подобни методи, особено при практикуването им като лаик, без сериозна емоционална и философска подготовка, със сигурност само задълбочава симптомите на психичните разстройства, категорични са специалистите.

Лошият сън, упоритото главоболие, силната отпадналост и постоянните изпотявания, чувството за умора, безсилие, апатия, трудна концентрация може да станат хронични. Подценяването на такива сериозни симптоми почти неизбежно води до диагнози, каквито са тревожното или депресивното разстройство.

Истински добрата грижа за себе си не е в упованието в нетрадиционни учения и алтернативни подходи, а в активно търсене на квалифицирана помощ, категорични са професионалистите в областта на психичното здраве.

„Подобрени услуги за психично здраве“ на НЦОЗА по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство  (ФМ НА ЕИП) 2009/2014 към Договор № РД-13-242 за БФП № BG 07-PDPC 03/25.11.2014 г. и Допълнително споразумение № РД-13-29/03.02.2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.