Марин Льо Пен може да преобърне политическото статукво на Европа

Жордан Бардела желае премахването на всякакъв вид социални помощи за семейства, чиито членове са извършвали определен брой правонарушения

След катастрофалните за Еманюел Макрон европейски избори през юли 2024, които той загуби от Марин Льо Пен с два пъти по-нисък резултат (Льо Пен – 31,3% / Макрон – 14,6%), на френския президент не му остана нищо друго освен да разпусне долната камара на френския парламент и да насрочи нови парламентарни избори. Таейки някаква надежда за пробив и подкрепа от нарастващата сила на левите във Франция, Макрон насрочи изборите възможно най-скоро съответно на 30-ти юли и 7-ми юли (за разлика от България, вотът във Франция е мажоритарен в два тура). Този ход на Макрон цели да свари неподготвена, патриотичната десница на Льо Пен, тъй като нейната партия Народен сбор беше концентрирана върху европейската политика последните месеци и не беше достатъчно разработила програмата си за управление на национално ниво. Тук Макрон обаче подцени факторът Жордан Бардела.

Жордан Бардела е “де юре“ лидерът на Народния сбор. Той беше водачът на европейската листа и макар на 28 години, се ползва с доверието и уважението на всички висшестоящи кадри в партията, както и на Марин Льо Пен. Неговите твърди позиции срещу масовата имиграция, деиндустриализацията и плановете му за съживяване на покупателната способност на французите, му печелят все повече и повече симпатиите на френския избирател. За справка, откакто Бардела е начело на партията, резултатите на европейските избори са се дигнали с над 10%, а в народното събрание от 0 депутати Народният сбор успя да вкара 88 места на парламентарните избори през 2022 г.

Но зад всички тези политически правилни решения, всъщност стои Марин Льо Пен. Тя наследи през 2011-та от баща си Жан-Мари, една маргинализирана партия, срещу която се беше обединило цялото статукво. Народният фронт, както по-рано се наричаше партията, успешно реформира риториката си, привлече в партийните си редици специалисти по икономика и право, разочаровани от традиционните партии и тяхната липса на политическа воля за промяна и най-вече успя да намери път към тези гласоподаватели, които или не гласуваха, отвратени от политическото статукво или бяха предавани години наред от традиционните партии по въпроси, свързани със сигурността, стандарта на живот, миграцията и др. Така Народния фронт стана Народен сбор, а партията от аутсайдер във френската и европейска политика се превърна в най-голямата опозиционна партия и най-силната патриотична партия в Европа. Това стана факт след като на последните евроизбори Народният сбор спечели рекордните 30 места в ЕП. За справка, никоя друга консервативна или патриотична партия в Европа няма такъв резултат, нито по проценти, нито по брой места.

Но какви ще са последствията за Европа, след победата на Марин Льо Пен и Жордан Бардела на парламентарните избори във Франция? Редно е да споменем, че Франция е втората европейска икономика и единствената ядрена сила в Съюза. Армията й, въпреки политиките на Макрон, които неколкократно орязваха бюджета, остава най-мощната в ЕС. Редица европейски и международни институции са базирани на френска територия. Франция е втората страна по брой депутати в ЕП, недалеч от Германия. Поради тези причини, въпреки негодуванието на отделни страни, в процесът на взимане на решения в ЕС, най-много тежи френското мнение.

На изборите на 30-ти юни Народният сбор победи категорично с 34% на първи тур останалите партии. Целта на партията е да състави самостоятелно правителство с премиер Жордан Бардела. Каквото и да стане на втори тур, това ще доведе до смяна на целия политически пейзаж във Франция и може да доведе до консервативна вълна в Европа, каквото за жалост не се случи след европейските избори.

Сред първите мерки, които ще се предприемат от едно евентуално бъдещо правителство на Народния сбор, са подобряването на покупателната способност на населението, спирането на неконтролираната имиграция и засилването на вътрешната сигурност. Все теми, които са от първостепенно значение за обикновения французин, а и европеец.

Що се отнася до покупателната способност, целта е да се намали ДДС от 20% до 5,5% върху цената на енергийните източници (електричество, газ, мазут и горива) и излизане от европейския пазар на електроенергия.  По отношение на имиграцията, ще бъдат премахнати безплатното здравеопазване за нелегални имигранти, ще бъдат засилени граничните пунктове, френската брегова охрана ще репатрира кораби с нелегални мигранти и ще бъде премахнат законът, позволяващ на чужденци, да придобиват френско гражданство, ако са родени на френска територия. По повод вътрешната сигурност Жордан Бардела желае премахването на всякакъв вид социални помощи за семейства, чиито членове са извършвали определен брой правонарушения, както и въвеждането на по-строги наказания за престъпления срещу служители на закона и търговия с наркотици.

Всички тези мерки следват стриктно европейската предизборна платформа на Народния сбор, и макар и да са малка част от тях, показват последователността в политиката на партията на Марин Льо Пен спрямо нейните избиратели. Точно тази последователност, но и способността и да намира път към наболелите въпроси във френското общество, предначертават категорична победа след втори тур на предсрочните парламентарни избори във Франция на 7-ми юли. Ако политическата воля се запази сред редиците на Народния сбор, то те наистина могат да променят нещата в Европа, към по-добро, тъй като една държава като Франция, основен финансов донор на ЕС, не може и не трябва да бъде шантажирана лесно от Европейската комисия и нейните нисколегитимни и откровено некомпетентни апаратчици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи