Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Маргиналният президент

Текат безумни политически надцаквания

Въпреки че на Росен Плевнелиев през последните няколко години му се наложи на два пъти да управлява страната, като назначи служебни кабинети, в обществото продължава да битува схващането, че президентът има само представителни функции. Основните му задължения са да се снима с деца, спортисти, политици и да ни приветства с настъпването на новата година. Може би и заради това никой не обръща внимание, че политическите партии игнорираха и не взимат насериозно предстоящите президентски избори.

Те ще се проведат на 6 ноември 2016 г., а евентуален втори тур ще е на 13 ноември 2016 г. Заедно с президентските избори на 6 ноември ще се проведе и допитване до народа по три от шест предложени от шоумена Слави Трифонов въпроса. Към настоящия момент по-голям интерес се генерира към инициативата на Трифонов, отколкото към важния избор за президент. Първата обявена кандидат-президентска двойка е Жорж Ганчев-Кольо Парамов през май 2016 г. На 28 юли 2016 г. Красимир Каракачанов и Явор Нотев са издигнати за кандидати от инициативен комитет на патриотични организации. Цяло лято обаче силните парламентарно представени партии се вторачваха в избора на управляващата партия ГЕРБ. Целта бе на база обявения от тях кандидат, те да съобщят своя.

В политическото пространство от няколко месеца за евентуален кандидат се спряга името на Бойко Борисов. Именно това възпира и партиите да обявяват свои кандидат-президенти. Ако обявят слаб кандидат, а Борисов се яви (според последните социологически проучвания е най-одобряваният политик) ще спечели с лекота. Ако изберат силен кандидат, а ГЕРБ заложат на по-слаб, те ще останат с една силна личност по-малко сред своите редици, които и без това са оредели. Това политическо надлъгване доведе до цялостно маргинализиране на личността, която ще поеме президентската институция.

До вота остават два месеца, а единственият обявен кандидат от основните политически партии е този на БСП – ген. Румен Радев. Въпреки че името му бе анонсирано още на 17 август, до миналата седмица не беше ясно каква ще е неговата подкрепа.

Реформаторският блок в типичният си хаотичен стил, все още обсъжда възможните варианти. Според Найден Зеленогорски четирима са потенциалните им кандидати за президент. Вече сме началото на септември, а те все още нямат обединение около един основен кандидат, което прави работата им много по-трудна, защото ще имат твърде малко време да го представят и наложат сред своите избиратели.

Голямата въпросителна в ГЕРБ обаче остава. Все по-силни стават слуховете, че кандидатът им ще бъде Бойко Борисов, но неотдавна той сам заяви в телевизионно интервю, че не е готов за президент и няма да се кандидатира. Все пак самият Борисов през годините е доказал, че може да сменя мненията си само за едно денонощие, така че политическите му опоненти не приемат това му изказване. Цветан Цветанов пък преди няколко дни заяви, че кандидатът на ГЕРБ за президент вече е известен, но името му ще бъде обявено до 2 октомври.

Изводите от тези безумни политически надцаквания са няколко и нито един не е в полза на народа (както се заклеват всички политици, че ще се ръководят в своята работа). На първо място става все по-видно, че политическият ни елит страда от цялостна липса на доверие сред населението. Лицата в политиката, които не са се компрометирали и се ползват с що-годе някакво доверие, са единици. Използването им за президентската институция ще остави голяма дупка в партийните редици.

На следващо място можем да заявим, че политическите субекти изцяло са заживели в свой собствен паралелен свят, в който гласоподавателите сякаш не само не са важни, но и нямат право на мнение. Вместо борба за това кой да представи и наложи по-добре своя кандидат президент в обществото и той, както и неговите послания, да достигнат до по-голям брой гласоподаватели, политическите партии са се вторачили в ГЕРБ и всеки техен ход е правен с цел да се парират действията на Бойко Борисов. Подобна стратегия избра БСП при предходни избори. Спомняте си предизборните клипове на боксов ринг, как се налага опонента (в случая ГЕРБ). Тогава това им донесе разгром и силен отлив на гласоподаватели. Явно уроците не са добре научени.

Липсата на време за адекватна президентска кампания (нека вметнем, че президентските кампании в САЩ например започват две години преди самите избори) също силно ограничава възможностите на партиите. Това означава, че те трябва да представят кандидат, който е широко познат и ползващ се с голямо доверие. Такива хора обаче, както казахме, се оказва, че липсват. Ето защо президентът няма да бъде личностен избор, а партиен. С други думи на 6 ноември няма да се гласува за избран от народа от кандидат, а за поставен от партия. Тук обаче остава отворен въпросът как след това един толкова силно зависим от политическата сила стояща зад него човек, ще се превърне в независим президент?

Предстоящите президентски избори са важни и за политическите партии. Вотът ще покаже каква е тяхната подкрепа сред населението, а оттук и какви биха били възможностите им при евентуални предсрочни избори. Може би и за това се разиграва целият театър, който наблюдаваме. Превръщане на изборите за президент в мащабно социологическо проучване и запазване на силите (личностни и финансови) за нова управленска битка.

(От личния блог на автора)

 

Да не забравяме, че е върховен главнокомандващ

На Росен Плевнелиев му се наложи в рамките на своя мандат да избира и назначава два пъти служебни правителства, които да управляват страната, и нарастващото недоверие към политическата класа, то новият президент ще бъде ключова фигура в управлението и стабилността на държавата. Към това можем да прибавим и задълбочаващия се проблем с бежанската криза. Нали не сме забравили, че президентът е и върховен главнокомандващ на българската армия? Ето защо маргинализирането на личността, която ще обитава Дондуков 2, не е в интерес на никого.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. „С други думи на 6 ноември няма да се гласува за избран от народа от кандидат, а за поставен от партия.“ – абе пич, че къде не е така? отделно, за какъв чеп даваш за пример янките с тяхното президентско шоу?

  2. Навсякъде, където USrael е наложил либерална „демокрация“, изборите са шоу, президентските също. Всъщност избор няма, затова хората не гласуват или гласуват протестно. Каквито и субекти да издигнат тук партиите, ще бъде „избран“ онзи сервилен тип, когото посочи чичко Самуел. БСП-арският кандидат Радев е подходящ в този смисъл, подобен или още по-подходящ ще извади банкянският плашип..арник.

  3. Стратегията на Герб е да няма предизборна кампания, затова гласуваха за 1 месец, а на практика много по-малко дни, защото те бягат като дявол от тамян от предизборни дебати, тъй като са слабо образовани и на единствения такъв дебат между Борисов, Горанов и Станишев и финансисти и икономисти от БСП, неграмотността на гербаджиите лъсна със страшна сила и Борисов видимо беше фрустриран и смачкан. Затова оттогава не сме го видели в преки дебати. Той само плюе на воля и ни облъчва с простотии и невежество, когато е сам пред микрофона, който му подават от сутрин до вечер. Няма сериозно обсъждане, има само махленски приказки, но толкова си може човекът.

  4. Плевнелиев също показа липса на каквито и да са познания- не знаеше нито едно име на чужд държавник и под. като във виц за блондинки, но изборджийската система на Цецоолу сработи – влачене на чували, 100 % цигански вот заради заплахата, че махалите им ще бъдат запалени и МВР няма да ги пази, ако не гласуват за Герб, подправени протоколи, фалшификации (спомнете си клипа, в който Иван Тотев, тогава координатор на Герб за Пловдив, сега кмет, обучава актива на Герб как да фалшифицират бюлетините). Има ли държава, в която такъв да продължава да е в политиката и даже да го назначат за кмет, да си строи хотели и замъци с кметската заплата, а паметниците на културата да горят и се събарят ежедневно в Пловдив. Тъжна история – „И аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме”. Затова няма да видим дебати Радев- Борисов, защото ще блесне разликата между махленското празно дърдорене на Борисов и бързата, логична мисъл на Радев, който разглежда в дълбочина явленията и мисли в стратегическа перспектива, сдържан е, устойчив и се владее отлично, за разлика от Борисов, който нагрубява и се цупи като стара мома, ако не го харесват.

  5. Невежество съчетано с лакомия и простотия до шия. Бай Ганьо: Най-ми се иска депутатин да ме изберат. Келепир има в тая работа. Хората пари направиха, пари….. следва тежка въздишка. След като интелигентните хора са натикани в ъгъла простаците вилнеят.

  6. Много обективен и точен анализ. Реално за политиците ни ние нямаме никаква роля и глас. Нас ни има, за да се отчетат пред ЕС, че уж имаме демокрация, но като нямаш никакъв избор не си е никаква демокрация.

  7. Ех тези комуняги и русофили бе те много образовани биле бе! ЦялатаЦялата мъдрост на света в тях се събрала бе!Той Путин да не би да не разиграваше с дед Медведь пред цял свят играта днес съм президент утре ти и патом нс обороть! Благодарете се че бат Бойко не е застрелял някой от червените претенденти както направи Путин руският фашист с Борис Немцов!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.