Мантрата „Мисли позитивно“ може да усложни депресивните състояния

Ако имате притеснителни емоционални симптоми, не се доверявайте сляпо на научно-популярни четива и практики с неясен резултат, по-добре потърсете помощ от професионалисти по психично здраве

Мисли позитивно и всички проблеми в живота ти ще се решат, всички желания ще се сбъднат, щастието ще стане пълно. Много често подобни послания достигат до хора, които всъщност имат необходимост от специализирана психологическа или психиатрична помощ. Агресивното налагане на тези мантри и предлагането им под формата на всевъзможни услуги свидетелстват колко са много тези, които търсят подкрепа и психологическа опора.

Панацеята „положително мислене“ представя щастието като нещо лесно постижимо и задължително, а съвсем естествените преживявания на неуспех, скръб, болка, тъга, разочарование – като лесно преодолими и едва ли не недопустими.

Когато се сблъскат с житейски проблеми, мнозина на всякаква възраст търсят опора в така наречената „мотивационна литература“, „наръчници за самопомощ“ и пр. Тези  четива, подобно на онези за отслабване, предлагат готови рецепти, които не изискват никакво усилие. Обещават сбъдване на мечтите, идеално здраве, край на безсънните нощи, на страховете, тревожността и паниката, на понижената работоспособност, внимание и концентрация. Така страдащият човек не анализира ситуацията, в която се намира, не обръща поглед към себе си, към собствения си потенциал за справяне с проблема или към необходимостта от специализирана помощ.

Когато чудото не се случи, омагьосаният кръг се затваря и излизането от него става все по-трудно, коментират психиатри, в чиято практика подобни случаи са всекидневие. Специалистите уточняват, че професионалната консултация с психолог или психотерапевт винаги включва цялостна преценка на състоянието на човека – неговото социално функциониране, семейната ситуация, предишни и настоящи соматични заболявания. А когато пациентът избере да вярва в чудеса, той рядко търси професионалист в областта на психичното здраве, с чиято помощ проблемът може да бъде наистина решен.

Някогашното леене на куршум срещу страхове отстъпи на духовни семинари, групови сеанси, пътувания в отвъдното, астрална проекция, завръщане към минали прераждания за преоткриване на кармата и т.н. Предлагат се различни видове медитация, йога практики, аюрведа система, регресивната хипноза – все рецепти за духовно и физическо здраве. Но изборът единствено на подобни методи, особено при практикуването им като лаик, без сериозна емоционална и философска подготовка, със сигурност само задълбочава симптомите на психичните разстройства, категорични са специалистите.

Лошият сън, упоритото главоболие, силната отпадналост и постоянните изпотявания, чувството за умора, безсилие, апатия, трудна концентрация може да станат хронични. Подценяването на такива сериозни симптоми почти неизбежно води до диагнози, каквито са тревожното или депресивното разстройство.

Истински добрата грижа за себе си не е в упованието в нетрадиционни учения и алтернативни подходи, а в активно търсене на квалифицирана помощ, категорични са професионалистите в областта на психичното здраве.

„Подобрени услуги за психично здраве“ на НЦОЗА по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство  (ФМ НА ЕИП) 2009/2014 към Договор № РД-13-242 за БФП № BG 07-PDPC 03/25.11.2014 г. и Допълнително споразумение № РД-13-29/03.02.2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве