Марио Лалчев в отместеното време

Марио Лалчев

Няма човек, който да не е мечтал да пътува във времето. Още от епохата на Нострадамус въображението на медиумите рисува онези ситуации, които са не просто фантастика, а опит за реконструкция на миналото или провиждане в бъдещето. От средата на 20. век името на Айзък Азимов се налага като корифей в романистиката на паралелните светове.

У нас тази тема е разработвана от Емил Манов, Агоп Мелконян, Янчо Чолаков и др. Първата книга на белетриста Марио Лалчев „Островът на безвремието“ (2023, Fullcontact) ни въвежда в тематичния кръг на мистериозни събития, необикновени съдби и топоси – на сушата и под водата, на Балканите, но и на хиляди километри оттук. Премиерата се състоя на 25 януари 2024 г. в НЧ „Пенчо П. Славейков 1921“ в София. Сюжетът ни отвежда на уникално пътешествие, като действието се развива ту през 30-те години в Гърция, ту в 1943 г. в Сибир, тук през 2021 и 2023 г. в София. Заглавието „Островът на безвремието“ подсказва тайнственост, преплитане на пространствени и времеви хоризонти, мозаечен принцип на развитие на фабулата, но истинската изненада за читателя идва от лекотата, с която разказва писателят. Стилът му е завладяващ като естествен говор между читател и персонажи, с поетичност и метафоричност, които надграждат усета за „влизане“ на четящия в непредсказуеми ситуации. Основната идея, прокрадваща се в „Островът на безвремието“, е свързана с тезата, че всичко в развитието на човешката цивилизация вече се е случило преди нас. Това обаче не трябва да ни отчайва, защото любовта е винаги е различна. На този остров никой никога не старее – там живеят богове, но над него кръжат и дронове. Ако нашите филмови продуценти търсят интересен сюжет за бъдещ сериал – ето  подходящата белетристична основа.
Книгата беше представена от водещата на Литературния салон „Вечери на Кръста“ Виктория Катранова: „Това е великолепен роман, който печели читателя. Марио Лалчев разкрива паралелен свят – мистичен и реален – през портала на времето и чрез литературните персонажи. Авторът е изкусен разказвач – има богати познания в различни области за живота, рисува майсторски с палитра от думи и всичко оживява пред очите ни“.

Марио Лалчев е роден в София през 1962 г. Той е музикант, художник, артист, автор на поетични текстове. Част е от екипа на Гвардейския представителен духов оркестър на Българската армия, чийто диригент полк. Ради Радев присъстваше на вечерта и разказа за съвместната им дейност, като благодари на автора за текстовете на великолепни химни за България. По стихове на Лалчев са създадени множество песни, които се изпълняват не само от този оркестър, но и от популярни наши певци. В премиерата се включиха с музикални изпълнения Добри Добрев Финиотис и поп певицата Виолета Станева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура